to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 30.08.2020

Πολιτική

Π. Πέρκα: Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα άτσαλο κι αλλοπρόσαλλο άνοιγμα στον τουρισμό (ηχητικό)

«Η κυβέρνηση εκτός ότι δεν έκανε αυτά που έπρεπε, προχώρησε με ένα άτσαλο κι αλλοπρόσαλλο άνοιγμα στον τουρισμό δίχως τεστ και με διαφορετικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου της χώρας»


Την Κυριακή 30/08/2020, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στην εκπομπή των Α. Παυλόπουλου & Σ. Κασίμη, στο ραδιόφωνο του REAL FM 97,8.

Ερωτήθηκε σχετικά με την έντονη κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για την πανδημία και για τον χειρισμό της 2ης φάσης της κρίσης του κορονοϊού, όπου σημείωσε:

·     Ήταν γνωστό ότι θα έχουμε δεύτερη φάση και βλέπαμε πολλά ευρωπαϊκά κράτη να προετοιμάζονται και το είπαμε εγκαίρως

·     Η κυβέρνηση δυστυχώς άρχισε να επιχαίρει και να παίρνει τα εύσημα μόνη της ενώ αποτελούσε η μέχρι τότε εικόνα προσπάθεια όλων μας, του ελληνικού λαού και όλης της αντιπολίτευσης, που έμειναν σπίτι και ακολούθησαν τις οδηγίες, ακριβώς για να δοθεί ο χρόνος και να γίνει αυτή η προετοιμασία για το δεύτερο κύμα.

·     Η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε. Μάλιστα προχώρησε με ένα άτσαλο και αλλοπρόσαλλο άνοιγμα στον τουρισμό με συνωστισμό, έλλειψη τεστ, διαφορετικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου (άλλα στην Κρυσταλλοπηγή κι άλλα στην Κακαβιά για είσοδο από την Αλβανία).

·     Στην αρχή είχαμε μια ευφορία και μία χαλάρωση, το οποίο φάνηκε ότι ήταν απαράδεκτο. Εμείς μείναμε σπίτι για να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας και τα σχολεία.

·     Το άνοιγμα των σχολείων απαιτεί σοβαρή προετοιμασία. Προσλήψεις επιπλέον μονίμων και αναπληρωτών, δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στις αίθουσες -προφανώς με λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Όλα αυτά μια σοβαρή κυβέρνηση τα προβλέπει.   

·     Βεβαίως και είναι εφικτό να παρθούν μέτρα για την εκπαίδευση. Ειδικότερα όταν έχεις μια πανδημική κρίση και κίνδυνο. Περάσανε πολλοί μήνες που μπορούσαν να γίνουν πράγματα.

·     Τώρα βλέπουμε πάλι χωρίς στρατηγική και με προχειρότητα να πηγαίνουν στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κι αυτό μας καθιστά πολύ ανήσυχους.

Στη συνέχεια,ερωτώμενη για το αν η αντιπολίτευση ‘φώναζε’ για το άνοιγμα του τουρισμού, παρατήρησε:

·     Φανταστείτε να ανοίγεις τον τουρισμό όπου όποιος εισέρχεται στην χώρα θα πρέπει προηγουμένως να έχει κάνει τεστ τις τελευταίες 72 ώρες. Πολύ βασικό και μειώνεις τους πιθανούς φορείς του ιού.

·     Φανταστείτε να ανοίγεις τον τουρισμό με μειωμένες θέσεις στις αερομεταφορές και στα πλοία ειδικότερα, δίχως συνωστισμό στις πληρότητες.

·     Επίσης, με μία συνείδηση του κόσμου ότι εμείς μείναμε σπίτι αλλά ο ιός είναι ακόμα εκεί. Χωρίς να παρατηρηθεί αυτή η χαλάρωση και βεβαίως με προληπτικά μέτρα από την αρχή.

·     Είδαμε σε μερικά νησιά να φαίνεται ότι όλα πηγαίνουν καλά και ξαφνικά να γίνεται τοπικό lockdown, όπως στην Πάρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση, ούτε κεντρική αλλά ούτε τοπική έτσι ώστε σταδιακά να παίρνονται μέτρα.

Ακόμη, εστιάζοντας στις δημόσιες συγκοινωνίες, τομέα ευθύνης και ενδιαφέροντός της, δήλωσε:

·     Όλο αυτό που γινόταν, να μειώνονται τα δρομολόγια και η πληρότητα να παραμένει υψηλή και να έχουμε συνωστισμό σε λεωφορεία και τρένα είναι δείγμα απόλυτης προχειρότητας και απαράδεκτα.

·     Μπορεί να μην είναι εύκολο και να είναι αχαρτογράφητα νερά οι ενέργειες περιορισμού ενός ιού, αλλά τα προφανή και οι ενέργειες πολλών άλλων χωρών πριν από μας αποτελούν οδηγό. Εμείς τα λέγαμε και τα προβλέπαμε αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει.

·     Εμείς θα επιμένουμε να κάνουμε προτάσεις και σε αυτό τον τομέα.

Επίσης, παρατήρησε πως για τα ζητήματα που έπρεπε να έχουν γίνει διορθώσειςχθες, θα επιμείνουν να γίνουν τουλάχιστον τώρα. «Θα επιμείνω πάρα πολύ στα τεστ γιατί εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ λίγα. Πιο στοχευμένα κι ακόμα την μελέτη του τυχαίου δείγματος της στατιστικής επιστήμης που μπορεί να δείξει το εύρος της διασποράς. Τώρα εδώ ουσιαστικά έχουμε κάποια κρούσματα έχοντας υπόψη πως τα περισσότερα από αυτά είναι νέοι άνθρωποι και πολλοί ασυμπτωματικοί και τον πραγματικό αριθμό δεν μπορούμε να τον γνωρίζουμε. Αν κάποιος δεν είναι ασθενής ή σε ευάλωτη ομάδα δεν θα πάει να κάνει το τεστ».

Τέλος, ερωτώμενη για την κατάσταση της οικονομίας ως απόρροια της πανδημικής κρίσης αλλά και τις φοροελαφρύνσεις και τα οικονομικά – εργασιακά μέτρα, δήλωσε: «Δυστυχώς εκεί τα βλέπουμε ακόμα χειρότερα. Και εκεί είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι όταν μία οικονομική καταστροφή την αφήνεις να εξελιχθεί μετά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο. Έχουμε γεμίσει αναστολές εργασίας και είναι αποδεδειγμένο ότι δεν λειτούργησε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ρωτήσαμε επανειλημμένως την κυβέρνηση, τι ποσό διεκδίκησε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Δεν μας δόθηκε ποτέ απάντηση και τώρα μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα πήρε 2,7 δις την ώρα που η Πορτογαλία που έχει τον ίδιο πληθυσμό και μικρότερη ανεργία πήρε 6 δις. Δηλαδή δεν διεκδικήσαμε ακόμα περισσότερα δεδομένης της ανεργίας που έχει η χώρα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά δείχνουν ότι και η οικονομία μας δεν πάει καλά. Πήγαμε σε διάφορα τουριστικά μέρη και είδαμε την μεγάλη καταστροφή. Πάρα πολλά μαγαζιά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και εκτιμούμε ότι πολλά από αυτά δεν θα ξανανοίξουν. Δεν στηρίχτηκαν επαρκώς και δεν προδιαγράφεται καλό μέλλον ούτε στην οικονομία, δυστυχώς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)