to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 03.11.2019

Πολιτική

Π. Πέρκα: Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το προσφυγικό σε μεταναστευτικό (βίντεο)

Οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους γιατί φεύγουν από πόλεμο, φτώχεια, πείνα. Πρόσθεσε ότι το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση όταν ήταν στο αποκορύφωμα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών, Π. Πέρκα, ήταν καλεσμένη την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στην εκπομπή «Πρωινοί τύποι» του Ant1.

Η Π. Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφέροντας τις εκλογές του ΤΕΕ που διεξάγονται σήμερα, 03.11.2019, και κάλεσε τους μηχανικούς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν την «συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ».

Στη συνέχεια, με αφορμή video που παρουσιάστηκε στην εκπομπή για προγράμματα εκπαίδευσης σε φυλακές από το Υπουργείο Παιδείας,  η Π. Πέρκα άσκησε κριτική στις επιλογές της Κυβέρνησης. Πρώτον, η κα Πέρκα αναφέρθηκε σε φυλακές τύπου Γ΄ που υπήρχαν παλιότερα, στις οποίες επικρατούσαν συνθήκες που απέχουν κατά πολύ από τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν σε ένα σωφρονιστικό σύστημα. Δεύτερον, η κα Πέρκα δήλωσε ότι όπως όλα τα σχολεία, έτσι και η έρευνα πρέπει να εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι σωστό για ένα λαό να υποβαθμίσει τα θέματα της παιδείας, γιατί από την παιδεία ξεκινάνε όλα. Η παιδεία είναι η βάση. Η κυβέρνηση επέλεξε να «πάει» η έρευνα από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό  είναι λάθος. Εξάλλου η έρευνα δεν αφορά μόνο την τεχνολογία αλλά για παράδειγμα και τις ανθρωπιστικές σπουδές, όπως και άλλες  σπουδές που γίνεται επίσης έρευνα. Επομένως η έρευνα πρέπει να είναι στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου παιδείας και όχι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Ως προς το σκάνδαλο της Novartis και το θέμα που προέκυψε για την αμοιβή των προστατευόμενων μαρτύρων, η κα Πέρκα δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι προστατευόμενοι  μάρτυρες είναι οι ίδιοι που χρησιμοποίησε το FBI σημαίνει ότι είναι αξιόπιστοι, εφόσον δεχόμαστε βεβαίως ότι το FBI κάνει σωστά τη δουλειά του. Προσθεσε, ότι στο αμερικάνικο σύστημα προβλέπεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες αμείβονται ενώ στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, και στη συνέχεια διερωτήθηκε ποιο είναι το πρόβλημα; Τόνισε ότι αυτοί που «πληρώθηκαν» σε αυτήν την υπόθεση είναι άλλοι και  δεν είναι οι μάρτυρες. Είναι γιατροί και φέρονται να είναι και πολιτικοί, σύμφωνα και με αυτά που είπε  ο κ. Γεωργιάδης,  όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης αναφορικά με το σκάνδαλο της Novartis.  Πρόσθεσε, ότι έχει δει το  ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης 2-3 φορές και διερωτήθηκε γιατί τα ελληνικά κανάλια δεν έχουν προβάλει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, ώστε να το  δουν  και οι πολίτες και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Γενικά, το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης " θάφτηκε"  από τα ελληνικά κανάλια. Υπάρχει ομερτά, η Novartis πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι σκευωρία. Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι "έχει πέσει πολύ χρήμα", το  οποίο το πληρώνει ο ίδιος, και τώρα επιχειρείται  να διαστρεβλωθεί η αλήθεια ότι δηλαδή δεν  πρόκειται για σκάνδαλο αλλά υπάρχει  σκευωρία- το γνωστό αφήγημα περί Παπαγγελόπουλου- τώρα θα αμφισβητήσουμε και το FBI κατέληξε.

