to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 23.07.2022

Πολιτική

Π. Πέρκα: «Κύριε Μητσοτάκη περιμένουμε την φορολόγηση των 2,2 δισ. υπερκερδών στην ενέργεια κατά 90%»

«Η κυβέρνηση μπορεί να δίνει ό,τι στοιχεία θέλει και τα στελέχη της ΝΔ να νομίζουν πως η κοινωνία είναι ευχαριστημένη. Εγώ σας πληροφορώ πως η κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει»


H Π. Πέρκα στο Βεργίνα TV ανέφερε τα εξής:

Για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια:

Η λοιδορία και η λασπολογία για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που έχει βγάλει επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι η εικόνα του Πανεπιστημίου αυτή που αναπαράγουν, όπως ακούσαμε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Η αστυνομία πάντα μπορούσε να παρεμβαίνει όταν τελούνταν ποινικά αδικήματα στο Πανεπιστήμιο. Είναι αναληθές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε αυτή τη δυνατότητα Το θέμα είναι να μην παρεμβαίνει ενάντια σε εκδηλώσεις φοιτητών, σε διαμαρτυρίες…δεν είδαμε φοιτητές να σέρνονται με ανοιγμένα κεφάλια; Με ένα πανό στα χέρια ήταν τα παιδιά. Αυτά είναι απαράδεκτα και κυρίως είναι κακό να μεταφέρουν στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται για Πανεπιστήμια ανομίας.

Μιλάμε για Πανεπιστημιακές Σχολές πολύ υψηλού επιπέδου που βγάζουν επιστήμονες που φεύγουν στο Εξωτερικό και διαπρέπουν. Απέδειξε η κρίση ότι οι απόφοιτοί μας δεν ήταν κατώτεροι, αλλά η οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ικανό να τους κρατήσει.

Για την ύπαρξη της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και την αντίδραση των φοιτητών/τριων:

Να υπάρχει φύλαξη στα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, με ευθύνη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου και σε συνεννόηση με τους φοιτητές. Οι δυνάμεις ασφαλείας, αντί για «τάξη» στους φοιτητές, προσφάτως αντάλλαξε πυροβολισμούς στο χώρο του ΑΠΘ με εμπόρους. Νομίζω πως είναι μια πρόκληση δίχως κανένα αποτέλεσμα.

Είναι ντροπή να χαρακτηρίζουν έτσι τα νέα παιδιά, που αντιστέκονται, που αναρωτιούνται για το κοινωνικό γίγνεσθαι, διαβάζουν βιβλία, ακούν μουσικές και αμφισβητούν το σύστημα που τους προδιαγράφει ένα μαύρο μέλλον. Έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία και τους μισθούς των 500€. Τους εφαρμόζουν ΕΒΕ και τους αποκλείουν με άπιαστες βάσεις εισαγωγής για να γίνουν πελατεία της κ. Κεραμέως στα ιδιωτικά κολλέγια. Αυτή τη γενιά θα πρέπει να τη σεβόμαστε. Οι προηγούμενες γενιές δε φροντίσαμε για το μέλλον αυτών των παιδιών. Τώρα τους αποκαλούν «ροπαλοφόρους» και «μπάχαλους» ενώ υπάρχουν ‘άλλα παιδιά’ που ελέγχουν μεταπτυχιακά, σημειώσεις, διδακτορικά, κάνουν αντιγραφές και πάρτυ με σεξιστικές αφίσες. Αυτά είναι έργα της ΔΑΠ.

Ας κοιτάξουν λοιπόν το οργανωμένο έγκλημα που σκοτώνονται δημοσιογράφοι και πολίτες μέρα μεσημέρι στην Αθήνα και ας προσλάβουν και κανέναν Πανεπιστημιακό. Με την παρουσία της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια δημιουργούνται αντανακλαστικά που οδηγούν στη βία. Πρέπει να σεβαστούμε το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και να πάρουμε παραδείγματα και καλές πρακτικές φύλαξης από Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Να  λειτουργεί η Δημοκρατία, να γίνονται συνελεύσεις, να λειτουργούν οι Σύλλογοι…

Δεν τους έχουμε ακούσει να λένε μία καλή κουβέντα για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Να πουν για το επίπεδο σπουδών, τα αποτελέσματα…ίσα-ίσα προσπαθούν να το απαξιώσουν για να αναπτυχθούν τα ιδιωτικά κολλέγια.

Για το νομοσχέδιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης:

Γι’ αυτό το νομοσχέδιο αντέδρασε το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Καταλύθηκε το αυτοδιοίκητο.  Όταν η Παιδεία γίνεται εμπόρευμα, χάνει την ακαδημαϊκότητά της, είναι πρόβλημα για την κοινωνία, για το Κράτος…δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους φοιτητές.

Φύγαμε από τη Βουλή γιατί επρόκειτο για ένα νομοσχέδιο έκτρωμα. Έχουμε ξαναδεί νομοσχέδια με 80 καλά άρθρα, προσαρμογή σε ευρωπαϊκές οδηγίες και 20 άρθρα τραγικά και έχουμε παραμείνει για να τα καταψηφίσουμε. Μιλάμε για άρθρα που δεν ψήφισε κανένα άλλο κόμμα πλην της ΝΔ γιατί αυτά αλλάζανε την μορφή του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Με «αγορασμένα» μεταπτυχιακά από εταιρίες ορυκτών καυσίμων χάσαμε τρεις δεκαετίες για να λάβουμε μέτρα ως πλανήτης επειδή έβγαζαν ψεύτικα πορίσματα ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση και τώρα βλέπουμε την κυβέρνηση να νομοθετεί «βιομηχανικά μεταπτυχιακά». Πρέπει να διατηρηθεί η Επιστήμη και η ακαδημαϊκότητα, η αυτόνομη λειτουργεία των ιδρυμάτων. Δεν υπήρξε κανείς που να υποστηρίξει αυτό το νομοσχέδιο και να συμφωνήσει με τις αλλαγές που εισάγει. Όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα ήταν απέναντι, όλα τα κόμματα…

