to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:34 | 02.12.2022

Πολιτική

Π. Πέρκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, γιατί τότε θα βγουν στο δημόσιο λόγο όλα αυτά που σήμερα μένουν κρυφά» (video)

«Η πραγματικότητα, όπως τη βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι ζοφερή. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, μετά το 2019 έχουμε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αύξηση του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, αύξηση της παιδικής φτώχειας, αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά 38 δισ. ευρώ και βεβαίως νέα γενιά κόκκινων δανείων» δήλωσε η βουλεύτρια Φλώρινας και αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky


Η κ. Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στον τρόπο διακυβέρνησης της ΝΔ. Τόνισε ότι «με βάση το μοντέλο ανάπτυξης της κυβέρνησης, προστατεύονται και μειώνονται οι φόροι για τους μεγάλους επενδυτές και την ίδια στιγμή η κοινωνία υποφέρει. Η ΝΔ παραμένει διαχρονικά πιστή και ειλικρινής στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, το οποίο προστάζει ιδιωτικοποιήσεις – πλέον και στο θέμα της υγείας, η κυβέρνηση δεν «κολλάει» πουθενά – απορρύθμιση του κράτους και των μηχανισμών ελέγχου και φυσικά περικοπή των κοινωνικών δαπανών».

Σε σχέση με την παραγωγή του πλούτου επισήμανε ότι «όταν δεν γίνεται αναδιανομή, το αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων. Αυτό αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, όπου μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες, ενώ βασιλεύει η αισχροκέρδεια, ειδικά στο ενεργειακό κομμάτι. Τα παραπάνω όμως αποτυπώνονται και στη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πολιτική στην ενέργεια».

«Οι εταιρίες συνεχίζουν να σωρεύουν κέρδη», σημείωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Υπολογίσαμε τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών σε 2,2 δισ. ευρώ και επιμένουμε εδώ και ένα χρόνο ότι η ΝΔ τα έχει στερήσει από τη ρευστότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Υπερκέρδη, τα οποία στην αρχή ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας παραδέχονταν ότι υπάρχουν. Έπειτα από δική μας πίεση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε τον προηγούμενο Μάρτιο ότι θα τα ψάξει, θα τα βρει και θα τα φορολογήσει κατά 90%. Και τελικά, χωρίς να μας εξηγήσουν ποτέ πού έχουμε κάνει λάθος στους υπολογισμούς –πώς θα μπορούσαν άλλωστε να αμφισβητήσουν στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ– και έπειτα από διάφορες μεθοδεύσεις, τα υπερκέρδη μειώθηκαν μόλις σε 413 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 1,8 δισ. ευρώ "δώρο" στους καθετοποιημένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχουμε ήδη από το Σεπτέμβριο νέα γενιά υπερκερδών, αυτή τη φορά στη λιανική».

Εξήγησε επίσης πως «σε ό,τι αφορά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο και το νέο μηχανισμό, ο "κόφτης" που εισήγαγε η κυβέρνηση αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο, η τιμή της λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν 767 ευρώ/μεγαβατώρα. Από αυτά, τα 150 ευρώ που πλήρωσαν οι καταναλωτές, τους επιστρέφονται ως επιδότηση. Τα 343 ευρώ ήταν κόστη (παραγωγής, εμπορίας κτλ.) και τα υπόλοιπα 274 ευρώ ήταν το υπερκέρδος. Αποτέλεσμα, σχεδόν 500 εκατ. υπερκέρδη μόνο για το Σεπτέμβριο, το ίδιο και τον Οκτώβριο και όλο αυτό συνεχίζεται και το Νοέμβριο. Για να μην αναφερθώ στα 330 εκ. υπερκέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας ή το 1,79 δισ. της διύλισης, τα οποία ακόμα περιμένουμε την κυβέρνηση να τα φορολογήσει».

«Η ενεργειακή πολιτική της ΝΔ εξαντλείται στις επιδοτήσεις» σχολίασε η κ. Πέρκα. «Μάλιστα, πρώτη απ’ όλους η κυβέρνηση θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, με το να εξαγγέλεις ότι θα επιδοτήσεις την οποιαδήποτε αύξηση, η αύξηση δεν σταματάει. Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στην πηγή της αισχροκέρδειας, όχι να την επιδοτεί. Δυστυχώς, οι πολίτες, από τη μία ως καταναλωτές, πληρώνοντας δηλαδή λογαριασμούς ρεύματος, και από την άλλη ως φορολογούμενοι, επιδοτούν την αισχροκέρδεια και τελικά τα υπερκέρδη δεν μειώνονται. Και για να μιλήσουμε με νούμερα, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα έχει έσοδα 5,9 δισ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις είναι 8,1 δισ., άρα οι φορολογούμενοι εισφέρουν τουλάχιστον 2,2 δισ., που προέρχονται από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του κράτους, λόγω της ακρίβειας».

