to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 13.12.2020

Πολιτική

Π. Πέρκα: Έχουμε έναν ανέμελο Πρωθυπουργό που οδηγεί τη χώρα πίσω, εκεί που την άφησαν οι προκάτοχοί του στη ΝΔ, στην αποτυχία

Έχουμε λοιπόν ένας ανέμελο Πρωθυπουργό που οδηγεί τη χώρα πίσω…εκεί που την άφησαν οι προκάτοχοι του στη ΝΔ. Στην αποτυχία!


Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα στην συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021.

«Καταρχήν να πω στην κ. Υφυπουργό Δ. Μιχαηλίδου, ότι κόψατε πάρα πολλά επιδόματα και τα ενσωματώσατε σε ένα ώστε ξαφνικά να φαίνεται πως υπάρχει αύξηση. Σε ό,τι αφορά στα γηροκομεία, επιτρέψτε μου να μιλήσω ως Βουλευτής Φλώρινας. Είχαμε πολλά κρούσματα στο γηροκομείο, είχαμε ζητήσει εγκαίρως να γίνει διενέργεια τεστ και ενίσχυση των υπαλλήλων. Το ίδιο έγινε και στο Γηροκομείο Λαμίας. Έχει πάει Εισαγγελέας. Μην λέτε ότι προσέξατε τις δομές…»

Κύριοι συνάδελφοι, πέρυσι σας σώσανε τα θετικά αποτελέσματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Φέτος πιστεύετε ότι θα σας σώσει και θα γλιτώσετε την κριτική λόγω πανδημίας. Με αυτή την προσφιλή σας μέθοδο της επιλεκτικής αμνησίας και αμεριμνησίας, θα πρέπει όλοι να ξεχάσουμε ότι είχαμε υποανάπτυξη το 3ο τρίμηνο του 2019 και ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020. Το 2,8% ανάπτυξης του Ιουλίου του 2019, σας φαινόταν όπως το λέγατε…αναιμική ανάπτυξη. 

Η αποτυχία της κυβέρνησης σας είναι εκκωφαντική σε όλους τους τομείς! Αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας. Σε έναν μήνα έχουμε 3000 θανάτους και αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε θανάτους ανά πληθυσμό (ανά 100.000). Αποτύχατε και στη διαχείριση της οικονομίας. Η χώρα μας έχει την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ύφεση στην Ε.Ε. κατά το 3ο τρίμηνο του 2020.

 Ακολουθείτε κατά γράμμα τη θεωρία του νεοφιλελευθερισμού, που κατέρρευσε κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, τόσο ως οικονομική θεωρία, όσο και ως πολιτικό δόγμα.

Εξαρτημένοι και μπλεγμένοι μέσα στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες σας,  αντιμετωπίζετε την  κρίση ως ευκαιρία… και ως δικαιολογία για να προωθήσετε ένα πρόγραμμα, που σε φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν πολιτικά αδύνατον να προωθηθεί. Απροκάλυπτη στήριξη ιδιωτικών συμφερόντων. Αρνηθήκατε να ενισχύσετε το ΕΣΥ, δηλώνοντας κυνικά ότι πρόκειται για πεταμένα λεφτά.

Ανέφερε η εισηγήτρια μας τον πίνακα 330 με τα πολλά μηδενικά…για στήριξη κοινωνικών ομάδων. Καμία στήριξη. Εγώ θα σας παραπέμψω σε έναν άλλον πίνακα με μηδενικά. Είναι ο πίνακας 5.5, το Πλάνο Αποκρατικοποιήσεων. Έσοδα από παραχώρηση αεροδρομίων: 0 το 2020, 2021, 2022. Αυτή είναι η «αμοιβαία επωφελής λύση» που έκανε ο Πρωθυπουργός της χώρας με την Fraport; Ποιο είναι το ρίσκο της επένδυσης που έχουν κάνει οι ιδιώτες; Όταν η Fraport είχε υπερκέρδη το 2019, δεν τα μοιράστηκε με το δημόσιο. Φυσικά όλη αυτή η στήριξη δεν βασίζεται στην σύμβαση παραχώρησης και δεν προβλέπει βέβαια καμία ρήτρα απασχόλησης. Για να μην θυμηθούμε την AEGEAN  με τα 120 εκ που χαρίζετε.

