to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 07.06.2015

Πολιτική

Π. Λαφαζάνης: Θέλουν να τσακίσουν τη χώρα και να μας εξευτελίσουν

Μικρά περιθώρια συμφωνίας με τους δανειστές «βλέπει» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας την άλλη πλευρά ότι επιθυμεί να τσακίσει κοινωνικά τη χώρα και να εξευτελίσει την κυβέρνηση.


Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σημειώνει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βιβλική καταστροφή.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια να συμφωνήσει με τους δανειστές;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι οι «θεσμοί» επιδιώκουν μια αξιοπρεπή συμφωνία με την κυβέρνησή μας, συμβατή με το πρόγραμμα της. Οι λεγόμενοι «θεσμοί» εφαρμόζουν σε βάρος της Ελλάδας ό,τι πιο μακιαβελικό ως μεθόδευση έχει αναδείξει η ιστορία της αποικιοκρατίας. Αυτό που θέλουν είναι να τσακίσουν κοινωνικά τη χώρα και να εξευτελίσουν την κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για θετική συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές. Οι τελευταίοι μάλλον θέλουν παράδοση και υποταγή. Κι αυτό δεν πρέπει ποτέ να το επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση: Πώς μπορεί να λυθεί η συνάρτηση «ελάφρυνση χρέους - παροχή ρευστότητας», χωρίς μία συμφωνία εντός του πλαισίου της ΕΕ;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μια ενδεχόμενη συμφωνία για να είναι προωθητική πρέπει αφενός να μην περιέχει νέα μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και αφετέρου να προβλέπει βαθιά διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και ισχυρή ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία. Όπως βλέπετε δεν μιλάω απλώς για μια οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους, για τα μάτια του κόσμου, ούτε για οποιαδήποτε ρευστότητα, που θα χρησιμεύει απλώς για να πληρώνουμε τις δανειακές δόσεις. Μια τέτοια συμφωνία δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό να δεχθεί η ΕΕ, η οποία κινείται τόσο αντιδραστικά ως να θέλει να εκδικηθεί βάναυσα όσους οραματίστηκαν και επένδυσαν σε μια δημοκρατική εξέλιξη της.

Ερώτηση: Στην τελευταία σύνοδο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μιλήσατε πιο ξεκάθαρα από ποτέ για το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Πώς φαντάζεστε την διαδικασία αυτή, έπειτα από μία ενδεχόμενη ρήξη με την Ευρώπη; Θεωρείτε ότι θα ήταν προτιμότερο και εντιμότερο να αποχωρήσει η χώρα από την Ένωση;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η κατατρομοκράτηση του λαού με την βιβλική καταστροφή που θα επέλθει από τη διακοπή της πληρωμής του χρέους και την αποχώρηση από το ευρώ. Όσοι τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι την έλλειψη επιχειρημάτων και τον πανικό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη αλλά όμως δεν έχει και ως  επιλογή και την εξόντωση του λαού μας μέσα στην ευρωζώνη. Και αυτήν την ώρα ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για τον τόπο και το λαό είναι ένα τρίτο μνημόνιο, που με κάθε δυνατό δημοκρατικό  τρόπο πρέπει να αποφευχθεί, όσες δυσκολίες κι αν έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ερώτηση: Το μεγάλο ερώτημα του κόσμου είναι: «τι θα κάνει ο Λαφαζάνης, αν έρθει μία συμφωνία στη Βουλή;». Τι απαντάτε; Θα την ψηφίσετε και υπό ποιους όρους;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το μεγάλο ερώτημα του κόσμου δεν είναι το τι θα κάνει ο Λαφαζάνης. Το μεγάλο ερώτημα του κόσμου είναι αν θα υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς» και τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή, εφόσον επιτευχθεί. Αν έχουμε μια κακή συμφωνία, ασύμβατη ή και αντίθετη, με το πρόγραμμα μας, πράγμα που δεν πιστεύω ότι θα δεχθεί η κυβέρνηση, το πρόβλημα θα είναι για τον τόπο και τον ελληνικό λαό και θα είναι πελώριο και όχι για το τι θα κάνω εγώ στη Βουλή. Άλλωστε όσο χειρότερη θα είναι μια συμφωνία- επαναλαμβάνω δεν πρόκειται να τη δεχθεί η κυβέρνηση μας και μιλώ θεωρητικά- τόσο περισσότερους ψήφους θα πάρει, ίσως, στη Βουλή, αφού, μάλλον, με μεγαλύτερο πάθος θα σπεύσουν να τη στηρίξουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ερώτηση: Και τι θα γινόταν αν μία ενδεχόμενη συμφωνία ψηφιζόταν από τη Βουλή, αλλά  η κυβέρνηση έχανε την δεδηλωμένη; Μήπως υπάρχει και η επιλογή της «ηρωικής πτώσης;»

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ούτε η κυβέρνηση θα χάσει τη λεγόμενη  «δεδηλωμένη», ούτε θα υπάρξει καμία ηρωική πτώση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τυγχάνει ευρείας λαϊκής αποδοχής, η οποία, παρά τις δυσκολίες, διευρύνεται συνεχώς μετεκλογικά. Απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει στην πράξη εναλλακτική πολιτική λύση, παρά μόνο μεγάλες περιπέτειες και μείζονες κίνδυνοι. Η κυβέρνησή μας καλείται να λάβει και ελπίζω να λάβει, μέσα στις επόμενες εβδομάδες τολμηρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις, που θα έχουν ιστορικό χαρακτήρα και θα αφορούν την επιβίωση και την προοπτική του ελληνικού λαού και μια πορεία του τόπου χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμονίες.

