to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 29.08.2017

Οικονομία

Π. Κουρουμπλής: Μόνο 750 από τα 5.000 πλοία «μας» έχουν ελληνική σημαία

«Έχουμε βάλει μια επιχειρηματολογία πάρα πολύ ισχυρή και δημιουργούμε ένα κλίμα ώστε ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη να έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να έχουν και μεγάλη ναυλαγορά, για να γίνει χώρος Διαιτησιών, χώρος διαμεσολαβήσεων αλλά και χώρος εγκαταστάσεων»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή “ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ”. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

Για το μεταναστευτικό και την αύξηση των ροών από την Τουρκία

Φοβούμαι ότι στην Ευρώπη, ακόμη και τώρα, δεν έχει συνειδητοποιηθεί, το μέγεθος αυτού του προβλήματος. Αρκεί να σας πω, ότι οι εκτιμήσεις αναλυτών, που πραγματικά διαθέτουν μια σοβαρότητα στις προσεγγίσεις τους, λένε ότι περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Αφρική είναι σε κινητικότητα, αντιλαμβάνεστε λοιπόν για τι ζήτημα μιλάμε. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δυστυχώς επιδεινώνεται. Η Ευρώπη λοιπόν ή ανέχθηκε ή συμμετείχε σε αυτό το άνοιγμα των δύσκολων καταστάσεων στη Μέση Ανατολή. Σήμερα όμως αποδεικνύεται ελλειμματική τουλάχιστον στο να αντιμετωπίσει με συνολικό και συλλογικό τρόπο τα τεκταινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται, λειτουργούν, δρουν στις παρυφές της και το πληρώνουν κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Η Ελλάδα η οποία ουδέποτε υπήρξε αποικιοκρατική χώρα, ουδέποτε έλαβε μέρος σε αυτού του είδους τις ενέργειες που ανέτρεψαν καταστάσεις, χωρίς να διασφαλίσουν το τι έρχεται. Γίνονται όμως πολλά πράγματα τα οποία δεν φαίνονται. Ακόμα και ζητήματα που συζητούνται στη Frontex, για το πως θα διαχειριστούμε καταστάσεις που εκδηλώνονται τώρα με πολύ ένταση στην Ιταλία. Υπήρξε μια εκτίμηση, ότι θα πρέπει να έρθουν και από εκεί κάποιοι. Το ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος τέτοιων καταστάσεων.

Είναι ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί και προσπαθεί να παρεμβαίνει με στοχευμένο τρόπο, για να μπορούνε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις όλων αυτών των καταστάσεων. Ήθελα επίσης να σας πω, ότι δεν είναι μόνο το γεγονός των δραματικών καταστάσεων που εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, η αιτία. Πίσω από αυτή την ιστορία ακολουθεί η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα επόμενα χρόνια, οι κλιματικές αλλαγές, θα φέρουν μεγάλη ξηρασία στην Βόρεια Αφρική και σε ένα ευρύτερο πεδίο περιοχών και αυτό ως γεγονός θα αναγκάσει πολλούς ανθρώπους σε μετακίνηση, δίψα, πείνα κ.τ.λ. Όλα αυτά λοιπόν, πρέπει από τώρα να τα σχεδιάσουμε για να μπορούμε πραγματικά να δούμε με ποιον τρόπο η χώρα θα αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις. Τώρα εμείς, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, προσπαθούμε και ήδη τώρα, σε ένα νομοσχέδιο που ήταν να συζητηθεί χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο -και θα συζητηθεί στο αμέσως επόμενο, όπως είπε ο πρωθυπουργός- έχουμε μία στρατηγική ανάπτυξης του Λιμενικού Σώματος για τα επόμενα 15 χρόνια. Γιατί το Λϊμενικό πλέον, με όλες αυτές τις εξελίξεις, αποδείχθηκε ότι παίζει και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο, στα όρια των εθνικών απαιτήσεων.

