to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 01.09.2016

Πολιτική

Π. Λαφαζάνης: Η χώρα χρειάζεται αντιμνημονιακή ανατροπή και πέρασμα στο εθνικό νόμισμα

"Σε ναυάγιο, παταγώδη αποτυχία και αδιέξοδο οδεύει ολοταχώς η νεομνημονιακή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η πορεία της οικονομίας" αναφέρει ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ.


Η δήλωση του Παν. Λαφαζάνη:

 “Σε ναυάγιο, παταγώδη αποτυχία και αδιέξοδο οδεύει ολοταχώς η νεομνημονιακή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η πορεία της οικονομίας.
        Τα επώδυνα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν μεγαλύτερη ύφεση στο 2016, συνοδεύονται τώρα με μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων αλλά και των εξαγωγών του πρώτου εξαμήνου.
        Το σύνδρομο της ύφεσης που πλήττει τη χώρα έχει καταστεί μόνιμος εφιάλτης και οδοστρωτήρας των μισθών, των συντάξεων, των λαϊκών εισοδημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
        Την ίδια ώρα όλα βεβαιώνουν ότι και αυτή η περιορισμένη και ανώδυνη ρύθμιση του χρέους, στην οποία επένδυε η κυβέρνηση, παγώνει, ενώ η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) παραπέμπεται στις καλένδες.
        Η Ελλάδα των μνημονίων δεν έχει κανένα μέλλον όπως κανένα μέλλον δεν έχει η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και οι μνημονιακοί συνοδοιπόροι της, που παριστάνουν την αντιπολίτευση αλλά ομνύουν στις ίδιες μνημονιακές προδιαγραφές.
        Αυτήν την ώρα η χώρα χρειάζεται μια βαθιά αντιμνημονιακή ανατροπή, που θα συνοδευθεί με το πέρασμα της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα.
        Μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και με εθνικό νόμισμα, που θα της επιτρέπει να ασκήσει μια εθνική νομισματική πολιτική, θα μπορέσει με μια νέα λαϊκή κυβέρνηση να προχωρήσει στην εθνικοποίηση των τραπεζών, σε μια ευρύτατη “σεισάχθεια” (διαγραφή), στο πρότυπο του αρχαίου Σόλωνα, των ιδιωτικών χρεών και στη διαγραφή του δημοσίου χρέους.
        Η εθνικοποίηση των τραπεζών, η ευρεία “σεισάχθεια” στα ιδιωτικά χρέη και ο αγώνας για τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, συνιστούν ρεαλιστικούς στόχους και αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος διεξόδου, ανάσας ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, με στήριξη μισθών, συντάξεων, επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων και ενίσχυση των θέσεων εργασίας”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)