Υπογράμμισε επίσης, ότι στα ενεργειακά, υπάρχει «και ένα σκάνδαλο, για το οποίο μεν "βουίζει¨" η αγορά και το έχει καταγγείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, αλλά δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό. Αναφέρομαι στο έλλειμμα του ηλεκτρικού χώρου, όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με βάση Υπουργική Απόφαση εν μέσω 15αύγουστου, μοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο σε 2-3 μεγάλες εταιρίες, αφήνοντας έξω μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και Ενεργειακές Κοινότητες που είχαν χρονική σειρά προτεραιότητας. Αυτή είναι η άποψη της ΝΔ για το πώς θα γίνει η πράσινη μετάβαση, με την κοινωνία απέξω».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι αντίστοιχη με την ενεργειακή πολιτική, είναι η πολιτική της κυβέρνησης και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά στα «κόκκινα δάνεια», όπου η κ. Πέρκα εστίασε στο ότι πλέον γίνονται πλειστηριασμοί και στην πρώτη κατοικία, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μία πρώτη κατοικία δεν εκπλειστηριάστηκε.  Όσο για τον κ. Πάτση, ο οποίος αγόρασε με 4 εκ. ευρώ, κόκκινα δάνεια αξίας 64 εκ. προκειμένου να κερδοσκοπήσει, ενώ παράλληλα ο γιος του ήταν υπεύθυνος για τα κόκκινα δάνεια στη ΝΔ, η κα Πέρκα ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν «χαίρονται» με τέτοια σκάνδαλα, διότι ο κόσμος τελικά θα χάσει την όποια εμπιστοσύνη έχει στην πολιτική.

«Για να μείνω στις τράπεζες, αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το υστέρημα των φορολογουμένων και δεν εισφέρουν καθόλου στην πραγματική οικονομία. Διότι αυτή η κυβέρνηση, σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη, θεωρεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ζόμπι» - το έχουμε ακούσει κι από Υπουργούς. Αποτέλεσμα, καμιά μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – για το οποίο δεν έγινε καμία διαβούλευση και δεν το έχουμε ουσιαστικά δει - είναι προσανατολισμένο στις μεγάλες εταιρίες. Αυτό είναι το μοντέλο της οικονομίας που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και την καταστροφή.

Η πραγματικότητα, όπως τη βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι ζοφερή. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, μετά το 2019 έχουμε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αύξηση του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, αύξηση της παιδικής φτώχειας, αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά 38 δισ. ευρώ και βεβαίως νέα γενιά κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα επίσης έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη, ενώ είναι 5η από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Πέρα από αυτά, έχουμε την ακριβότερη βενζίνη, την ακριβότερη τιμή ρεύματος προ φόρων και επιδοτήσεων και σύμφωνα με την έκθεση των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το 2022, η χώρα μας είναι 3η στο ενεργειακό κόστος, μετά τις επιδοτήσεις, σε όρους  αγοραστικής δύναμης, ενώ έχουμε και τους χαμηλότερους μισθούς».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί παρά τα όσα βιώνει η κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει δεύτερο κόμμα με βάση τις δημοσκοπήσεις, η κα Πέρκα σχολίασε δηκτικά τον ελλιπή χρόνο που έχουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν μονόπλευρη ενημέρωση, αφού η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας έχει όλο το χρόνο να «παρουσιάζει το έργο της».

«Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα, γιατί στην προεκλογική περίοδο "ανοίγει" η κουβέντα, τότε σκέφτεται ο πολίτης πώς ζει και πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Και όλα αυτά που σήμερα μένουν κρυφά, είτε αφορούν τις υποκλοπές, είτε τα υπερκέρδη, είτε την άδικη φορολόγηση, πριν τις εκλογές θα βγουν στον δημόσιο λόγο».

Δείτε όλη την παρέμβαση της Π. Πέρκα στο Blue Sky:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)