Για το νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ

Το νομοσχέδιο, για να έχετε μια σαφή εικόνα, πέρασε από την ΚΕ.Ν.Ε. από το Γενικό Λογιστήριο, δηλαδή αυτή τη στιγμή έχει μια ανάγκη ενημέρωσης και συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κλείνει και πάει στη Βουλή. Είναι ένα πολυνομοσχέδιο θα έλεγα που έρχεται από την εποχή του Θοδωρή Δρίτσα. Το παρέλαβα εγώ, άνοιξα το διάλογο με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, θα τολμήσω να πω ότι έγινε ένας εξαντλητικότατος διάλογος, αφού μπήκε δύο φορές σε δημόσια διαβούλευση. Μπήκαν στη συζήτηση όλοι οι Υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν απέκλεισα κανέναν. Βάλαμε στη συζήτηση όλους τους φορείς, περισσότερους από 170. Φανταστείτε ότι στην τελευταία δημόσια διαβούλευση συγκεντρώθηκαν 850 σχόλια. Όλα αυτά λήφθηκαν υπόψη. Είναι ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο και έρχεται να λύσει και θεσμικά ζητήματα. Καθιερώνει, επεκτείνει αν θέλετε, τις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα, όπως αυτές ισχύουν τώρα στην Αστυνομία. Γιατί πρέπει να κλείσει αυτή η πόρτα του δικού μου, του δικού σου κ.τ.λ. Και από εκεί και πέρα υπάρχουν νέες θεσμικές παρεμβάσεις, καθιερώνεται το Συμβούλιο Συντονισμού της Ακτοπλοΐας, ανάμεσα στην ακτοπλοΐα και την αεροπλοΐα. Συστήνουμε για πρώτη φορά αυτό το συντονιστικό όργανο μεταξύ αεροπλοΐας και ακτοπλοΐας. Για να λύσουμε τέτοια ζητήματα. Καθιερώνεται η κοινωνική συμμετοχή, διότι δεν μπορεί να αποφασίζει ο Υπουργός, χωρίς να έχει λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα ζητήματα της συγκοινωνίας, που αφορούν τις επαφές του νησιού με τα υπόλοιπα νησιά.

Για τη ναυτική εργασία και το Ελληνικό Νηολόγιο.

Όπως ξέρετε Νηολόγιο Ελληνικό δεν υπάρχει. Υπάρχουν πολύ μικρές εταιρείες. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Η ναυτιλία της Ελλάδος αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη ναυτιλία στον κόσμο. Είναι το 18%-20% της παγκόσμιας ναυτιλίας και το 50% της Ευρωπαϊκής. Όλοι εκτιμούσαν, πριν την κρίση της ναυλαγοράς, τα τελευταία 8 χρόνια, ότι θα είχαν ξεπεράσει την Ελλάδα, η Κίνα και η Ιαπωνία. Σας πληροφορώ ότι η απόσταση έχει μεγαλώσει μεταξύ της Ελλάδος και αυτών των χωρών. Είναι μια πολύ μεγάλη ναυτιλία, πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι ο Πειραιάς είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη σε αριθμό πλοιοκτησία. Αυτό το προβάλλουμε και σαν Υπουργείο στις επαφές που έχουμε στο Λονδίνο. Έχω επισκεφτεί το Λονδίνο τους τελευταίους μήνες δύο φορές. Είχε να πάει στους Lloyds του Λονδίνου σας πληροφορώ Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας, της πρώτης ναυτιλίας στον κόσμο, 27 χρόνια.

Έχουμε κάνει παραστάσεις, διότι εν όψει του BREXIT διεκδικούμε έδρες διαφόρων Οργανισμών που σχετίζονται με τη ναυτιλία. Έχουμε βάλει, πιστεύω, μια επιχειρηματολογία πάρα πολύ ισχυρή σε αυτά τα ζητήματα και δημιουργούμε ένα κλίμα ώστε ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη να έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να έχουν και μεγάλη ναυλαγορά, για να γίνει και χώρος Διαιτησιών. Να γίνει και χώρος διαμεσολαβήσεων, να γίνει και χώρος εγκαταστάσεων. Έχουμε 5.000 πλοία, γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους στον κόσμο, και έχουμε στην Ελληνική σημαία μόνο 750 πλοία. Αλλά έχουμε ροή καλύτερη σε άφιξη και εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών.

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Πρέπει να σας πω ότι κάναμε μία πάρα πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση και κατορθώσαμε πρώτον να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και όπως θα έχετε καταλάβει έγινε μία μεγάλη ιδιωτικοποίηση που αφορούσε ένα πολύ κρίσιμο λιμάνι και δεν άνοιξε μύτη. Αυτό δείχνει με ποιο τρόπο εμείς προσεγγίσαμε τα ζητήματα, γιατί βεβαίως θέλαμε να υλοποιήσουμε μία δέσμευση που αποδεικνύεται και χρήσιμη θα έλεγα, αλλά παράλληλα θέλαμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα στους επενδυτές ότι η ύπαρξη και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων είναι κρίσιμο μέγεθος στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Και τα καταφέραμε, τελικώς έγινε δεκτό. Όπως έγινε δεκτό και το γεγονός της αξιοποίησης, από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και τους φορείς της, της πρώτης προβλήτας. Ήταν μία δέσμευση του Πρωθυπουργού, ήταν και αυτό μια δύσκολη διαπραγμάτευση γιατί υπήρχαν απαιτήσεις διαφορετικές από τους επενδυτές. Τελικώς πετύχαμε και ένα χρηματικό ποσό, πάρα πολύ σημαντικό. Κανένας δεν υπολόγιζε να φτάσουμε στα 232 εκατομμύρια. Πιστεύω γύρω στον Οκτώβριο, τελειώνουμε τα διαδικαστικά ζητήματα για να εγκατασταθεί η νέα διοίκηση και από εκεί και πέρα αρχίζει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεων.

