to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 17.03.2015

Πολιτική

Π. Λαφαζάνης: Δεν μπορεί η ΕΕ να μας επιβάλλει να ξεπουλήσουμε το ενεργειακό μας δυναμικό

«Κανένα πλαίσιο της Ε.Ε., κανένας κανόνας, δεν επιβάλει στις χώρες-μέλη να ξεπουλήσουν τις Δημόσιες ενεργειακές τους επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Ανέφερε επίσης ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν μειώσεις από τον Απρίλιο στην τιμή του φυσικού αερίου και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι αν δεν τις ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ που επέβαλε, θα τις ακυρώσει η Κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις. Οι απαντήσεις του υπουργού στα ερωτήματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι έχουν ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σήμερα είχαμε δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., ο οποίος είπε ότι σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες οι Ρυθμιστικές Αρχές όπως είναι η ΡΑΕ, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ενώ τάχθηκε και κατά του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Τι απαντάτε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω δηλώσεις του Επιτρόπου της Ε.Ε. Δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε να κάνω ένα σχόλιο επ’ αυτών των δηλώσεων. Αυτό που μπορώ να πω όμως και που οφείλω να πω, είναι ότι η πολιτική την οποία εμείς χαράσσουμε με βάση τα ελληνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, είναι απόλυτα συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταργήσουμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Βεβαίως θα υπάρχει ΡΑΕ στη χώρα μας, με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές. Αλλά, οι κοινοτικές προδιαγραφές, δεν λένε ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, ασύδοτη και να είναι κράτος εν κράτει. Δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να εφαρμόζει τιμολογιακές πολιτικές, δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να υποκαθιστά την Κυβέρνηση σε βασικές πολιτικές επιλογές. Αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς, να αποκαταστήσουμε δηλαδή μια ουσιαστική, δημοκρατική τάξη, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της Ενέργειας, πράγμα που θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας.

Επίσης, όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κανένα πλαίσιο της Ε.Ε., κανένας κανόνας, δεν επιβάλει στις χώρες-μέλη να ξεπουλήσουν τις Δημόσιες ενεργειακές τους επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει πουθενά στις θεσμικές προδιαγραφές της Ε.Ε. η ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων φορέων Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ρίξτε μια ματιά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και θα αντιληφθείτε για τι πράγμα μιλάμε.

Η ΔΕΗ θα μείνει Δημόσια. Υπό Δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση και κοινωνικό έλεγχο. Και θέλουμε μια ΔΕΗ η οποία να υπηρετεί αποκλειστικά την ανάπτυξη και τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς διακηρύξαμε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε σχέδια για να σπάσει η ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή και να πουληθεί η μικρή ΔΕΗ στους ιδιώτες. Αυτά τα σχέδια για μας είναι απαράδεκτα, τα είχαμε καταγγείλει ως Αντιπολίτευση, δεν πρόκειται να τα αποδεχτούμε ως Κυβέρνηση. Θα υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα, το δημόσιο ρόλο της ΔΕΗ και θα υπερασπίσουμε την ανασυγκρότηση και αναβάθμισή της. Και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, κάναμε και την παρέμβαση για να ακυρωθούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ, με τις οποίες αυξάνονται τα υπεφουσκωμένα, τα μεγάλα, τα άκρως επιβαρυντικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυτές τις αυξήσεις της ΡΑΕ, εάν δεν τις ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ θα τις ακυρώσει η Κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με νομοθετική ρύθμιση;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εξετάζουμε όλες τις δυνατές νομικές μορφές προκειμένου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να προχωρήσουμε – εφόσον δεν το κάνει η ΡΑΕ – στην ακύρωση των αυξήσεων. Και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν νομικοί τρόποι για παρέμβαση. Εάν χρειαστεί και με Νομοθετική ρύθμιση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρξε σήμερα συνεδρίαση της ΡΑΕ, στις 12 το μεσημέρι ,για το συγκεκριμένο θέμα. Έχετε ενημερωθεί για το αποτέλεσμά της; Είχατε κάποια πληροφορία για το τι έχει γίνει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν έχω κάποια πληροφορία. Εμείς δεν δίνουμε εντολές στη ΡΑΕ, σεβόμαστε τον χαρακτήρα της και την αυτονομία της, αλλά όμως τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αμοιβαία συνεργασία και συνεννόηση και σε κάθε περίπτωση, επίσης, επιβάλλεται να μην υπάρχει αιφνιδιασμός και να μαθαίνουμε από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύο μήνες μετά, ότι αποφάσισε την αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Έχω μιλήσει με τη ΡΑΕ, όπως ανέφερα και στη Βουλή, και τους είπα ότι δεν είναι δυνατόν να μάθουμε πάλι από το ΦΕΚ, ή από άλλα μέσα, κάποια απόφαση με βάση εισηγήσεις που υπάρχουν για την αύξηση των τελών όσον αφορά τις μεταφορές και τις διαδρομές της ΔΕΗ, οι οποίες όπως ξέρετε επιβαρύνουν τα τιμολόγια.

