to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 03.03.2021

Πολιτική

Π. Πέρκα: «Με κλείσιμο ματιού και χαριστικές ρυθμίσεις δεν προχωράνε οι επενδύσεις» (βίντεο)

Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν για τις δημόσιες συμβάσεις


«Σε ότι αφορά στο σεβασμό που ζήτησε ο κ. Γεωργιάδης προς την παράταξή του, ένα έχω να πω. Το σεβασμό η ΝΔ πρέπει να τον κερδίσει ως σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη παράταξη που σέβεται το κράτος δικαίου. Εάν η χώρα καταγράψει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας, τότε επισήμως υποβιβάζεται σε προβληματικό – μερικό δημοκρατικό καθεστώς…

Οι κανόνες του κράτους δικαίου ισχύουν για όλους … γιατί η εξαίρεση από το νόμο είναι παύση της δημοκρατίας.

Κύριοι Υπουργοί,

Θα ξεκινήσω με το μείζον θέμα της ιδιωτικής επίβλεψης στα δημόσια έργα. Χωρίς πολλά λόγια δε θέλετε να υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος ούτε στην παραγωγή δημόσιων έργων.

Και όχι κ. Γεωργιάδη, δεν έχουμε κανένα ιδεολογικό ζήτημα στη «δυνατότητα υποβοήθησης της δημόσιας διοίκησης από τον ιδιωτικό τομέα», όπως ακριβώς το είπατε. Το ιδεολογικό ζήτημα είναι της Κυβέρνησης, η οποία είναι πρόθυμη να κάνει τα πάντα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Και, κ. Καραμανλή, όσον αφορά στη δήλωσή σας ότι με την ιδιωτική επίβλεψη θα γίνει «ουσιαστικοποίηση της επίβλεψης», σήμερα μας είπατε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι σοβαρή επίβλεψη ίσον ιδιωτική επίβλεψη και ποιος δε θέλει σοβαρή επίβλεψη.

Αυτό που προτείνετε με το παρόν ν/σ είναι ο έλεγχος να καθορίζεται από ιδιώτες, οι οποίοι θα επιλέγονται από τον Ανάδοχο, θα πηγαίνουν πακέτο, και θα εναλλάσσουν ρόλους ανάλογα με το έργο. Εδώ υπάρχει ξεκάθαρα σύγκρουση ρόλων ελεγκτή και ελεγχόμενου, τα θέματα διαφάνειας που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά και το Δημόσιο θα αδυνατεί να ασκήσει τον οποιοδήποτε έλεγχο. Πώς λέτε λοιπόν πως θα έχουμε καλύτερο προϊόν;

Βεβαίως προηγουμένως αναφερθήκατε στο αξιόλογο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών που συνδράμει σήμερα στο σεισμό στη Θεσσαλία… εμπιστευτείτε τους λοιπόν κ. Υπουργέ στην κορυφαία αρμοδιότητά τους αυτή της επίβλεψης των δημοσίων έργων…

Φυσικά αυτή είναι πάντα η ‘απάντηση’ της ΝΔ στην υποστελέχωση του δημοσίου, να φέρει τον ιδιώτη για να σώσει την κατάσταση. Ούτε λόγος για ενίσχυση των υπηρεσιών, αδιαφορία για τη μακροπρόθεσμη απώλεια της τεχνογνωσίας των δημοσίων υπαλλήλων και της θεσμικής μνήμης της διοίκησης. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω κ. Υπουργοί, γιατί κρατάτε ακόμα τους μηχανικούς στο δημόσιο, αφού δεν τους χρειάζεστε. Λάθος κάνω όμως, τους χρειάζεστε, η Διευθύνουσα Υπηρεσία, χάνει μεν το ρόλο της, αλλά κρατάει την ευθύνη.

Σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον από το ν/σ για προκήρυξη μελετοκατασκευής χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δεν έχω να προσθέσω κάτι, τα είπε όλα το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών & Κατασκευών, η διάταξη αυτή είναι εξόχως προβληματική και πρέπει να τροποποιηθεί. Αλλά επειδή ειπώθηκε από πολλούς συναδέλφους ότι μας ενδιαφέρει η ταχύτητα εκτέλεσης των έργων.. Μιλώντας ως πολιτικός μηχανικός με πάνω από 25 χρόνια εμπειρία στα δημόσια έργα σας ενημερώνω ότι βασική παράμετρος για την ταχύτερη εκτέλεση των έργων αποτελεί η ωρίμανση … με το άρθρο αυτό προφανώς δεν επιτυγχάνεται η ωρίμανση του φακέλου του έργου.

Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με αυτό το ν/σ κάνετε φιλότιμες προσπάθειες για να εξαφανιστούν από τα έργα και τις μελέτες. Με μια σειρά παρεμβάσεων, δημιουργούνται μεγάλες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις και με τις τράπεζες ουσιαστικά ‘κλειστές’ για τις ΜμΕ, γίνεται μια αναδιάρθρωση, μια συγκέντρωση, πάντα προς όφελος των μεγάλων εταιριών. Τι κι αν ο εισηγητής της ΝΔ μίλησε για «αεριτζήδες» ή ο Υπουργός Υποδομών τους χαρακτήρισε πιο κομψά «αλεξιπτωτιστές», ότι δηλαδή δήθεν μόνο σε αυτούς μπαίνουν φραγμοί, η πραγματικότητα για το σύνολο των ΜμΕ είναι άλλη. Η πραγματική σας πολιτική για τις ΜΜΕ περιγράφεται αναλυτικά και εμφατικά στην έκθεση Πισσαρίδη…είναι πολλές και εμποδίζουν τον ανταγωνισμό!


Προβληματικές επίσης είναι και οι διατάξεις που αφορούν στην αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων από 20.000 σε 30.000 ευρώ, χωρίς τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, όπως και η αύξηση του ορίου από 1000 ευρώ σε 2500 ευρώ για τις συμβάσεις που εξαιρούνται της υποχρέωσης δημοσιότητας. Είναι νομίζω από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του ν/σ, όπου με τις νέες, «ευέλικτες» αυτές ρυθμίσεις, η αδιαφάνεια και η κατασπατάληση δημοσίων πόρων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μέχρι τώρα το κάνατε κατά κόρον με το πρόσχημα της πανδημίας.. τώρα με τη βούλα του νομοθέτη. Αλήθεια δεν υπάρχει τίποτα που θα επιθυμούσατε να υλοποιήσετε με διαφάνεια;


Η μετατροπή του συστήματος επιμετρήσεων από ελεγκτικό σε δηλωτικό έχει λάβει πολλές αρνητικές αντιδράσεις, εμείς δε θα αποτελέσουμε εξαίρεση, ακόμα και μετά τη νομοτεχνική βελτίωση της αύξησης του ποσοστού του δειγματοληπτικού ελέγχου από 20% σε 40%. Θέλω απλά να προσθέσω ότι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του ν/σ που αναφέρονται στην παρακολούθηση και παραλαβή των έργων, όπως η κατάργηση του πρωτόκολλου παραλαβής αφανών εργασιών και προσωρινής παραλαβής, θα δημιουργήσουν επιπλέον καθυστερήσεις και ουσιαστικά αδυναμία ελέγχου της ποιότητας των έργων. Ούτε η ποιότητα των έργων σας ενδιαφέρει;


Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για το Τεχνικό Επιμελητήριο, δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω το γεγονός ότι αποσύρθηκαν, φυσικά ως αποτέλεσμα μεγάλων αντιδράσεων από τον τεχνικό κόσμο και τους φορείς. Αναμένουμε την πρόταση που θα προκύψει έπειτα από την αναγκαία περαιτέρω επεξεργασία τους και ελπίζουμε αυτή τη φορά να προηγηθεί τουλάχιστον συζήτηση με τα συλλογικά όργανα του ΤΕΕ. Αφού κ. Γεωργιάδη εμπιστεύεστε τόσο το ΤΕΕ αναβαθμίστε το ρόλο του, υποστηρίζοντας την τροπολογία που καταθέσαμε ώστε να μην υποχρεώνεται ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, να εγγράφει άρα εξισώνει αποφοίτους κολλεγίων αμφιβόλου ποιότητας με απόφοιτους Πολυτεχνικών Σχολών.


