to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 18.03.2021

Πολιτική

Π. Πέρκα: Η σύμβαση με την εταιρία Ελληνικός Χρυσός είναι ντροπή για το κοινοβούλιο (βίντεο)

Για «φοβερή περιβαλλοντική καταστροφή χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο» κάνει λόγο η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Ομιλία αν. τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης με την εταιρία Ελληνικός Χρυσός:

«Η αλήθεια είναι ότι τα είπαμε και στις Επιτροπές και δεν ξέρεις και τι να πρωτοπείς γι’ αυτή την ιστορία. Είναι μια ιστορία που έχω παρακολουθήσει πολλά χρόνια τώρα, γιατί ήμουν εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας στο πόρισμα που τεκμηρίωσε και σήμερα επιβεβαιώνεται, γιατί σήμερα ήρθε ακριβώς αυτή η σύμβαση και εμείς λέγαμε ότι δε θα κάνετε μεταλλουργία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η flash melting στους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας, το λέγαμε. Τότε μας έλεγαν ότι είμαστε κι εμείς κατά των επενδύσεων. Και εγώ λέω – το είπα και σε άλλη αίθουσα σήμερα που μιλούσαμε για το Ελληνικό – δεν είστε Κυβέρνηση φιλοεπενδυτική, είστε Κυβέρνηση που έχει κάποιους φίλους επενδυτές, κάποιους όμως.

Γιατί αυτή εδώ η σύμβαση, εγώ θα έλεγα ότι είναι και μια ντροπή - έχετε ξεφύγει βέβαια, έχετε υπερβεί και τα δικά σας - ντροπή για το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι τη συζητάμε σήμερα. Ψάχνω επιμόνως, πού είναι ο κ. Υπουργός, του το είπα και στην Επιτροπή, ψάχνω να βρω σε ποιο ακριβώς σημείο υπάρχει το κέρδος για το ελληνικό δημόσιο, δεν μπόρεσα να το βρω, παρόλο που σας έχω παρακολουθήσει.

Άλλωστε ο κ. Υπουργός, γι’ αυτό είναι και χαλαρός, είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο «το χαρτί είναι ένα χαρτί, δεν είναι και τίποτα, είναι σαν το γάμο, αν υπάρχει αγάπη, όλα είναι καλά». Μιλάμε για εταιρίες που καταστρέφουν, που παίρνουν ό,τι περισσότερο μπορούν, που ούτε καν τις θέσεις εργασίας μπορούν να εγγυηθούν. Ξέρετε αυτή η επένδυση πώς ξεκίνησε; Με 11 εκατομμύρια ευρώ πήρε 317.000 στρ., 400 τ.μ. βιομηχανικά κτήρια και γραφεία, 11.000 τ.μ. αστικά οικόπεδα, 310 κατοικίες, 2 συγκροτήματα θραύσης, λιοτρίβισης και εμπλουτισμού, μηχανολογικό εξοπλισμό κ.α., ενώ η εταιρία απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε ευθύνη για αποκατάσταση του περιβάλλοντος και από τους οποιουσδήποτε φόρους μεταβίβασης. Και όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάζει βεβαίως συνεχώς ζημιές και εξάγει τα χρυσοφόρα συμπυκνώματα. Δεν υπάρχουν ούτε φόροι, δεν υπάρχει κανένα όφελος, υπάρχει όμως μια φοβερή περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία μάλλον θα ολοκληρωθεί, όσο πιο χαλαρή είναι η Κυβέρνηση στους ελέγχους. Κι εσείς μάλλον το έχετε παραξηλώσει.

