to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 14.09.2020

Πολιτική

Π. Πέρκα: Με τις ΠΝΠ και τις ενέργειες και επιλογές της Κυβέρνησης αναρωτιέμαι τι είδους δημοκρατία έχουμε

«Η μη παραδοχή ενός λάθους και η μη αναγνώριση της πραγματικότητας είναι σίγουρο ότι οδηγούν σε λάθος αποφάσεις. Όταν όμως αυτό αφορά στο νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης οι λάθος αποφάσεις αναβαθμίζονται σε τραγικά για τη χώρα αποτελέσματα»


Η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 14.09.2020, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «κύρωση της από 10.8.2020 και της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας covid19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων».

«Η μη παραδοχή ενός λάθους και η μη αναγνώριση της πραγματικότητας είναι σίγουρο ότι οδηγούν σε λάθος αποφάσεις. Όταν όμως αυτό αφορά στο νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης οι λάθος αποφάσεις αναβαθμίζονται σε τραγικά για τη χώρα αποτελέσματα.

Δεν πήρατε κανένα μάθημα από την αποτυχία στα ζητήματα του τουρισμού. Κανένα από τις τραγικές συνέπειες, λόγω της διαχείρισης της κυβέρνησης σας στο πεδίο της οικονομίας. Εδώ που τα λέμε, τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής σας φάνηκαν πριν την πανδημία με 0,9% ύφεση το 4ο τρίμηνο του 2019….Επομένως η πολιτική είναι αυτή που ευθύνεται, γιατί το ακούσαμε και αυτό. Ως συνήθως η ΝΔ, έτσι έγινε και στην πρόσφατη οικονομική κρίση, θεωρεί ότι είναι μια φυσική καταστροφή και η πολιτική δεν παίζει ρόλο.

Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία όπως - όπως με λιγότερους εκπαιδευτικούς, λιγότερες καθαρίστριες, με ελλείψεις στα μέσα προφύλαξης αλλά με περισσότερους μαθητές στις τάξεις. Είπαμε εάν δεν παραδεχθείς ένα λάθος… σάλος με τις κάμερες στις τάξεις… μιλούν οι ειδικοί, η εκπαιδευτική κοινότητα, όλη η αντιπολίτευση… επί ματαίω! Σήμερα το ψηφίζετε..

Σε ότι αφορά στις 3μηνες και 6μήνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους αναπληρωτές η κα Κεραμέως,  μας είπε ότι «προσέχουμε το δημόσιο χρήμα», φαίνεται κατά την άποψή της είναι πολύ ακριβό να επενδύσουμε στην Παιδεία, δηλαδή σε ό,τι καλύτερο και πολυτιμότερο έχουμε ως κοινωνία, στη νεολαία. Όμως να συνεννοηθεί με τον κ. Καραμανλή, γιατί για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες λόγω Covid19 στις συγκοινωνίες, προσλαμβάνουν προσωπικό αορίστου χρόνου. Άρα θεωρείται πολύ φθηνό για τις συγκοινωνίες και πολύ ακριβό για την Παιδεία.

Αυτό όμως που πραγματικά είναι απαράδεκτο είναι η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία. Όσο και εάν έχουμε μετρήσιμα στοιχεία για το πως η προστασία της εργασίας είναι καθοριστικός παράγοντας για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη οι νεοφιλελεύθερες εμμονές σας οδηγούν ακόμα φορά τη χώρα στα βράχια..

Αυτές οι εμμονές συναντήθηκαν τον καιρό των μνημονίων με αντίστοιχες του ΔΝΤ και επέβαλαν τη θέσπιση του υποκατώτατου, την μείωση του κατώτατου. Είναι οι ίδιες εμμονές όταν ισχυριζόσασταν ότι η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση της Αριστεράς το 2018 θα οδηγούσε σε απολύσεις: συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Σας καλούμε να αποσύρετε τη διάταξη γιατί η περαιτέρω «ευελιξία» είναι μια τρομακτική λέξη, που την ακούσαμε εχθές από το στόμα του κ. Μητσοτάκη και πραγματικά τρομάξαμε.  Με τη μείωση του κόστους των υπερωριών θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ανεργία και θα φέρετε την ευθύνη για την αύξηση της ύφεσης αλλά και την ταμπέλα μιας αντεργατικής και ανάλγητης κυβέρνησης.

Κατά τα άλλα η παλιά γνωστή συνταγή που κατέστρεψε τη χώρα. Δώρα στους ημέτερους, απευθείας αναθέσεις, στήσιμο μαγαζιών, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος:

Ο ΟΑΣΑ μπορεί να συνάψει συμβάσεις παροχής συγκοινωνιακού έργου, μίσθωση λεωφορείων με τα ΚΤΕΛ κλπ. Λες και δεν έχει ακούσει κανένας στην κυβέρνηση για τους διαγωνισμούς ανάθεσης μεταφορικού έργου. Δεν δίνεις με απευθείας ανάθεση μεταφορικό έργο!! Δεν απεμπολείς από τον ΟΑΣΑ το δικαίωμα της δημόσιας συγκοινωνίας προς όφελος ιδιωτικής εταιρίας χωρίς διαγωνισμό!!

