to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 16.07.2018

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Οι κινήσεις μετά το μνημόνιο θα δείξουν το πραγματικό προφίλ αυτής της κυβέρνησης και αυτό τρέμει η αντιπολίτευση

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών και τονίζοντας ότι οι κινήσεις μετά την 21η Αυγούστου και ως τις εκλογές θα δείξουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πραγματικά νοιάζεται για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.


Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, τις πολιτικές συνθήκες, δημιουργεί συμμαχίες, και ισχυροποιεί την Ελλάδα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι επιμένει στις δηλώσεις του για τη συμφωνία των Πρεσπών που απέσπασε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Σκόπια, γιατί η συμφωνία αυτή έφερε αυτό που κανείς πρωθυπουργός δεν είχε φέρει τόσα χρόνια. Έφερε την αλλαγή της ονομασίας του κράτους και την αλλαγή του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ, κάτι που στην πολιτική ιστορία έχει γίνει μόνο όταν μια χώρα έχει κατακτηθεί. Η κυβέρνηση Τσίπρα κατόρθωσε να αλλάξει το όνομα όταν το είχαν αναγνωρίσει 149 χώρες και το είχαν ανεχτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ο κ. Κουρουμπλής και τόνισε ότι αν η ΠΓΔΜ δεν μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ κινδυνεύει να διαλυθεί και τότε η μόνη χώρα που δε θα κερδίσει είναι η Ελλάδα. Είπε επίσης ότι αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνηθείσα διαδικασία και από τις δύο πλευρές, τότε θα ανακληθεί η πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ. 

Για το θέμα των Ρώσων διπλωματών είπε ότι κάποια ζητήματα μάλλον διογκώνονται και οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις δε θα αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. 

Για την περίοδο μετά το τέλος των μνημονίων είπε: «Η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από την ιστορία των μνημονίων. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πια ότι στην περίοδο αυτή που ακολουθεί, μετά τα μνημόνια, υπάρχουν περιθώρια κινήσεων. Η Ελλάδα έχει ένα χρόνο μπροστά της για να τηρήσει τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις , αλλά και για να κάνει κινήσεις όπως να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων σε πάσης φύσεως οφειλές. Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πλέον υπάρχει κινητικότητα στο χώρο των επενδύσεων και περιθώρια για να διευκολυνθεί η κοινωνία, αφού τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις. Αυτόν τον επίδικο χρόνο φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση, και αντί να καταθέσει προτάσεις επιπλήττει τους εταίρους που παραδέχονται ότι υπάρχουν περιθώρια κινήσεων. Όπως έγινε με τις δηλώσεις Μοσκοβισί για τις συντάξεις. Η αντιπολίτευση έπρεπε στις συντάξεις να συστρατευτεί με την κυβέρνηση και όχι να ζητεί την περικοπή τους. Το ίδιο έκανε και με το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Το υπόσχονταν τα κόμματα προεκλογικώς επί 40 χρόνια, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα το υλοποίησε και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το ψήφισε. 

Για τις συντάξεις είπε ότι το επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι το Γενάρη του ΄19 ο ΕΦΚΑ θα ήταν ελλειμματικός και άρα θα έπρεπε να μεταφερθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό για να καλυφθεί το έλλειμμα. Με τη διαχείριση που έγινε και στον ΕΦΚΑ και στα πλεονάσματα πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξει τέτοιο θέμα. Άρα η κυβέρνηση θα έχει ένα όπλο που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσκολία, να διαπραγματευτεί. Τα κόμματα όμως δεν στήριξαν την κυβέρνηση για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Και η τροπολογία που κατατέθηκε είναι στάχτη στα μάτια και κοροϊδία του κόσμου. Οι περικοπές επί ημερών μας στις συντάξεις ήταν ρυθμίσεις που ήρθαν από το παρελθόν. 

Για τις εκλογές δήλωσε: «Δεν έχουμε μπροστά μας εκλογές. Έχουμε να δουλέψουμε. Θα γίνουν πολλά πράγματα που θα χτίσουν το πραγματικό προφίλ αυτής της κυβέρνησης . Θα δείξουν ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων». 

Για τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε : «Όταν η πολιτική αντιπαράθεση μετατρέπεται σε προσωπική αντιπαράθεση, γεννά αμηχανία και δε βοηθά το διάλογο. Προσωπικά δεν έχω ποτέ επιτεθεί σε κανένα από τα στελέχη του σημερινού ΠΑΣΟΚ». 

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι από το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε μόνος του, τον διέγραψαν. Η επιλογή του ήταν να μην επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και συνεργαστεί με την ακροδεξιά του Σαμαρά και του Άδωνη. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα αριστερό κόμμα και ο ίδιος παραμένει στην αριστερή του ιδεολογία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν επί συγκυβερνήσεως Σαμαρά Βενιζέλου οι βουλευτές της ΝΔ έβριζαν στη Βουλή τον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνος, αν και ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τηλεφώνησε στο Δημήτρη Καρύδη και του διαμαρτυρήθηκε γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίζονταν τον Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή. Ο κ. Καρύδης με παρέμβασή του στην εκπομπή επιβεβαίωσε τα λεχθέντα του κ. Κουρουμπλή. 

Ο κ. Κουρουμπλής ιδιαίτερα τόνισε ότι έκανε συγκεκριμένη πρόταση διαλόγου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, διαλόγου ο οποίος θα μπορούσε μετά τις εκλογές να εξελιχτεί σε προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία. Σε αυτό, είπε θα έπρεπε να υπάρξουν απαντήσεις και όχι στο αν δικαιούται να μιλάει για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)