Ελπίζω μετά την κατακραυγή, να αποσύρετε και το διαβόητο πλέον Άρθρο 219, για το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ έχει γίνει χαμός. Ο Υπουργός Ανάπτυξης όμως «δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί», αφού όπως δήλωσε το Άρθρο αυτό είναι «πάρα πολύ λογικό και απολύτως σύννομο», ενώ χαρακτήρισε το πλήθος των αντιδράσεων «υπερβολές».


Από την αρχή των συνεδριάσεων μιλάμε για διατάξεις αντίθετες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και την ενωσιακή νομοθεσία, αναφερόμαστε στην πρώτη καταδίκη της χώρας (απόφαση 849/19) και τον ορατό πλέον κίνδυνο για δεύτερη καταδίκη της χώρας μας με πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ και … η κυνική απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης είναι ότι η Ελλάδα έχει και άλλες καταδίκες στην ΕΕ… Μάλιστα..


Πάνω από 29 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, μάλιστα η εκπρόσωπος της WWF τόνισε ότι όσα χρόνια παρακολουθεί τα περιβαλλοντικά ν/σ, δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο, ενώ μίλησε για διατάξεις που «ρεζιλεύουν» τη χώρα. Η διαδικτυακή διαμαρτυρία έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 27.000 υπογραφές, ακόμα και η Επιτροπή Φύση 2000, το Κεντρικό Γνωμοδοτικό Όργανο του Κράτους, είναι αντίθετο όπως και η επιστημονική επιτροπή της βουλής.


Κι όμως η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά όλα τα παραπάνω, για χάρη των «επενδύσεων» και ας είμαστε ειλικρινείς, έχετε πολύ συγκεκριμένες επενδύσεις στο μυαλό σας. Και μάλιστα μεγάλες επενδύσεις αφού θα χρειαστούν ΕΠΜ και ΣΜΠΕ. Συνεχίζουμε να ζητάμε την άμεση απόσυρση του ντροπιαστικού αυτού Άρθρου.


Το ίδιο φυσικά και σε ότι αφορά στην τροπολογία για τη μη καθαίρεση αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία. Ποιες βίλες φίλων και ποιες επιχειρήσεις άραγε φωτογραφίζετε. Όλα και όλα είπαμε είστε φιλοπεριβαλλοντική κυβέρνηση αρκεί να μη θίγονται συγκεκριμένα συμφέροντα.


Και κάτι τελευταίο κ. Υπουργέ: δεν γίνονται έτσι οι επενδύσεις…με κλείσιμο ματιού και χαριστικές ρυθμίσεις. Είμαστε σε άλλη εποχή! Απαιτούνται εργαλεία σχεδιασμού, πλαίσιο λειτουργίας, ασφάλεια δικαίου… το ΕΛΛΗΝΙΚΟ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα… συνάψατε σύμβαση λεόντειο σε ένα οικόπεδο χωρίς τοπογραφικό, χωρίς σχεδιασμό.. και προεκλογικά λέγατε ότι θα γίνει η επένδυση του αιώνα σε μια εβδομάδα! Δεν τα καταφέρατε παρόλες τις τροπολογίες που κάθε τόσο ψηφίζετε.


Σας υπενθυμίζω ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα… και ας φέρω ένα τυχαίο παράδειγμα… η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό και όχι να διευκολύνει-άραγε με πόσες εκπτώσεις- επενδύσεις.. Ας αποσυρθεί και αυτή μαζί με το επαίσχυντα άρθρα….».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)