Η Π. Πέρκα ανέφερε ότι εκτός από το νομικό υπάρχει και το πολιτικό θέμα του σκανδάλου. Δήλωσε χαρακτηριστικά  «με  δικονομικές ακροβασίες, ασχολούμαστε με νομικά εργαλεία, ακούμε μέχρι και για παραγραφή, για να αποφύγουμε την ουσία του σκανδάλου Novartis». 
Ως προς τις δηλώσεις του κ.Μαντά, συνήγορου του κ.Μανιαδάκη, η βουλευτής τοποθετήθηκε ως εξής: «o κ. Μαντάς ανέφερε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πληρώνονται στην Αμερική,εφόσον συντελέσει η μαρτυριά τους  στο να διαγνωστεί το σκάνδαλο». Δηλαδή εφόσον είναι έγκυρη η μαρτυρία τους και δώσουν στοιχεία. Επομένως το γεγονός ότι  έχουν επιλεγεί οι ίδιοι μάρτυρες σημαίνει έχει θεωρηθεί αξιόπιστη η μαρτυρία τους, επειδή σύμφωνα με το FBI και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ,  αυτοί οι μάρτυρες μπορούν να συντελέσουν στο να διαγνωστεί το σκάνδαλο. Το πρόβλημα όμως με την Novartis δεν είναι τα δικονομικά εργαλεία και κόλπα προκειμένου να υπάρχει «απαλλαγή» των εμπλεκομένων, το πρόβλημα με την Novartis, και αυτό έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού,  είναι ότι αποτελεί έναν από τους λόγους που φτάσαμε σε αυτήν την τραγική οικονομική κατάσταση τα τελευταία δέκα χρόνια, που χρεωθήκαμε τόσα δις., «κάποιοι τα πήραν πολύ χοντρά», όπως λέει και ο λαός. Και τώρα γίνεται μια ολόκληρη προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο, και να μιλάμε για σκευωρία. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται να ακυρωθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι  δεν είναι ελληνικό φαινόμενο το χρησιμοποιούν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, προκειμένου να διαγνωστούν τέτοια σκάνδαλα.
Ως προς το προσφυγικό, η κ. Πέρκα ανέφερε ότι «αν στην κοινωνία έχεις εμφυτεύσει μίσος, μισαλλοδοξία, ξενοφοβία το βρίσκεις μπροστά σου όταν γίνεις Κυβέρνηση». Σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να δεχτεί η χώρα, η κα Πέρκα απάντησε ότι «δεν υπάρχει το ερώτημα πόσους θα δεχτούμε; υπάρχει ένα άλλο ερώτημα πολύ πιο σοβαρό και μεγαλύτερο. Το προσφυγικό για να λυθεί πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι πόλεμοι και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Η Π. Πέρκα τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το προσφυγικό σε μεταναστευτικό, ενώ τα στοιχεία δείχνουν άλλα. Το 80% έχουν προσφυγικό προφίλ και όχι μεταναστευτικό. Δεν μπορεί να ακούγονται απόψεις ότι οι πρόσφυγες περνάνε καλά εδώ, ενώ οι πρόσφυγες πνίγονται προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη.  Οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους γιατί φεύγουν από πόλεμο, φτώχεια, πείνα. Πρόσθεσε ότι το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την προσφυγική  κρίση όταν ήταν στο αποκορύφωμα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στη συνέχεια η Π. Πέρκα δήλωσε ότι "ο κ. Μπογδάνος λαϊκίζει και δεν μπορεί να μιλάει χωρίς στοιχεία, επειδή έχει μια ιδεοληψία για το προσφυγικό ζήτημα, την οποία περιέγραψε πριν λίγο".  Πρόσθεσε ότι  πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, γιατί έχει δείξει απίστευτη ολιγωρία στο προσφυγικό. Στην αναφορά του κ. Μπογδάνου περί «αλλοίωσης» του πληθυσμού στα νησιά, απάντησε ότι αυτές οι ακραίες αναφορές δεν συνάδουν ούτε καν με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης μιας και γίνονται μεταφορές προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Βεβαίως η κυβέρνηση προεκλογικά έλεγε πως δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για μετακινήσεις προσφύγων/μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, τώρα όμως την εφαρμόζει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Η δε μεταφορά γίνεται σε ξενοδοχεία και όχι σε κλειστά κέντρα, όπως δήλωσε ο κ. Μπογδάνος. Στη συνέχεια η κα Πέρκα δήλωσε ότι στην Μόρια τον Ιούλιο του 2019 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των προσφύγων ήταν 5600 και τώρα ο αριθμός έχει φτάσει στις 15.000 χιλιάδες.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση της αναφέροντας τον αναπτυξιακό νόμο,ασκώντας κριτική στις επιλογές της Κυβέρνησης. Με δεδομένο τους πεπερασμένους πόρους που υπάρχουν, αντί να κινητροδοτούνται  νεοφυείς επιχειρήσεις και να αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, η Κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει την διανομή  τύπου, τις εξορύξεις κλπ,  τομείς δηλαδή  που δεν χρειάζονται την παροχή κινήτρων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)