to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 13.12.2021

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε την απαράδεκτη κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Δυτική Αθήνα

Την απαράδεκτη κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής B2 Δυτικού Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα


Όπως είπε, υπολειτουργούν δύο Κέντρα Υγείας στο Περιστέρι, ενώ στο Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου δε λειτουργεί το Ακτινολογικό. Και αυτά σε μία πυκνοκατοικημένη και πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή. Ταυτοχρόνως, οι δημόσιες δομές αποδυναμώνονται καθώς κάποιων ειδικοτήτων λήγουν οι συμβάσεις και δεν ανανεώνονται, ενώ άλλοι γιατροί συνταξιοδοτούνται και άλλοι μετατίθενται στα νοσοκομεία και στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ρίξει το βάρος της στον εμβολιασμό, αγνοώντας ότι το εμβόλιο είναι μεν πάρα πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο, ωστόσο δεν αποτελεί πανάκεια. Όπως είπε, δίπλα στο εμβόλιο υπάρχει η αδήριτη ανάγκη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση των πανδημιών και των επιδημιών, όπως τόνισε επανειλημμένα και ο διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο κ. Κουρουμπλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί παρά την ισχύουσα νομοθεσία, αυτή δεν αντικαθιστά με μόνιμο προσωπικό, τους γιατρούς και νοσηλευτές που συνταξιοδοτούνται. Είπε ακόμα ότι εδώ και ένα χρόνο έχουν προκηρυχτεί θέσεις συμβασιούχων γιατρών για τις ΤΟΜΥ, αλλά δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με οικογενειακό γιατρό, καθώς και το πόσο η ΠΦΥ επιβαρύνθηκε με τον εμβολιασμό και με τη μεταφορά γιατρών στη δευτεροβάθμια ΦΥ, για να στηριχτεί το ΕΣΥ. Είπε ακόμα ότι η προκήρυξη για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ έγινε στις 19/3/21 και ως τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν δημοσιευτεί οι προσωρινοί κατάλογοι προσληπτέων και απορριπτέων. Οι πίνακες δεσμεύτηκε ότι θα οριστικοποιηθούν στις 8/2/2022. Ο κ. Πλεύρης είπε ότι υπάρχουν 2 προκηρύξεις 4000 θέσεων, αλλά όχι για γιατρούς, καθώς και 910 θέσεων λοιπών ειδικοτήτων στο Υπουργείο Υγείας. Ανέφερε ακόμα ότι μέρος αυτών αφορά και στην ΠΦΥ. Είπε ακόμα ότι το 2021, στις μονάδες ΠΦΥ των επτά Δήμων έχουν προσληφθεί μόνο πέντε γιατροί.

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι είναι μειωμένες κατά 130 εκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την ΠΦΥ στον φετινό προϋπολογισμό, ενώ δεν έχουν ακόμα πληρωθεί οι εφημερίες στο ΕΣΥ, και επέμεινε ότι, οι ΤΟΜΥ στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί και οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι επισκέψεις στις εν λόγω δομές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να γίνει διάλογος με όλο το πολιτικό σύστημα για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ, η οποία τώρα είναι περιορισμένη στη διαχείριση της νόσου στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ, ενώ πρέπει να ασκείται με παρέμβαση στην κοινότητα, με οικογενειακό γιατρό, στο σπίτι. Έτσι, είπε, θα υπάρχει και πρόληψη, αλλά και μετανοσοκομειακή υποστήριξη, ώστε να στηρίζεται το σύστημα και να αντέχει, ανεξάρτητα από το ποιος ασκεί την εξουσία, είπε. Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για το διάλογο, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εφημερίες του ΕΣΥ να πληρωθούν όχι μέσα στο Δεκέμβριο, όπως είναι ο στόχος, αλλά μέσα στο 2022.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)