to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 17.09.2015

Πολιτική

Π. Λαφαζάνης στο Κόκκινο: Με ισχυρή Λαϊκή Ενότητα δεν θα υπάρξουν μνημόνια από Δευτέρα

«Μνημόνια με ισχυρή Λαϊκή Ενότητα δεν θα υπάρξουν από Δευτέρα. Και όλοι το ξέρουν αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σήμερα το πρωί «Στο Κόκκινο» και στην εκπομπή του Κ. Αρβανίτη.


«Μνημόνια με ισχυρή Λαϊκή Ενότητα δεν θα υπάρξουν από Δευτέρα. Και όλοι το ξέρουν αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σήμερα το πρωί «Στο Κόκκινο» και στην εκπομπή του Κ. Αρβανίτη.

«Αν έχουμε ένα καλό ποσοστό και η δύναμή μας είναι ισχυρή στη Βουλή, τότε η μνημονιακή συναίνεση θα πάει περίπατο», διευκρίνισε. «Κανένα μνημόνιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Γι’ αυτό τα κατεστημένα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα μετρήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα με μία διάσταση και μόνο: Τη δύναμη της Λαϊκής Ενότητας. Αν είναι ψηλά θα καταλάβουν ότι ξαναέχασαν το παιχνίδι, παρ' ότι έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στα νερά τους. Άλλωστε γι’ αυτό έκαναν τώρα τις εκλογές για να έχουν μια ευρύτερη βάση στήριξης των μνημονίων. Αν αποτύχουν σ’ αυτό και δουν μια Λαϊκή Ενότητα σφήνα στα σχέδιά τους θα βάλουν μαύρες πλερέζες από τη Δευτέρα», συνέχισε.

«Η ΝΔ και να έλθει πρώτο κόμμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση», επισήμανε σε άλλο σημείο ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Δεν στέκεται πλέον κυβέρνηση χωρίς αυτούς τους δύο εταίρους, διότι όποιοι και στο παρελθόν συνομολόγησαν μαζί μνημόνιο, μπήκαν στο σωλήνα των μνημονίων και βγήκαν ομογενοποιημένοι. Αυτό έγινε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ το προηγούμενο διάστημα. Αυτό θα συμβεί και τώρα με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μην κοιτάτε τις φραστικές αντιπαραθέσεις “εγώ ή εσύ”. Όσοι ψηφίζουν μαζί μνημόνιο, μαζί συγκυβερνούν γιατί δεν βγαίνει αλλιώς το μνημόνιο. Δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα προς την εφαρμογή του μνημονίου χωρίς μια ευρεία πλειοψηφία, χωρίς μια ευρεία πολιτική στήριξη με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αυτό επιδιώκουν. Αν έχουμε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, ούτε ένα μέτρο δεν περνάει, όπως κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

«Η ΝΔ νεκραναστήθηκε με το μνημόνιο που συνομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης. «Ήταν μια πολιτικά “πεθαμένη” παράταξη, στα αζήτητα της πολιτικής ζωής, και κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα είχε άμεση προοπτική ανάκαμψης και επανόδου στην κυβέρνηση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνάντησαν την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού, την ειρωνεία, την απέχθεια, ξαναήλθαν στο προσκήνιο από την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στο ερώτημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έβαζε θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, ο Π. Λαφαζάνης επισήμανε τα εξής: «Στο πρόγραμμά μας στον ΣΥΡΙΖΑ, παρ' ότι δεν υπήρχε επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη, λέγαμε με σαφήνεια ότι δεν είμαστε υπέρ της πάση θυσία παραμονής στην ευρωζώνη. Δεν λέγαμε “ευρώ ή θάνατος” και ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ, ακόμα και αν εξοντώσουμε τον ελληνικό λαό. Επομένως είχαμε την προγραμματική βάση για να κάνουμε τη ρήξη εφόσον οι εκβιασμοί έφταναν στο απροχώρητο και αυτό που μας πρόσφεραν οι εταίροι μας ήταν η υποδούλωση. Ναι έπρεπε να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό. Κι όχι να τον πάμε σε ένα δημοψήφισμα που έλεγε “όχι” και μετά να το κάνουμε “ναι”».

«Εμείς δεν διασπάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς παραμείναμε συνεπείς», τόνισε κατηγορηματικά ο Π. Λαφαζάνης. Ερωτηθείς, μάλιστα γιατί οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν παρέδωσαν τις έδρες τους, όταν διαφώνησαν, ο επικεφαλής της ΛΑΕ τόνισε ότι δεν ήταν αυτοί που αποδεσμεύθηκαν από τις αρχές, το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος. «Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεται η συνέπεια και να επιβραβεύεται η κωλοτούμπα», πρόσθεσε.

Παράλληλα επισήμανε ότι «όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος βοούσε τους τελευταίους μήνες κι έγραφε «ξεκαθαρίστε την Αριστερή σας Πτέρυγα. Αυτή είναι η πέτρα του σκανδάλου που δεν επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσει στο ρεαλισμό». Τελικά αυτό που ήθελαν έγινε. Και ρεαλισμός ποιος ήτανε; Το τρίτο μνημόνιο. Δηλαδή μια κατάσταση υποδούλωσης της χώρας και καταλήστευσης του ελληνικού λαού».

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να συμβιβαστεί και να υπογράψει το μνημόνιο, ο Π. Λαφαζάνης επισήμανε πως «το θέμα δεν είναι ότι κάναμε έναν συμβιβασμό – συμβιβασμούς και ελιγμούς μπορείς να κάνεις στην πολιτική και οπισθοχωρήσεις, αν χρειαστεί για να πετύχεις μεσοπρόθεσμα το στόχο σου – αλλά εδώ κάναμε στρατηγικό πέρασμα στην απέναντι όχθη». Άλλωστε, πρόσθεσε, η λογική πως το τρίτο μνημόνιο ήταν «αναγκαίο κακό» ισοδυναμεί με αντιγραφή «της φρασεολογίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», όταν κι αυτοί συνομολογούσαν μνημόνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)