Ερώτηση: Η Αριστερή Πλατφόρμα ενισχύεται εσωκομματικά σε κάθε ψηφοφορία που γίνεται επί των προτάσεών της στην ΚΕ. Μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελίσσεται σε αυτό που είχε φανταστεί ο Αλ. Τσίπρας;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αυτό που ήταν πάντα: ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, στις γραμμές του οποίου υπάρχει βαθιά δημοκρατία. Είμαστε ένα κόμμα αρχών, αξιών, προοδευτικού προγράμματος και σοσιαλιστικής προοπτικής. Ένα κόμμα που ζει και αναπνέει μέσα στα κινήματα και τους κοινωνικούς αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση αλλά δεν απώλεσε το ριζοσπαστισμό του και δεν θα αφομοιωθεί από το κράτος , ούτε θα εγκλωβιστεί από την εξουσία, σαγηνευμένος από τα προνόμια και τα τυχόν λάφυρά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και στηριγμένος στα κινήματα και τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για να αλλάξει σελίδα η χώρα.

Ερώτηση: Μία εξαντλημένη οικονομικά χώρα, πώς μπορεί να παίξει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο; Το κινεζικό π.χ. ενδιαφέρον για την Ελλάδα βασίζεται στο ότι είναι μέλος της ΟΝΕ, η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες έχει δια του υπουργού των Εξωτερικών της προστεθεί σε εκείνους που λένε «βρείτε τα με την Ευρώπη».

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το γεωπολιτικό βάρος της χώρας μας όχι μόνο δεν μειώνεται, από την οικονομική κρίση που περνάμε αλλά και για μια σειρά πολιτικούς λόγους που αφορούν τις εξελίξεις στην περιοχή μας και όχι μόνο,  αυξάνεται και αποκτά ακόμα πιο εξαιρετική σχεδόν καθοριστική σημασία. Μια τροποποίηση πολιτικών, γεωστρατηγικών και οικονομικοκοινωνικών προσανατολισμών της χώρας μας μπορεί να αλλάξει βαθιά την πολιτική εικόνα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Μια ματιά σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές αρκεί και είναι ενδεικτική για αυτούς τους ισχυρισμούς. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές πολιτικές εφεδρείες προς αξιοποίηση.

Ερώτηση: Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα και των δύο αγωγών, του ΤΑΡ και του Greek Stream  στην Ελλάδα;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ο ΤΑP με το αζέρικο φυσικό αέριο και ο ελληνικός αγωγός με το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι κατ’ ανάγκη ανταγωνιστικοί και πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου ασύμβατοι μεταξύ τους. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι αρκετά συμπληρωματικοί, δίνουν ευκαιρίες και δυνατότητες επιλογών στους καταναλωτές, ενώ συμβάλλουν από κοινού στην ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας και στην Ευρώπη. Η αμερικανική θέση ότι δεν χωράνε δύο αγωγοί στη χώρα μας είναι βαθιά λαθεμένη. Η Ελλάδα, αντίθετα, όσο εξελίσσεται σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή μας τόσο προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας σε Ανατολή και Δύση.

Ερώτηση: Σε πρόσφατο κείμενό σας για τον Χαρίλαο Φλωράκη με αφορμή τα 10χρονα από τον θάνατό του, γράψατε: «Χαρίλαε, ψηλά στο λόφο του Αη Λια, στο Παλιοζογλώπι, που αναπαύεσαι, έχεις διαλέξει καλή θέα για να αγναντεύεις και να περιμένεις να δεις τη λεύτερη, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Ελλάδα που οραματίστηκες μέσα από τα βάθη της καρδιάς σου. Ίσως να μην περιμένεις για πολύ!». Πλησιάζει λέτε εκείνη η ώρα;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ουδείς μετά Χριστόν προφήτης και ιδιαίτερα στην πολιτική οι προβλέψεις συνήθως αποτυγχάνουν. Η φράση στην οποία αναφέρεστε περισσότερο αντιπροσωπεύει ευχή και ελπίδα και κυρίως προτροπή, παρά ακλόνητη βεβαιότητα για το άμεσο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε μια ελπιδοφόρα τροχιά προοδευτικής και ανεξάρτητης πορείας. Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο μπροστά μας και θα χρειαστούν μεγάλοι αγώνες, θυσίες και προσπάθειες για την τελική επιτυχία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)