to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 22.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Λάμπρου στο «Κόκκινο»: Οι συνεργασίες στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνονται με βάση το πρόγραμμα, τοπικό ή γενικότερο

«Αν ένας υποψήφιος δήμαρχος λέει "προφανώς" στην Συμφωνία των Πρεσπών, "ασφαλώς" τα προσφυγόπουλα να πηγαίνουν στο σχολείο, "καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες", ένας δήμαρχος που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα μίας άλλης περιβαλλοντικής πολιτικής, που μιλάει εναντίον ή έστω έχει κριτική στάση σε ζητήματα οικονομίας για την ελεύθερη αγορά, εκεί μπορεί πράγματι να υπάρξει αυτή η συνεργασία ή η στήριξη»


«Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, σηματοδοτεί νέα πορεία» η εξασφάλιση των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, εκτίμησε ο κ. Λάμπρου, αναφερόμενος στην προώθηση της διαδικασίας για την Συμφωνία των Πρεσπών. «Ποτέ δεν μπορείς να μιλήσεις με απόλυτη σιγουριά στην πολιτική, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ... νομίζω ότι θα υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία», είπε ο κ. Λάμπρου.

Για τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις μεθόδους εξασφάλισης αυτής της πλειοψηφίας, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να εισχωρεί στην συζήτηση μία τέτοιου είδους δηλητηριώδης αντίληψη και λογική, να συζητάμε συνωμοσιολογικά ... δεν βοηθούν καθόλου, δηλητηριάζουν την κοινωνία, τους ανθρώπους, την ίδια την πολιτική».

Αναφερόμενος στην διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών μέσω της συζήτησης για την επικύρωση της Συμφωνίας στην Ελλάδα, ο κ. Λάμπρου χαρακτήρισε «πρόωρη» την συζήτηση, καθώς «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες μάχες εντός και εκτός Βουλής ... όπως η ψήφιση μέτρων πολύ κρίσιμων για την ζωή των ανθρώπων, για τους μισθούς, τις συμβάσεις, αλλά και ριζοσπαστικές τομές που πρέπει να προχωρήσουν αρκετά γρήγορα. Αυτές οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες, ασφαλώς και το Μακεδονικό, θα καθορίσουν και το μέλλον, τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας».

Όσον αφορά το πεδίο πάνω στο οποίο θα συγκροτηθούν αυτές οι συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις, σημείωσε ότι «υπάρχει μία αντίληψη που θέλει να διαχωρίσει τα δικαιωματικά από τα οικονομικά ζητήματα ... ότι "μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να 'προχωράει' το Σύμφωνο Συμβίωσης, την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, αλλά αυτά είναι τα εύκολα ... στα οικονομικά δεν μπορεί ή δεν θέλει να συγκρουστεί". Δεν είναι αληθές. Τα δικαιωματικά ζητήματα είναι δύσκολα και από δικαιωματικής άποψης, συγκρούεται το κοινωνικό κράτος με τη νεοφιλελεύθερη λογική της ελεύθερης αγοράς».

«Πώς μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική από την πλευρά της Αριστεράς, χωρίς να συγκρούεσαι με την νεοφιλελεύθερη λογική; Να ασκήσεις π.χ. κοινωνική πολιτική στο προσφυγικό και να θες ανεξέλεγκτη αγορά; Πώς θα βγουν από την αφάνεια οι ανάπηροι πολίτες στην πράξη χωρίς να επενδύσεις σε αυτό, χωρίς να υπάρχουν κονδύλια, ανθρώπινο δυναμικό; Το ίδιο για τους Ρομά, πάει λέγοντας...», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, για τις πιθανές συγκλίσεις που μπορεί να προκύψουν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Λάμπρου σημείωσε ότι «μιλάμε για συνεργασίες ... με βάση την σύγκλιση προγραμμάτων, δεν μπορείς να συνεργαστείς με έναν υποψήφιο δήμαρχο, να τον στηρίξεις, ή να συνεργαστείς με μία άλλη δύναμη, που δεν παίρνουν σαφή θέση σε κρίσιμα ζητήματα, τόσο για την όποια συγκεκριμένη περιοχή όσο και μεγαλύτερα».

«Δεν μπορείς π.χ. να υποστηρίξεις έναν δήμαρχο που λέει "δεν θέλω πρόσφυγες στην περιοχή μου", δεν μπορεί να υποστηρίξεις έναν δήμαρχο που πρωτοστατεί στην εκστρατεία εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Οι όποιες συγκλίσεις και συνεργασίες πρέπει να γίνονται με βάση το πρόγραμμα, τοπικό ή γενικότερο. Αν ένας υποψήφιος δήμαρχος λέει "προφανώς" στην Συμφωνία των Πρεσπών, "ασφαλώς" τα προσφυγόπουλα να πηγαίνουν στο σχολείο, "καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες", ένας δήμαρχος που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα μίας άλλης περιβαλλοντικής πολιτικής, που μιλάει εναντίον ή έστω έχει κριτική στάση σε ζητήματα οικονομίας για την ελεύθερη αγορά, εκεί μπορεί πράγματι να υπάρξει αυτή η συνεργασία ή η στήριξη ... Ποτέ στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν μόνο η "κομματική ταυτότητα"».

Για την αναφορά Κοτζιά στην δυνατότητα στήριξης της υποψηφιότητας Γερουλάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λάμπρου σχολίασε ότι «νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο κ. Γερουλάνος» ένας υποψήφιος δήμαρχος που θα έχει μία τέτοια στήριξη. «Ο Δήμος της Αθήνας είναι ο κεντρικότερος, ο μεγαλύτερος, η πρωτεύουσα της χώρας. Μία υποψηφιότητα στο Δήμο της Αθήνας πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να δείχνει την αντίληψη, την φιλοσοφία, το πρόγραμμα της Αριστεράς στην ολότητά του».

Ακούστε το ηχητικό εδώ

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)