to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 16.12.2020

Πολιτική

Π. Πέρκα: Εκτός χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης το φυσικό αέριο

Πολιτική συμφωνία μεταξύ των οργάνων της ΕΕ ζητάει η αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.


Η πρόσφατη πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) - είναι ιδιαίτερα σημαντική, τονίζει η Πέτη Πέρκα, αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για την εξέλιξη της μετάβασης και πλέον μένει η τελική έγκριση των νομικών κειμένων από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. «Επιβεβαιώνεται πλήρως την κριτική μας  προς τον κ. Χατζηδάκη», τονίζεται σε σχετική δήλωση της Π. Πέρκα. 

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του συμβιβαστικό κειμένου είναι ο αποκλεισμός της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων από τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης μετάβασης, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον στόχο της απανθρακοποίησης. Αναφορικά με τα συστήματα τηλεθέρμανσης, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα είναι εφικτή αποκλειστικά και μόνο για χρήση ΑΠΕ.

Για το θέμα της τηλεθέρμανσης έχουμε καταθέσει ερωτήσεις, συζητήσαμε το θέμα σε επίκαιρη ερώτηση και σε Επιτροπή της Βουλής, κατά την ενημέρωση για το master plan της μετάβασης (ΣΔΑΜ), κατόπιν αιτήματος μας, λέγαμε λοιπόν ότι γελάει η Ευρώπη με αυτά που κάνετε.. να σταματάτε τα έργα της τηλεθέρμανσης σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και να βάζετε φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Η επιλογή της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές τάσεις και εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αξιολόγηση του ΕΣΕΚ, μελέτες του CAN, Bloomberg New Energy Finance,  green tank, wwf, κλπ όλοι έλεγαν το αυτονόητο. Ότι το φυσικό αέριο είναι και αυτό ορυκτό καύσιμό άρα μη συμβατό με το στόχο της απανθρακοποίησης.

Παρόλο που η διαπραγμάτευση μεταξύ των τριών κοινοτικών οργάνων, η τριλογία - ήταν ακόμα ανοικτή - και το σενάριο της μη ένταξης έργων φυσικού αερίου στο ταμείο δίκαιης μετάβασης φαινόταν πολύ πιθανό, στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Χατζηδάκης ρισκάρει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το φ.α.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι η απάντηση στο ζήτημα της χρηματοδότησης αφού η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμών θα εξαρτηθεί από την ικανοποιητική εκπλήρωση των κριτηρίων - στόχων της επιτροπής, ένας από τους οποίους είναι η αποτελεσματική συμβολή στην πράσινη μετάβαση. 

Δεν αμφιβάλουμε ότι μπροστά στην εξυπηρέτηση συμφερόντων θα «βρεθούν πόροι» για τη χρηματοδότηση των έργων φ.α. αλλά θα πρόκειται για «αδρανή» κεφάλαια σύμφωνα με την Ε.Ε.

Κ. Χατζηδάκη, αλλάξτε πολιτική, αλλάξτε σχεδιασμό στο ΣΔΑΜ. Το φυσικό αέριο είναι εκτός χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Το μήνυμα της ΕΕ είναι ξεκάθαρο: «Τα Κράτη Μέλη να επενδύσουν απευθείας σε τεχνολογίες που βασίζονται στις ΑΠΕ τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή όσο και για τη θέρμανση». Οφείλετε να προσαρμοστείτε, παραδεχόμενοι τη λάθος επιλογή σας.

Πρωτίστως όμως κ. Χατζηδάκη, οφείλετε να ενημερώσετε τους πολίτες των λιγνιτικών περιοχών που με τις λάθος επιλογές σας, οι περιοχές σύντομα θα ξαναβρεθούν αντιμέτωπες με το ζήτημα κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών, όταν το φυσικό αέριο θα αρχίσει να περιορίζεται. Μην καλλιεργείτε ψευδαισθήσεις πως το φυσικό αέριο θα λύσει το πρόβλημα ενώ έχετε ήδη δεσμευτεί για την απόσυρση του!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)