Μας καταθέσατε έναν προκλητικό προϋπολογισμό, που εκτός των άλλων εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, μειώνει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και προβλέπει αυξημένα έσοδα από τη φορολογία των πολιτών. Πώς θα γίνει αυτό το θαύμα; Αλλά πάνω από όλα δεν χάνετε ευκαιρία να επιβεβαιώνετε τον κυνισμό σας. Δε συναισθάνεστε πώς βιώνει την πανδημία η πλειοψηφία της κοινωνίας. Οδηγείτε τη χώρα σε διαρκή κρίση κοινωνικής συνοχής με ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, αύξηση των λουκέτων σε επιχειρήσεις και με ραγδαία αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο πρόεδρος σας άλλωστε το έχει πει καθαρά .. η ισότητα είναι ουτοπία. Άρα να υποθέσουμε ότι για σας οι ανισότητες είναι η κανονικότητα.

Όπως για σας επίσης, η οικονομική κρίση ήταν κάτι σαν φυσικό φαινόμενο και όχι ένα αποτέλεσμα κάποιων πολιτικών που ασκήθηκαν ή ενός μοντέλου ανάπτυξης που έριξε τη χώρα στα βράχια. Ενός παραγωγικού μοντέλου που με τρόμο ξανασυναντάμε διαβάζοντας την Έκθεση Πισσαρίδη και βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά με κάθε νόμο που ψηφίζετε, παρόλο που έχουν όλα ένα πολύ ωραίο περίβλημα, συνήθως φιλοπεριβαλλοντικό.

Το περιβαλλοντικό σας προφίλ δεν τεκμαίρεται από την αναφορά της περιβαλλοντικής διάστασης (υπάρχει το green budgeting) στον προϋπολογισμό και δεν επιβεβαιώνεται από τη νομοθετική σας πρακτική. Είναι ελαφρώς αυξημένος, αλλά θεωρούμε ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια είναι ελάχιστα όταν έχουμε απολιγνιτοποίηση και άμεσες αυξημένες ανάγκες για την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

Η βιαστική και χωρίς προετοιμασία εξαγγελία του Πρωθυπουργού για απολιγνιτοποίηση, δέσμευσε τη χώρα και αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική της θέση σε ότι αφορά στο Ταμείο δίκαιης μετάβασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθούν στα κριτήρια κατανομής των πόρων του ταμείου, η ταχύτητα της απολιγνιτοποίησης και το ποσοστό ανεργίας των λιγνιτικών περιοχών. 

Ξέρετε, αυτός ο ανέμελος Πρωθυπουργός, ο πρόθυμος, ο οποίος εκ των προτέρων δεσμεύεται και μετά αυτοθαυμάζεται  για την αποτυχία του… όπως ακριβώς και στην εξωτερική πολιτική και το θέμα της Συνόδου Κορυφής που περιμένουμε εναγωνίως να μας εξηγήσει τι ακριβώς κέρδισε η χώρα. Δεν μας κάλυψε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Κερδίσαμε ότι δεν είναι διμερές το θέμα;

Το θέμα της απολιγνιτοποίησης, για να επανέλθω, αφορά όλη τη χώρα…την ενεργειακή επάρκεια, το κόστος ρεύματος... αλλά κυρίως, αποτελεί και υπόδειγμα για αλλαγή του παραγωγικού προφίλ και της πράσινης μετάβασης, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω! Δυστυχώς το πείραμα δεν πάει καλά. Σχεδιάστηκε χωρίς συμμετοχή των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας και αφέθηκε στις δυνάμεις της αγοράς.