Για τα άλλα λιμάνια και την κρουαζιέρα

Για τα υπόλοιπα λιμάνια. Είναι ακόμα περίπου 10 λιμάνια τα οποία εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε μία μελέτη για τον τρόπο αξιοποίησής τους. Με το ΤΑΙΠΕΔ έχουμε καταλήξει στο ότι τα λιμάνια αυτά δε θα πάνε σε πώληση και ιδιωτικοποίηση, αλλά σε αξιοποίηση, με βάση τις δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον. Σε ότι αφορά την κρουαζιέρα, είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Η κρουαζιέρα πάει καλά, παρότι υπήρχαν εκτιμήσεις λόγω του ότι βγήκε από το πακέτο το τελευταίο χρόνο η Τουρκία και η Αίγυπτος. Και πρέπει να ξέρετε ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με κρουαζιέρα, θέλουν να έχουν και ένα λιμάνι αφορολόγητων προϊόντων. Εκτιμούσανε τον Γενάρη όλοι ότι η κρουαζιέρα θα είχε μια μείωση πάνω από 30 με 40% . Πρέπει να σας πω ότι οι εκτιμήσεις τώρα είναι πως η κρουαζιέρα δεν θα έχει τέτοια μείωση αλλά μόνοι μία μικρή πτώση 5%- 7%.

Για τις υποδομές στα λιμάνια

Εχω μια άλλη αντίληψη στην προσέγγιση αυτών των πραγμάτων. Οι φορείς της κρουαζιέρας, με τους οποίους εγώ έχω καλή συνεργασία μπορούν να επενδύσουν στα λιμάνια. Είμαστε ανοιχτοί να τους δώσουμε δυνατότητα να επενδύσουν, να δημιουργήσουν υποδομές, και να αποπληρωθούν αυτή την επένδυσή τους με τη χρήση κατά προτεραιότητα. Άρα είμαστε ανοιχτοί , γιατί κάποτε μας λέγανε δεν θέλουμε. Τώρα τους λέμε ελάτε.

Για την Αλεξανδρούπολη

Πρέπει να σας πω, για την Αλεξανδρούπολη ότι αρχίζει να εκδηλώνεται και πάλι ένα ενδιαφέρον από διαφορετικές πλευρές, αλλά συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο από αυτό.

