to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 31.05.2021

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Μόνο στα λόγια η ΝΔ συμφωνεί με την άρση της πατέντας, από πράξεις τίποτα

«Δε θα υπάρξει πλήρης αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, αν δεν εμβολιαστούν παράλληλα με τους Λαούς των αναπτυγμένων χωρών και οι Λαοί των φτωχών χωρών, οι οποίοι πρέπει επίσης να προστατευτούν», σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής, βουλευτής Δ. Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην συζήτηση της ερώτησης που είχε καταθέσει ο ίδιος


Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Παναγιώτη Κουρουμπλή, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, για τις ενέργειες που έχει κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να υποστηριχτεί η εξαίρεση ισχύος της πατέντας των εμβολίων κατά της νόσου covid-19.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι δε θα υπάρξει πλήρης αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, αν δεν εμβολιαστούν παράλληλα με τους Λαούς των αναπτυγμένων χωρών και οι Λαοί των φτωχών χωρών, οι οποίοι πρέπει επίσης να προστατευτούν,  όπως επισήμανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι ασύλληπτες. Είπε ακόμα ότι η Διεθνής Εμπορική Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου στο πλαίσιο των συμφωνιών του ΠΟΕ, προβλέπει πως σε ειδικές συνθήκες, δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, δύναται να γίνεται εξαίρεση ισχύος στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το 2001, στην αναθεώρηση της συμφωνίας  αυτής, με την διακήρυξη της Doha, προβλέπονται επίσης εξαιρέσεις από την ισχύ της πατέντας σε ειδικές συνθήκες.

Ο κ. Κουρουμπλής θύμισε ότι την πρόταση για άρση της ισχύος της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid-19 έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «σε μια ιστορική  καμπή, στο μέχρι σήμερα ισχύον άβατο καθεστώς εμπορικής πολιτικής των πολυεθνικών του φαρμάκου. Αυτή την ιστορική στροφή, για να εμβολιαστούν όλοι άνθρωποι της Γης χωρίς εξαιρέσεις,  πρέπει να την υποστηρίξουν όλες οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε  ότι χωρίς τις πατέντες δεν θα υπήρχαν φάρμακα και ότι ο πρωθυπουργός ένα χρόνο πριν από τον αμερικανό πρόεδρο είχε υποστηρίξει την άποψη ότι πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν σε λογικές τιμές το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων και των ράπιντ τεστ, για να τα διαθέσουν δωρεάν στις χώρες που δε θα μπορούσαν να τα αγοράσουν. Επέμεινε όμως ότι δεν είναι οι πατέντες το πρόβλημα στην παραγωγή των εμβολίων, αλλά η πολυπλοκότητα της παραγωγής. Και είπε ότι ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών υποστήριξε την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων.

Ο κ. Κουρουμπλής ρώτησε τι ψήφισε η ΝΔ στην Ευρωβουλή για την τροπολογία υπέρ της αναστολής της πατέντας, που κατατέθηκε, με αφετηρία την πρωτοβουλία του  Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να απαντήσει, επειδή οι ευρωβουλευτές της ΝΔ την καταψήφισαν. Ο κ. Κουρουμπλής επέμεινε ότι σε περιπτώσεις τέτοιων κρίσεων η Ελλάδα, λόγω του τουρισμού υφίσταται μεγάλες ζημίες, άρα πρέπει να υποστηρίξει την άρση της πατέντας και τον εμβολιασμό όλων λαών της Γης ανεξαιρέτως. Τόνισε ακόμα ότι «το σημαντικό δεν είναι ποιος υποστήριξε πρώτος την άποψη, αλλά να βρεθεί σε μια τέτοια συγκυρία όλος ο κόσμος σε ένα ενιαίο μέτωπο, ώστε να υπερασπιστούμε αξίες που να δείχνουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)