Για να μην αναφερθώ στις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Συρίγου ο οποίος πρόσβαλε τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι το Πολυτεχνείο είναι μια μυθολογία. Είναι μια επιχειρηματολογία και ένα αισχρό αφήγημα που το ακούμε από ακροδεξιούς. Πρέπει να απολογηθεί στους εξορισθέντες, στους φυλακισμένους της δικτατορίας και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο:

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, είναι χειρότερο και από το περιβαλλοντοκτόνο Νόμο Χατζηδάκη του 2020. Διαλύει το περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το Νομοσχέδιο σκούπα, με συνοπτικές διαδικασίες και μία μόνο μέρα συζήτησης λίγο πριν κλείσει η Βουλή και με την αμφιβολία αν θα προλάβουμε να μιλήσουμε όλοι, βάζει θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας, ναυπηγείων και ό,τι κατέβει με τροπολογίες. 

Μιλάμε για ακόμα ένα παράδειγμα κακής νομοθέτησης, με αντικείμενα που θα μπορούσαν να συζητηθούν σε άλλα συναφή νομοσχέδια. Φυσικά και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί, όπως και οι κάτοικοι των περιοχών Natura 2000.

Από χθες καίγεται το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Καίγεται περιοχή Natura, είμαστε στο σημείο μηδέν της κλιματικής κρίσης. Είναι πολύ σοβαρά όσα συμβαίνουν κι αν κάτι πρέπει να γίνει και να νομοθετηθεί άμεσα είναι να γίνει πιο αυστηρή η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και προστασία της ζωής μας. Να προστατευθεί η φύση και να προστατευθούν οι ζωές μας και ο πλανήτης που κινδυνεύει. Ας αφήσουν πια την απληστία όλων αυτών που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση για πολλές δεκαετίες, είτε είναι οι πετρελαϊκές και τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να χτίζουν μέσα στα δάση. Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα κι ας ακούσει τους ειδικούς, τους επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους και να καταλάβει που βρισκόμαστε.

Για τα υπερκέρδη στην ενέργεια και την ακρίβεια ρεύματος:

Χθες (21.7.2022), με τον Σωκράτη Φάμελλο, παρουσιάσαμε σε συνέντευξη τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κουμουνδούρου, την Έκθεση εκτίμησης των πραγματικών υπερκερδών που έχουν οι τέσσερις καθετοποιημένοι παραγωγοί ενέργειας, μαζί και η ΔΕΗ.

Με την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που προκύπτει από στοιχεία της ΡΑΕ, υπολογίσαμε 1,7 δις€ αισχροκέρδεια-υπερκέρδη για την περίοδο Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022, τα οποία μέχρι τον Μάρτιο ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός έλεγαν ότι δεν υπάρχουν. Τα χρήματα αυτά έφυγαν από τις τσέπες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας σοβαρό θέμα ρευστότητας στην αγορά. Μάλιστα για το 12μηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, υπολογίζουμε ότι τα υπερκέρδη εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ. 

Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 900 εκ. που υπολόγισε η (ΡΑΕ) για ένα 6μηνο, κυρίως όμως τα 270 εκ. ευρώ που μαθαίνουμε από διαρροές ότι έχει σκοπό η κυβέρνηση να φορολογήσει. Ακόμα προσπαθούν να μειώσουν το ποσό των υπερκερδών και ακόμα περιμένουμε την υλοποίηση της εξαγγελίας για 90% φορολόγηση των υπερκερδών.

Η κυβέρνηση μπορεί να δίνει ό,τι στοιχεία θέλει και τα στελέχη της ΝΔ να νομίζουν πως η κοινωνία είναι ευχαριστημένη. Εγώ σας πληροφορώ πως η κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει. Με πρόσχημα την απολιγνιτοποίηση εξάρτησαν την χώρα σε 24% παραπάνω φυσικό αέριο όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το μειώνουν. Έβαλαν σε λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας χωρίς κανέναν έλεγχο και εποπτεία. Μετακύλισαν όλο το κόστος στους καταναλωτές με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόστηκε  για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021. Ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ, όταν βλέπουμε ότι στη Γαλλία ο Μακρόν επανακρατικοποιεί τη γαλλική ΔΕΗ για να μπορέσει να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική και να κρατήσει χαμηλά τις τιμές. Και βεβαίως αρνήθηκαν να μειώσουν τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Είμαστε πρώτοι στην ακρίβεια και τελευταίοι στους μισθούς.

Για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και το Ορυχείο της Αχλάδας:

Σε αυτή τη χρήσιμη κατάσταση υπάρχουν 7 υφιστάμενες μονάδες λιγνίτη που μπορούν να μπουν παραπάνω στο σύστημα. Έφτασε ο λιγνίτης να συμμετέχει με 10% και να ανεβαίνει το φυσικό αέριο και με εκατοντάδες παγωμένες αιτήσεις για ΑΠΕ καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος να συνδεθούν. Κλείσανε ορυχεία, όπως αυτό στην Αχλάδα της Φλώρινας, όπου μένει ο κόσμος ξεκρέμαστος, οι αποκαταστάσεις εδαφών και οι αποζημιώσεις των πολιτών…αναρωτιόμαστε τι σχέδιο έχουν από δω και πέρα. Η ανεργία στην περιοχή μου εκτοξεύεται και συγχρόνως εκτοξεύεται και η ακρίβεια. Περιμένουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)