Οι δυο Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας καταψήφισαν το master plan σας. Και είναι οι δικοί σας οι Περιφερειάρχες. Έχουμε ήδη 2500 ανέργους εξαιτίας της υπολειτουργίας των μονάδων, προβλέπονται άλλες 6000 βραχυπρόθεσμα και η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για άλλες 20.000-25.000 χαμένες θέσεις εργασίας στο σύνολο. Και καμία στήριξη. Γιατί ό,τι και να γίνει και αυτές οι αόριστες επενδύσεις να γίνουν,  δεν πρόκειται αυτοί που χάνουν τώρα τη δουλειά τους ή κινδυνεύουν άμεσα, να πιάσουν δουλειά.

Αυτό όμως που είναι προκλητικό είναι ότι η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει συμφέροντα στο λόμπι του φυσικού αερίου, ρισκάρει τη δέσμευση της χώρας σε ορυκτό καύσιμο και τη συμβατότητα των επενδύσεων με την πράσινη συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τους κινδύνους οι επενδύσεις σε ορυκτό αέριο να αποτελέσουν «αδρανή κεφάλαια» (stranded assets). 

Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι η περίπτωση της πράσινης μετάβασης δείχνει τα δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για τις επενδύσεις, για το όραμα και το παραγωγικό μοντέλο.  Εσείς μιλάτε για τεράστια έργα δισεκατομμυρίων από 2-3 μεγάλους επενδυτές, επιχορηγούμενους από τα δημόσια ταμεία, σε ειδικές οικονομικές ζώνες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Απουσία του κράτους και μονοπώλιο 1-2 τεχνολογιών, χωρίς καθόλου συμμετοχή.

Εμείς υποστηρίζουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο που το κράτος φτιάχνει εργαλεία συμμετοχής, χρηματοδότησηςυποδομές και ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες του, προωθεί την καινοτομία, αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες μαζί με επενδυτές να χτίσουν πάνω σ αυτά. Κομβικό σημείο για μας είναι οι συμμετοχικές διαδικασίες και η ενθάρρυνση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και τα έργα μικρότερης κλίμακας, όπως είναι οι ενεργειακές κοινότητες.

Αυτό το παραγωγικό μοντέλο υποστηρίζουμε. Δίκαιη ανάπτυξη λοιπόν, με ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με επένδυση στην εργασία, στις νέες θέσεις εργασίας

Τελειώνοντας κ. Πρόεδρε, θέλω να κάνω μια αναφορά σε μία πολύ μεγάλη επένδυση…ξέρετε ποια. Αυτή που θα έκλεινε σε μια βδομάδα, μετά στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, μετά το καλοκαίρι του 2020, ήταν και στον περσινό προϋπολογισμότο Ελληνικό. Εντωμεταξύ, σε κάθε νομοσχέδιο που έχει έρθει έχει και μία τροπολογία για το Ελληνικό. Ακραίες είναι οι δύο τελευταίες. Τι κάνει η μία λοιπόν; Δίνει την κατάτμηση του δικαιώματος επιφανείας χωρίς τη συναίνεση του κυρίου του ακινήτου, ήτοι του ελληνικού δημοσίου. Άρα δίνει στον επενδυτή κυριότητα.  Τη δυνατότητα να πουλήσει. Και ρωτήσαμε εμείς…τι να πουλήσει; Ήρθε όμως δεύτερη τροπολογία, προχθές. Δίνει λοιπόν στον επενδυτή το δικαίωμα να πουλάει τουριστικές κατοικίες, αφού επιτρέπει τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας. Σας το έχουμε πει πολλές φορές, έτσι δεν προχωράνε οι επενδύσεις…γιατί ανοίγει η όρεξη με τα δωράκια. Αυτό δε σταματάει πουθενά.

Άραγε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του πρώτο εξαμήνου του 2021; Διατηρώ πολλές επιφυλάξεις και ως προς αυτό και ως προς την πορεία της διανομής του ακινήτου και ως προς την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Έχουμε λοιπόν ένας ανέμελο Πρωθυπουργό που οδηγεί τη χώρα πίσω…εκεί που την άφησαν οι προκάτοχοι του στη ΝΔ. Στην αποτυχία!

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)