Για την Κεντροαριστερά

Ακούγονται πολλοί αφορισμοί. Δηλαδή δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε άποψη; Είναι δυνατόν Δημοκράτες άνθρωποι να λένε ότι δε μας πέφτει λόγος τι γίνεται και τι θα κάνει η Κεντροαριστερά; Πραγματικά με εκπλήσσει. Εγώ σέβομαι όλους, ο καθένας έχει τη δική του ιστορία, την αξιολογεί η ελληνική κοινωνία και εμένα με αξιολογεί και αυτούς, όλοι κρινόμαστε από την κοινωνία. Εγώ δεν μιλάω σε προσωπικό επίπεδο, ούτε βρίζω. Με βρίζουν με έναν τρόπο ο οποίος, πρέπει να σας πω ότι ενοχλεί πάρα πολύ κόσμο στο δημοκρατικό χώρο. Γιατί ο κόσμος ο δημοκρατικός ξέρει κι εμένα, ξέρει και τους φίλους μου και ξέρει ότι εγώ τον ιδρυτή αυτής της παράταξης , το γεννήτορα αυτής της παράταξης, αυτόν τον εθνικό ηγέτη δεν τον απαρνήθηκα ποτέ, όπου και αν βρέθηκα. Όταν λοιπόν αυτοί οι λαλίστατοι μιλούν για εμένα, πρώτα πρέπει να μας πουν πώς αντιμετώπιζαν τη Δεξιά όταν συγκυβερνούσαν, που καθύβριζε και ξέθαβε εις την κυριολεξία τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ξέρετε ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ , όταν τηλεφώνησα στον κ. Δημήτρη Καρύδη, ζει ο κ. Καρύδης, ζει ο κ. Κρεμαστινός, μπορούν να με διαψεύσουν. Λοιπόν τηλεφώνησα να διαμαρτυρηθώ, πώς είναι δυνατόν να επιτρέπουν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσα στη Βουλή, να βρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου και να μη μιλάει κάνεις και να έρχομαι εγώ να τον υπερασπίζομαι. Και δεν το έκανα γιατί είχα κανέναν άλλο λόγο. Το ένιωθα ως ανάγκη γιατί δεν επιτρέπω σε κανέναν να μιλάει για την ιστορία αυτού του χώρου. Για να ξέρει ο κόσμος, όταν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγα μόνος μου, αλλά επειδή με διέγραψαν, επειδή διαφώνησα. Είχα δικαίωμα να διαφωνήσω, τι να κάνουμε! Με διέγραψε και δεν ήμουν από εκείνους που το έκαναν, όπως λέγανε τότε, για να γυρίσω πάλι. Λοιπόν, δεν ξαναγύρισα., ούτε το επιχείρησα. Το να βάζουν προσωπικά ζητήματα είναι δικαίωμά τους. Έχω δικαίωμα να έχω άποψη ως πολίτης, μπορεί να μην ανήκω στο χώρο αυτό πια, αλλά έχω δικαίωμα και δεν θα αποφύγουν το μέγα ιστορικό ερώτημα: Θα συνεργαστούν με τη Δεξιά; Εάν δηλαδή ρωτούσαν τώρα τον Ανδρέα Παπανδρέου, να συνεργαστούμε με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη, τι θα απαντούσεΡωτάω τον πιο απλό πολίτη αυτού του χώρου, του ευρύτερου και των μελών του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους πάντα σεβόμουν και σέβομαι, αλλά και τους Δημοκράτες, του ευρύτερου αυτού χώρου.

Όταν ακούω να μιλάνε για κέντρο και όχι για κεντροαριστερά - γιατί ακούω πολλούς υποψηφίους να μιλάνε για κέντρο - το κέντρο σημαίνει εύκολα πας και στη Δεξιά και στην Αριστερά. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να πάνε μια παράταξη στη Δεξιά επειδή το θέλουν κάποιοι, θα πρέπει τώρα που είναι υποψήφιοι να πουν στη κοινωνία που θα τους ψηφίσει, τι θα κάνουν.

Για το ποιος από τους υποψήφιους ηγέτες της ΔΗΣΥ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποιος με τη ΝΔ

Έχω άποψη, αλλά δημόσια δεν έχω δικαίωμα να την εκφράσω. Είναι μια διαδικασία δημοκρατική, είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, με μεγάλη ιστορία, με μεγάλη προσφορά στο τόπο, δεν έχω δικαίωμα να κάνω τέτοιου είδους παρέμβαση. Πιστεύω ότι θα διεξαχθεί μια δημοκρατική διαδικασία, γιατί έχει παράδοση το κόμμα σε αυτά τα ζητήματα.

Για την προοπτική συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΣΥ

Δεν θέλω να είμαι εμμονικός σε μια άποψη. Αυτά που λέω στο ΠΑΣΟΚ τα λέω και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεδιπλώσει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορα, διότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πρέπει να καταλάβουν και στην Κουμουνδούρου, ότι δεν είναι εύκολες οι καταστάσεις και αν χάνεις μια, δύο, τρεις ευκαιρίες, μετά θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις. Θα τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις. Λοιπόν για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβει, πρέπει να ανοίξει, πρέπει να μπορέσει να βρει επαφές, σε επιμέρους θεσμούς, στην αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς θεσμούς, πρέπει να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Επεκτείνουμε τα εργασιακά δικαιώματα και τη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό που ισχύει στη ξηρά, ισχύει πλέον και στη θάλασσα. Δηλαδή αν πιάσουν έναν εργαζόμενο σε ένα καφενείο, που δεν είναι δηλωμένος, ξέρετε το πρόστιμο είναι αυστηρό, 10.000€. Στα πλοία ήταν 300€. Αυτό αλλάζει. Και σύντομα θα καταθέσουμε ένα αφήγημα για την ελληνική ναυτιλία, θα το δώσουμε και στα κόμματα, γιατί θέλουμε να τολμήσουμε να κάνουμε ένα εγχείρημα, να κάνουμε μια εθνική πολιτική για την ναυτιλία. Γιατί η ναυτιλία αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει πολλά πράγματα στο τόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)