Ο πυρήνας της σύμβασης - και θέλω να ξεκινήσω από αυτό - ήταν η μεταλλουργία. Διότι αυτό πραγματικά, με όλη την περιβαλλοντική καταστροφή για την οποία εμείς διαφωνούσαμε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα άφηνε και μια προστιθέμενη αξία στον τόπο. Αυτό τελείωσε. Δε φτάνει λοιπόν που η παρούσα σύμβαση παραβιάζει την απόφαση της Διαιτησίας για άμεση υποχρέωση της εταιρίας να υποβάλει πλήρη τεχνική μελέτη μεταλλουργίας, ενώ πλέον αυτό γίνεται δυνητικό, παράλληλα η όλη διαδικασία δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Δε θα γίνει ποτέ, δε νομίζω ότι δεν το έχει καταλάβει ο κ. Υπουργός αυτό. Απλώς πάλι θα καταστρέφει τον τόπο, όλους τους άλλους τομείς ανάπτυξης, αγροτικό τομέα, τουρισμό, γιατί είναι ένας καταπληκτικός τόπος και θα παίρνει χρυσοφόρο συμπύκνωμα να το εξάγει. Ώσπου να τελειώσει.

Αυτές οι μελέτες όμως θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Μεταλλουργίας, η οποία θεωρείται ότι έχει απαρτία ακόμα κι αν είναι παρόντες μόνο οι δύο εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός. Μα σοβαρά μιλάμε; Για να μην επεκταθούμε και στις αρμοδιότητες της επιτροπής για αξιολόγηση οικονομικών στοιχείων, πχ τη δυνατότητα δανεισμού της εταιρίας, στο τέλος το δημόσιο θα αναλάβει να βρει και χρηματοδότες.

Το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να συνεργαστεί ή να συνάψει σύμβαση με τους χρηματοδότες της εταιρίας! Είναι επίσης υποχρεωμένο να εκδώσει άδειες για την εταιρία, αναφέρεται ρητά στη σύμβαση, χωρίς να γίνει επίκληση κάποιου νόμου, σε προθεσμίες αυτές που ξέρετε, τις σφιχτές. Και βεβαίως είναι έξω από την οποιαδήποτε περιβαλλοντική νομοθεσία εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Δηλαδή όταν αλλάζει η περιβαλλοντική νομοθεσία, θα αλλάζει σε όλη τη χώρα, αλλά δε θα αλλάζει στη βόρεια Χαλκιδική, γιατί είναι όρος στη σύμβαση και είναι Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου. Ξέρετε από τέτοιες συμβάσεις που κατά καιρούς έχετε υπογράψει – έχουμε τις Συμβάσεις Παραχώρησης – πόσα έχουν κοστίσει αυτά στο ελληνικό δημόσιο; Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου λοιπόν αν αργήσει κάποια άδεια.

Για τις κρατικές ενισχύσεις, τη νομοθεσία που παραβιάζεται, δεν το συζητάμε, για την περιβαλλοντική νομοθεσία, για τη ΣΜΠΕ που δεν έχει γίνει ποτέ, ενώ θα όφειλε, εμείς από το 2011 το λέγαμε. Και βεβαίως με τη μη αλλαγή της ΑΕΠΟ για 25+25 χρόνια, δεν υπάρχει αυτό σε ευρωπαϊκή πολιτισμένη χώρα, 25+25 χρόνια ΑΕΠΟ. Αλλά επίσης αν η αναθεωρημένη ΑΕΠΟ έχει επαχθέστερους οικονομικούς όρους σε σχέση με την υφιστάμενη, δε θα γίνεται αποδεκτή, μη τυχόν και στενοχωρήσουμε την εταιρία.

Επιπλέον ακυρώνεται τελείως ο ρόλος του δημόσιου περιβαλλοντικού ελέγχου, αφού τον αναλαμβάνει ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής. Και το πιο σοβαρό είναι ότι οι αποφάσεις οποιασδήποτε κρατικής και τοπικής αρχής είναι άκυρες, αν δεν είναι παρών ο ελεγκτής! Ο οποίος ελεγκτής είναι υπάλληλος της εταιρίας. Στο επόμενο νομοσχέδιο να περιμένουμε ότι θα καταργηθεί η δημόσια διοίκηση;

Επίσης, ακόμα και αν η σύμβαση καταγγελθεί με ευθύνη της εταιρίας, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να την αποζημιώσει με το 70% των προβλεπόμενων κερδών της.

Δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω πραγματικά, γιατί προχθές στους φορείς ήταν και ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος από τότε μιλούσε κι έλεγε ότι και η ανθρωπογενής δράση μπορεί να επιφέρει θέμα σεισμού. Είναι πολύ σεισμογενής η περιοχή κι εδώ έχουμε το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη λεκάνη του ρέματος Κοκκινόλακα, για το συγκεκριμένο σημείο μίλησε ο κ. Παπαζάχος. Κι έχουμε και πολλά ατυχήματα, τότε στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ισχύει και δε θα γίνει ποτέ καμιά απ’ ότι κατάλαβα, δεν αναφερόταν ούτε ένα ατύχημα από μεταλλεία χρυσού, κανένα. Έλεγε για άλλα ατυχήματα σε πετρελαιοειδή, σε διάφορα άλλα. Ενώ προσφάτως είχαμε και το ατύχημα στη Βραζιλία.

Για όλα αυτά όμως, υπάρχει και μια επίκληση για τις θέσεις εργασίας. Εδώ έκανα το σχόλιο, θα το ξανακάνω. Στη Δυτική Μακεδονία γίνεται βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο χωρίς πρόγραμμα, χάλια, χάθηκαν ήδη 2500 θέσεις εργασίας, θα χαθούν κι άλλες, αυτό είναι μόνο η αρχή, αλλά ο κ. Υπουργός μας λέει «δεν πειράζει, για το περιβάλλον». Εδώ; Εδώ ούτε το περιβάλλον, αλλά λυπάμαι ούτε οι θέσεις εργασίας, αφού στο Παράρτημα ΙΙΙ αναφέρεται ρητά ότι «η εταιρία δε δεσμεύεται για την απασχόληση και τη συναρτά με την κερδοφορία.

Κι επειδή αναφέρθηκε και το εξώδικο, είναι ντροπή από αυτό το Βήμα να ακούγεται ότι η εταιρία θα δικαιούταν αυτά τα χρήματα. Έκανε ένα εξώδικο, τίποτα δε χρωστάει το ελληνικό δημόσιο, η εταιρία χρωστούσε - τη μελέτη και γιατί δεν έκανε όπως έπρεπε την επένδυση.

Θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα, αλλά θα κλείσω με μια αναφορά, γιατί έχει ενδιαφέρον αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Ο προσδιορισμός των εκμεταλλεύσεων ορυκτών πόρων, δηλαδή τι είναι μετάλλευμα, συναρτάται άμεσα από τις τρέχουσες αγοραίες τιμές των μετάλλων. Όσο ανεβαίνει η τιμή, αντιστρόφως ανάλογα μειώνεται η περιεκτικότητα των μετάλλων ανα τόνο εξορυσσόμενου υλικού, για την οποία κρίνεται οικονομικά συμφέρουσα η εξόρυξη. Η ΜΠΕ του 2011 λοιπόν συντάχθηκε για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της επένδυσης που σχεδιάστηκε και θεώρησε ως κοίτασμα - γιατί χρυσό μπορεί να έχει κι εδώ από κάτω, σημασία έχει τι αξίζει να βγάλεις - μετάλλευμα με περιεκτικότητα 0.45 γραμμάρια του χρυσού ανά τόνο εξορυσσόμενου εδαφικού υλικού για υπόγεια εξόρυξη και 0.18 γραμμάρια για την επιφανειακή εξόρυξη. Ο προσδιορισμός όμως του κοιτάσματος έγινε λαμβάνοντας ως βάση υπολογισμού την τιμή του χρυσού, 425 δολλάρια την ουγγιά. Η σημερινή τιμή ήδη έχει ξεφύγει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό γιατί το λέω; Γιατί τίθεται εν αμφιβόλω και η γεωμετρία τις εκσκαφής και οι διαστάσεις του ορύγματος. Όσο ανεβαίνει ο χρυσός, τόσο πιο πολύ θα επεκτεινόμαστε, γιατί η εταιρία προφανώς θα θέλει να έχει περισσότερα κέρδη και γιατί τότε θα αναφέρεται ότι είναι μετάλλευμα και κοίτασμα με μεγαλύτερη έκταση.

Ευχαριστώ».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/D1YMwC5Trt8


...

[Περικομμένο μήνυμα]  Προβολή ολόκληρου του μηνύματος
Περιοχή συνημμένων
Προβολή βίντεο YouTube Π. Πέρκα | Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας | Ομιλία για την σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ 17.03.21

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)