Αυτό όμως το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου δόθηκε περίπου το 1/3 του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ με απευθείας ανάθεση. Το ίδιο μοντέλο της Θες/νίκης έρχεται και εδώ με την μίσθωση των  «χρυσών» λεωφορείων από ότι φαίνεται, γιατί στοιχίζουν περίπου 130χιλ ευρώ το ένα, με «φωτογραφικές» διατάξεις, όπου μετά τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης, ο ΟΑΣΘ μπορεί να τα αγοράσει  αλλά με κατώτατη τιμή, προβλέπεται15 χιλ. ευρώ. Για να μην πω για πολλοστή φορά μέσα σε αυτή την αίθουσα ότι θα μπορούσατε να έχετε συνεχίσει το διαγωνισμό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως να προσαρμοστείτε στις υποδείξεις της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών και να συνεχίσετε το διαγωνισμό. Ούτε το 2021 δεν θα έχει καινούργια λεωφορεία με διαγωνισμό ούτε η Αθήνα ούτε η Θεσσαλονίκη.

Το μεγάλο πάρτι όμως είναι πάλι στον ΟΑΣΘ. Για 4 μήνες, ο ΟΑΣΘ δύναται να συνάπτει απευθείας συμβάσεις (απροσδιόριστης διάρκειας) χωρίς διαγωνισμό, χωρίς γνωμοδοτική επιτροπή, ύψους 418 χιλ. ευρώ για προμήθειες και 5.2 εκ. ευρώ για έργα.

Και Βεβαίως έχουμε τον στραγγαλισμό του ΑΣΕΠ με ασφυκτικές προθεσμίες για προσλήψεις στον ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ., οι οποίες είναι μεν αναγκαίες αλλά δεν μπορεί να γίνονται με αυτόν τον τρόπο.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω με πόσο κυνισμό φέρνετε στην Βουλή τέτοιες ΠΝΠ που καταπατούν κάθε έννοια δικαίου και οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία. Αναρωτιέται κανείς τι είδους δημοκρατία έχουμε όταν η έγγραφη συμφωνία γίνεται γραπτή κατανόηση και καταλήγει αποτύπωση σε πρακτικά μιας προφορικής συμφωνίας. Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ χωρίς τις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες και προσλήψεις 15.000 στο στρατό ενώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε ελλείψεις 5000 υγειονομικών και τα σχολεία άνοιξαν με ελλείψεις 20.000 αναπληρωτών. Προαναγγέλλεται η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων τύπου Πινοσέτ. Η «συνεργασία» της μισής δουλείας με μισό μισθό και της επιδότησης της ανεργίας βάσει των αναστολών συμβάσεων εργασίας συνεχίζει. Λαθροχειρία σε βάρος των συνταξιούχων, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, διαγράψατε προκλητικά το μεγαλύτερο μέρος των αναδρομικών. Τελειώνει η προστασία της πρώτης κατοικίας με το πτωχευτικό νομοσχέδιο. Αλλά ο Πρωθυπουργός μετανιωμένος απολογείται σε εκδότη σε ζωντανή μετάδοση για την κοινοβουλευτική του ομάδα. Και αναρωτιέμαι για τη δημοκρατία γιατί συγχρόνως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν λένε τίποτα. Λειτούργησε καλά η λίστα Πέτσα.

Θα αναφερθώ και στην εκπρόθεσμη τροπολογία του ΥΠΕΝ, της τελευταίας στιγμής, τα έχουμε συνηθίσει αυτά. Δεν έχει τοποθετηθεί ο Υπουργός ακόμα, αλλά μπορούμε να πούμε δυο λόγια, ξεκινώντας με την προχειρότητα που διατρέχει όλη την τροπολογία.  Αυτό το επιτελικό κράτος πότε επιτέλους θα λειτουργήσει όπως πρέπει; Εννοώ ότι το άρθρο 1 τροποποιεί τον εαυτό του, δηλαδή τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσατε. Αφορά στην επιλογή προϊσταμένων και φαίνεται ότι δεν αντέχετε στην τριμελή επιτροπή ούτε ένα μέλος του ΑΣΕΠ. Στο άρθρο 3 που αφορά στο Μάτι, βλέπουμε και αδιαφάνεια και  στήσιμο δουλειάς, όπως το είπαμε και πριν.  Είναι δυνατόν να προβλέπεται σύμβαση με το ΤΕΕ χωρίς προϋπολογισμό; Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Για το άρθρο 4, ακούστε λίγο, ψηφίσατε τον ν. 4685/2020 για να ξεμπλοκάρει η ΡΑΕ. Όχι μόνο δεν έχει ξεμπλοκάρει αλλά αντίθετα έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, δεν είναι έτοιμο το εγχειρίδιο και βεβαίως όλο αυτό είναι εις βάρος των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος που στήσατε. Αυτή είναι η επεξεργασία των προτάσεων και των νομοθετημάτων που φέρνετε τελευταία στιγμή.»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)