to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 15.05.2021

Πολιτική

Π. Πέρκα για το εργασιακό νομοσχέδιο: «Νομιμοποιούν την παρανομία»

«Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής η κυβέρνηση πραγματικά εφαρμόζει το δόγμα του Σοκ»


Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, φιλοξενήθηκε το Σάββατο 15/05 στην εκπομπή της ΕΡΤ1 #ΕΡΤΣαββατοκύριακο, όπου σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, σημείωσε τα παρακάτω:

·         Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής η κυβέρνηση πραγματικά εφαρμόζει το δόγμα του Σοκ.

·         Το ένα μετά το άλλο, συγχρόνως ξεκίνησαν και οι πλειστηριασμοί. Καταρχήν έχουμε μείωση μισθών μέσω μη πληρωμένων υπερωριών αφού έχουμε την αύξηση των επιτρεπόμενων. Είναι μια απλή άσκηση: πόσο θα έπαιρνε ένας εργαζόμενος με τις ισχύουσες επιτρεπόμενες υπερωρίες 96 για τη βιομηχανία και 120 για τους υπόλοιπους κλάδους…τώρα γίνονται 150. Μία πρόσθεση είναι, μια αριθμητική πράξη και βλέπουμε πόσα λεφτά χάνει…  

·         Το θέμα είναι ότι καταλήγουμε σε ατομικές συμβάσεις όταν ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Κυρίως ξέρουμε την ανισοτιμία της θέσης που βρίσκεται ο εργαζόμενος απέναντι στον εργοδότη, ειδικά με αυτή την ανεργία που παρατηρείται.

·         Επίσης έχουμε τις απολύσεις. Πώς θα δικαιωθεί ένας εργαζόμενος για τη δεκάωρη απασχόληση όταν υποτίθεται ότι αυτός την έχει ζητήσει; Είναι τραγικό.

·         Η πολιτική της ΝΔ είναι να διαλύει παντού τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε πρώτη φάση είχαμε την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Θα υπενθυμίσω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα τράπεζες, είχανε επιβληθεί πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ. Με νόμο της ΝΔ σήμερα θα ήταν γύρω στις 100 χιλ.

·         Τώρα όμως κάνουν ένα πολιτικό κόλπο από αυτά που συνηθίζει η κυβέρνηση. Φεύγει η ευθύνη από την κυβέρνηση και την πολιτεία εάν το σώμα, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και τότε θα ακούσουμε «εντάξει, ανεξάρτητη αρχή είναι, δεν μπορούμε να παρέμβουμε»…την οποία όμως αυτοί θα έχουν διορίσει, όπως κάνουν και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές με πληθώρα στελεχών της ΝΔ, που έχουν την ίδια ιδεοληψία. Δεν έχουμε κανένα καλό παράδειγμα από τις διοικήσεις και αρχές που έχουν τοποθετηθεί στελέχη της ΝΔ.

·         Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται ένα σώμα που δούλεψε καλά, επέβαλλε πρόστιμα και προστάτευε τους εργαζόμενους, αρχικά να το υποβαθμίζεις και μετά να το κάνεις ανεξάρτητη αρχή…

·         Με το νέο νομοσχέδιο πάμε ένα βήμα πίσω. Νομιμοποιούμε την παρανομία.

·         Ο κ. Τζαβάρας μας είπε αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός. Είναι γι’ αυτούς φυσικό φαινόμενο η ανισότητα…μας πάνε 100 χρόνια πίσω.

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/jATEI5qCVIs​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)