to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 18.05.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Κοζομπόλη: Τα περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis έχουν καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό

Για το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής για την Novartis που συζητείται σήμερα στη Βουλή, μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής, Παναγιώτα Κοζομπόλη. Η ίδια χαρακτήρισε προσχηματική την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο από τις εργασίες της επιτροπής όσο και σήμερα αν θα γίνει, κάνοντας λόγο για μία «επιχείρηση συσκότισης της υπόθεσης» που όμως «δεν μπορεί να πλήξει το κύρος της απόφασης της Ολομέλειας».


«Σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος, στο πλαίσιο της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης. Το πιο ουσιαστικό σε αυτήν την υπόθεση είναι πρόκειται για μία μεγάλη υπόθεση διαφθοράς. Αφού πρόκειται για μία μεγάλη υπόθεση διαφθοράς , πρέπει να δούμε πως θα διαλευκανθεί», τόνισε η κα Κοζομπόλη, υπενθυμίζοντας πως ο εισαγγελέας διαφοράς έθεσε το ερώτημα αν έχει αρμοδιότητα η Βουλή, από την πλευρά της η Βουλή απεφάνθη με ένα πόρισμά, το οποίο σήμερα είναι στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής. Αυτό που κρίνεται σήμερα, τόνισε η ίδια, είναι «εάν θα ασκηθεί δίωξη από τη Βουλή, όχι αν θα ασκηθεί δίωξη γενικώς κατά των φερομένων ως εμπλεκομένων».

Ασκώντας κριτική στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κα Κοζομπόλη σημείωσε πως «συνέτεινε -κι αν θα την ακολουθούσαμε, αυτό θα γινόταν- στο να μην διαλευκανθεί μία μεγάλη υπόθεση διαφθοράς». Σύμφωνα με την ίδια, «και από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε και από όσα είχαμε δει πριν», πως πρόκειται για μία υπόθεση που «η εταιρία με αθέμιτες πρακτικές προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος της ενέπλεξε πολλούς ανθρώπους,  διάβρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως προκάλεσε οικονομική ζημία στη χώρα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, επιβάρυνε την κοινωνία και το σύστημα υγείας με αποτέλεσμα 2,5-3 εκατομμύρια συμπολιτών μας να είναι εκτός ασφαλιστικού συστήματος και ασφαλιστικής κάλυψης». «Αυτά αποδεικνύονται με συγκεκριμένα στοιχεία. Πόσο εμπλέκονται τα δέκα πολιτικά πρόσωπα είναι ένα άλλο θέμα. Αυτό διερευνάται», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε η ίδια «και το άρθρο 86 -που έχει επικριθεί, που πολλοί διαφωνούμε με αυτό, που είναι το πρώτο στη συνταγματική αναθεώρηση που θα αλλάξει, αυτή τη στιγμή όμως ισχύει- και ο κανονισμός της βουλής έχουν τηρηθεί ευλαβικά, με απόλυτη προσήλωση βήμα προς βήμα». «Επομένως», συνέχισε, «είναι προσχηματική η αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και από τις εργασίες της επιτροπής, αλλά και σήμερα αν θα γίνει». Υπενθύμισε δε πως τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ψηφίσανε για τη συγκρότηση της επιτροπής και στη συνέχεια ζήτησαν να διερευνήσει η επιτροπή επί της ουσίας την υπόθεση, σχολιάζοντας πως «αυτό είναι οξύμωρο». «Το κύρος της απόφασης της Ολομέλειας δεν μπορούν να πλήξουν τέτοιες νομικίστικες ενέργειες και μία διαδικασιολογία που επιχειρείται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Κληθείσα να σχολιάσει τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, η κα Κοζομπόλη χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο σ τα ελληνικά χρονικά» να γίνονται μηνύσεις κατά των δικαστικών λειτουργών. Με αφορμή δε την αντίδρασή τους στην απόφαση να τεθεί στο αρχείο οι μηνύσεις κατά των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών για την συγκεκριμένη υπόθεση, διερωτήθηκε «ξαφνικά ξεχάσαμε τη διάκριση των εξουσιών την οποία ισχυρίζονται ότι καταπατά ο ΣΥΡΙΖΑ; Τώρα ξαφνικά δεν υπάρχει αυτή η διάκριση των εξουσιών;». Όπως συμπλήρωσε, «έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που προβλέπονται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας να προσβάλουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις αν θέλουν.  Όμως δεν είναι δυνατόν να κρίνουν με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι ένα δείγμα γραφής και για τους δύο πολιτικούς που το κάνουν. Όχι νομικό πολιτισμό δεν έχει αλλά είναι απαράδεκτο».

Απαντώντας στον ισχυρισμό περί σκευωρίας, υπογράμμισε πως «έχει καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό», σημειώνοντας πως «αυτή είναι η ‘άμυνά’ τους σε πράγματα που αποκαλύφθηκαν». «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε από το FBI. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν την ξεκίνησε. Αυτή η έρευνα γίνεται από το 2016 και γίνεται κανονικά για πολλούς εμπλεκόμενους σε αυτή την υπόθεση. Όμως το νομοθετικό μας πλαίσιο επιτάσσει όταν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσκρούσουν σε ονόματα πολιτικών που έχουν διατελέσει μέλη της κυβέρνησης, η υπόθεση αυτή να πάει στη Βουλή. Εκεί, μέσα και από τη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή, προέκυψε η εμπλοκή». Αναφέρθηκε δε σε συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν και που ευνοούσαν τη συγκεκριμένη εταιρία, σημειώνοντας πως «αυτά είναι γεγονότα» και πως κάποιοι πολιτικοί συνέβαλαν σε αυτό, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν ευθύνεται μόνο η Novartis γι’ αυτό, βρέθηκαν και πρόθυμοι πολιτικοί να το κάνουν». «Επομένως ότι εμπλέκονται είναι φανερό. Ποιοι και πόσο, αυτό θα φανεί από την διερεύνηση». Τέλος, σχολίασε πως εάν η υπόθεση δεν πήγαινε στην τακτική δικαιοσύνη και κρατούνταν να διερευνηθεί από την Βουλή, «ενδεχομένως να είχε παραγραφεί η δυνατότητα διερεύνησης άλλων αδικημάτων που δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα στο προστατευτικό πλαίσιο του άρθρου 86 του συντάγματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)