Νομίζω λοιπόν, ότι δεν μπορεί να ξαναδούμε έναν τέτοιο αιφνιδιασμό. Τους έθεσα προ των ευθυνών τους και τους είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση και δεν θα ήταν σκόπιμο να αιφνιδιαστούμε. Και με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τελών για τα κανάλια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση, ή -στη χειρότερη περίπτωση- ενημέρωση της Κυβέρνησης. Δεν βλέπω ότι θα έχουμε αιφνιδιασμούς στο άμεσο μέλλον από την πλευρά της ΡΑΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιμένετε να σας ενημερώσουν για την αναθεώρηση της απόφασης, ή θα κινηθείτε μόνος σας ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα μας απαντήσουν εντός των ημερών για το εάν έχουν τις νομικές δυνατότητες να ακυρώσουν την απόφαση. Είναι δύσκολο απ’ ό,τι μας λένε, αλλά θα έχουμε την οριστική τους απάντηση άμεσα και αναλόγως εμείς θα κινηθούμε. Όπως σας είπα, σε κάθε περίπτωση εμείς θα κινηθούμε για να ακυρώσουμε αυτές τις αυξήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επανέλθω στον τομέα όχι των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά της πίεσης που ασκούν οι εταίροι σχετικά με την κοινοτική οδηγία για άνοιγμα της ηλεκτρικής αγοράς. Πως θα υπάρξει αυτό το άνοιγμα της συγκεκριμένης στην Ελλάδα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ήδη ανοικτή, υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις και κανείς δεν εμποδίζει ιδιώτες επενδυτές να παρέμβουν στην ενεργειακή αγορά. Από κει και πέρα, αν θεωρείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε, αλλά προασπίζοντας το εθνικό μας συμφέρον, προασπίζοντας το λαϊκό συμφέρον και προασπίζοντας κυρίως την ανάγκη να έχουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα την ανάπτυξη και το κοινωνικό συμφέρον. Εμείς, δεν πρόκειται στο όνομα της απελευθέρωσης, όπως την εννοούν κάποιοι ή την παραμορφώνουν, να υποβαθμίσουμε το ρόλο του δημοσίου στην ενέργεια, ή να εφαρμόσουμε ενεργειακές πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και την κερδοσκοπία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν θυμάμαι καλά κ. Υπουργέ, μας είχατε πει ότι υπήρχε περίπτωση να μειωθεί κατά 20% η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είπα για το Φυσικό Αέριο. Ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε σημαντική μείωσή του, δεν θέλω να κάνω μια εκτίμηση για το ποσοστό αυτή την ώρα. Θα το προσδιορίσει η ΔΕΠΑ που έχει και το κύριο βάρος σε αυτά τα θέματα. Βεβαίως σε συνεργασία με το Υπουργείο αλλά η ΔΕΠΑ είναι η πιο αρμόδια για να καθορίσει το ακριβές ποσοστό. Η μείωση θα είναι σημαντική. Δεν θα είναι μείωση για τον Απρίλιο. Η μείωση θα αφορά για τον χρόνο από τον Απρίλιο και μετά. Και θέλουμε αυτή η μείωση να φτάσει αυτούσια στον καταναλωτή. Και στις επιχειρήσεις τις βιομηχανικές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά και στον καταναλωτή. Και εδώ πρέπει να παίξουν το ρόλο τους θετικά, εποικοδομητικά οι ΕΠΑ.

