to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 12.03.2014

Πολιτική

Π. Λαφαζάνης: Ο Μητσοτάκης έφερε αυτό το νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας - Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη διάλυση δημόσιων φορέων

Αντιπαράθεση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για λουκέτα δημόσιων φορέων



Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής  το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Το λέω ρητά: Η ατιμωρησία στο Δημόσιο παίρνει τέλος. Και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και σπίτι τους. Και θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παρανομία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν το κάνουμε αυτό γιατί μας το επέβαλε η τρόικα». Επεσήμανε ακόμη ότι «το κράτος σίγουρα έγινε μικρότερο», καθώς οι  δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά πάνω από 200.000, ενώ το κόστος μισθοδοσίας έπεσε από τα 24 δισ. στα 15,7 δισ. για το 2013, «αλλά δεν έγινε καλύτερο».  «Υπάρχει ακόμη βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακή ανεπάρκεια» του κράτους, «αλλά και απροθυμία του πολιτικού συστήματος».

Στη συνέχεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είστε ξεκάθαρα θιασώτες ενός μεγάλου κράτους, δεν έχετε αλλάξει, ισχύει σε σας αυτό που είπε ο Τολστόι, ότι όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς πρώτα τον εαυτό του», είπε χαρακτηριστικά.

«Μας περνά για αδαείς ο υπουργός για να κάνει μαθήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση», του απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «έφερε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας στα τυφλά ανθρώπους να απολύσει». «Αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι διάλυση του κράτους. Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο καμία αναδιοργάνωση του κράτους, καμία μεταρρυθμιστική πνοή».

«Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που λέει παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες θα είναι 2,5 – 3 εκατ. ευρώ.

«Αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι η επιτομή του ορθού λόγου», εκτίμησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι «ακόμη και στο σοβιετικό κράτος θα υπήρχαν αρχές ορθολογικής λειτουργίας». «Όχι, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέρα από αυτό, δεν θέλει ούτε το σοβιετικό κράτος» πρόσθεσε.

 

Ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 8 θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ σε άρθρο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος. Η ονομαστική θα ζητηθεί στο άρθρο 8 που αφορά το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας Ανθρωπίνου Δυναμικού. Η συζήτηση του νομοσχεδίου, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας, θα συνεχιστεί και σήμερα προκειμένου να ολοκληρωθεί αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)