Μέχρι και στην ευρωβουλή παραδέχονται τώρα ότι η τρόικα συμπεριφέρθηκε σαν χασάπης άρα και η κυβέρνηση δεν είναι άλλο, παρά ένας βοηθός του χασάπη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που διαρκώς επικαλούνται, αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης: «Τι νόημα έχει όταν έχουμε την οικονομία σε κατάσταση ύφεσης, την ανεργία να καλπάζει και την κοινωνία να λεηλατείται;» Αναφέρθηκε επίσης στη διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας που συντελείται και την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων που έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλούνται  να πληρώνουν διαρκώς για όλα.

Αναφερόμενος στις μη κυβερνητικές οργανώσεις μίλησε για την γενικότερη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια και το ρόλο των ΜΚΟ ως ένας μηχανισμός που οι ημέτεροι προσεταιρίζονταν χρήματα του δημοσίου προς ιδίον όφελος.

«Για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό η κυβέρνηση θα φεσώσει τις επόμενες γενιές και αυτό είναι έγκλημα.» δήλωσε ενώ περιέγραψε τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: Α) Δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση. Β) Διεκδίκηση στην Ευρώπη ώστε να διασφαλιστούν χρηματοδοτικές ροές. Γ) Διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Δ) Ιδιαίτερα για το κατοχικό δάνειο έκανε σαφές ότι αποτελεί ένα δάνειο ανεξόφλητο και αναγνωρισμένο διεθνώς. «Δεν είναι δυνατόν να μην το διεκδικούμε. «Η Γερμανία μας χρωστάει και δεν της χρωστάμε.» είπε χαρακτηριστικά.