Από κει και πέρα, η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να είναι άμεση και απότομη. Θα γίνει σταδιακά μέσα από ένα σχέδιο το οποίο διαμορφώνουμε και με βάση το οποίο αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Δεν έχω πει ποτέ ότι θα έχουμε τέτοιου είδους μείωση και μάλιστα άμεση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η κατεύθυνση όμως είναι για τη μείωση των τιμολογίων και αυτή θα γίνει δυνατή, με συγκεκριμένα βήματα και σχέδιο το επόμενο διάστημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα προχωρήσετε σε αλλαγές Διοικήσεων στις εταιρίες που ασχολούνται με την ενέργειας, όπως ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΡΑΕ κλπ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για τις Διοικήσεις, δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Με όλες τις Διοικήσεις που υπάρχουν σήμερα συνεργαζόμαστε και θα έλεγα ότι συνεργαζόμαστε σε θετική κατεύθυνση. Εμείς δεν ήρθαμε για να εκδικηθούμε, δεν ήρθαμε για κάνουμε φθηνές αντιπαραθέσεις. Βεβαίως εφαρμόζουμε μια άλλη πολιτική στον ενεργειακό τομέα και γενικότερα στους τομείς και τις δραστηριότητες που υπάγονται στο Υπουργείο μας, αλλά δεν είμαστε «ταύροι σε υαλοπωλείο». Από κεί και πέρα, οι αλλαγές που θεωρούμε σκόπιμες θα γίνουν. Δεν μπορώ να σας πω ποιες θα είναι ακριβώς. Θα γίνουν ομαλά και θα είναι ουσιαστικές και θα υποβοηθούν τις Υπηρεσίες του Υπουργείου μας και την προσπάθεια που καταβάλλουν. Είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην αντικατάσταση της ηγεσίας στο χώρο της ΔΕΗ, όπου ήδη έχουν υποβληθεί παραιτήσεις για τους γνωστούς λόγους που ξέρετε, και θα πρέπει μέχρι τις 3 Απριλίου να έχει υποδειχθεί η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ. Αυτή η νέα Διοίκηση θα τύχει από μας προσοχής, θέλουμε να κάνουμε μια τοποθέτηση ευθύνης και προοπτικής για τη ΔΕΗ. Ο στόχος μας δεν είναι να βάλει ο φίλος τον φίλο του. Έχουμε φίλους για να βάλουμε. Αλλά, ο στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε μια Διοίκηση η οποία θα μπορεί να βοηθήσει την ΔΕΗ, να βοηθήσει την ανασυγκρότησή της σε αυτή τη κρίσιμη φάση και κυρίως να βοηθήσει μέσα από την ενεργειακή πολιτική για μια διέξοδο από την παρούσα κρίση. Αυτό είμαι το μέλημά μας, αυτή είναι η ευθύνη μας και θα ανταποκριθούμε άμεσα αυτές τις μέρες σε αυτή την ανάγκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα, όπως μας είπατε, στα τιμολόγια που θα λάβουν τώρα οι καταναλωτές δεν θα δουν αυξήσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα προσπαθήσουμε να προλάβουμε αυτά τα τιμολόγια με τις αυξήσεις της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ. Δεν ξέρω αν η ΔΕΗ πρόλαβε να ενσωματώσει τις αυξήσεις που αποφασίστηκαν στις 30/12/2014. Νομίζω ότι η ΔΕΗ δεν ήταν ενήμερη. Ο στόχος μας είναι να μην έρθουν στα καινούργια τιμολόγια αυξήσεις από το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι πολύ υψηλά τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Πάρα πολύ υψηλά. Ο κόσμος αγκομαχάει και πνίγεται. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις. Αυτό που χρειάζονται σήμερα και τα νοικοκυριά και η οικονομία, είναι μειώσεις. Όχι αυξήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)