to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 17.03.2021

Πολιτική

Π. Πέρκα για τη μη χρηματοδότηση του Φ/Α από την ΕΕ: «Είναι άχαρος ο ρόλος της Κασσάνδρας»

Δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία​ Πέτης Πέρκα, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τη μη χρηματοδότηση της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτ. Μακεδονία


 

Η δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία​ έχει ως εξής:

Σύμφωνα με δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας, η λίστα χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης (EU Recovery Fund) δεν περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, ενώ παραμένει αβέβαιο το μέλλον των έργων επέκτασης των δικτύων της ΔΕΔΑ και το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Εντελώς ανησυχητικό για την βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, είναι η εξέταση όλων των δράσεων που αφορούν στις τηλεθερμάνσεις των λιγνιτικών περιοχών και η ενδεχόμενη σύνδεσή τους με Φ/Α από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ μετά τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να είναι συμβατή με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», γι’ αυτό και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρηματοδότηση με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης χρήζει διερεύνησης για κρατική ενίσχυση.

Όπως πολλάκις είχαμε προειδοποιήσει, τα έργα που αφορούν σε ορυκτά καύσιμα (όπως το φυσικό αέριο) δεν θεωρούνται «καθαρά». Άρα η εξέλιξη της μη-ένταξης στα υπό χρηματοδότηση έργα, δυστυχώς μας επιβεβαιώνει και δημιουργεί μία ακόμα θλιβερή συνθήκη και πραγματικότητα στην οποία μας οδηγούν οι κάκιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Εξαρχής λέγαμε πως οι ενέργειές τους ουδεμία σχέση έχουν με αριστεία και με αγάπη για το περιβάλλον. Μοναδικός τους στόχος ήταν η ενίσχυση του λόμπι του φυσικού αερίου, η ενίσχυση εταιριών και μεγάλων πρωτοβουλιών για την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ και το χαντάκωμα έργων αειφορίας (βλ. τηλεθέρμανση Φλώρινας), αλλά και των εμβληματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Δυστυχώς όλοι μας οι φόβοι επιβεβαιώνονται ο ένας μετά τον άλλον. Έχουμε μια δραματική συνθήκη πανδημικής κρίσης με μία κυβέρνηση που κάνει τον «πλασιέ» και σχεδιάζει με το μάτι. Η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη πληγώνονται από την ώρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης την απολιγνιτοποίηση δίχως κανένα σχέδιο. Όλα τα μετέπειτα έωλα σχέδια που ευαγγελίζονται συνθλίβονται σαν ντόμινο.

Ο ρόλος της Κασσάνδρας είναι άχαρος. Τώρα πρέπει να τους σταματήσουμε. Ως εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)