to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 29.03.2019

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: «Κάποιοι ας κρατήσουν μικρό καλάθι γιατί το βράδυ των εκλογών μπορεί να υποστούν πολιτική θρόμβωση»

«Όταν οι πολιτικές εξελίξεις σε ξεπερνούν, εξαναγκάζεσαι να υιοθετήσεις αμυντική συμπεριφορά. Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να μετρήσει το μπόι του -όχι, όμως, με τη σκιά του- και να προχωρήσει σε ένα διάλογο διασφαλίζοντας την ύπαρξή του στο πλαίσιο ενός προγραμματικού σχεδίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός, και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik.


Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι, εάν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε αυτόν τον χρόνο μπορεί να αποτυπώσει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό της πρόσωπο γιατί δυστυχώς ο χρόνος από την έξοδο από τα μνημόνια είναι μικρός. Κάποιοι ας κρατήσουν μικρό καλάθι γιατί το βράδυ των εκλογών μπορεί να υποστούν πολιτική θρόμβωση» τονίζει ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτίμησε ότι μπορεί να έχει εκλογικές επιπτώσεις στο κόμμα του, όμως δηλώνει περήφανος γιατί έκανε κάτι με τόλμη και συνείδηση.

«Σε αυτό το εθνικό ζήτημα θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει εκλογικές επιπτώσεις, όμως είμαι περήφανος γιατί κάναμε κάτι με τόλμη και συνείδηση. Όταν λύνεις ένα εθνικό θέμα και αποτρέπεις μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο να απειλείται η χώρα όχι μόνο από ανατολάς αλλά και από ένα δεύτερο πονοκέφαλο, τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, συνεπικουρούμενο από την τουρκική στρατιωτική παρουσία, επιλέγεις το συμφέρον της πατρίδας αντί του κομματικού συμφέροντος. Αυτή ήταν και η συνειδητή επιλογή του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930. Προτίμησε την ειρήνη ανάμεσα στους δύο λαούς, γνωρίζοντας ότι μπορεί να του στοιχίσει εκλογικά», αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα, ορίζει ως προτεραιότητές του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την υπεράσπιση και προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την αντίσταση απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, καθώς και τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.

«Πρέπει να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους για όλους τους λαούς της Ευρώπης, για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού των πολυεθνικών των φαρμάκων, για να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της οικολογίας και για να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος. Όραμά μου είναι μια ευρωπαϊκή κοινωνία που θα εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες στο σημείο εκκίνησης όλων των νέων ανθρώπων ώστε η εξέλιξή τους να καθορίζεται από τις δικές τους δυνατότητες και όχι από την κοινωνική και οικονομική θέση της οικογένειάς τους», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να μετρήσει το μπόι του -όχι όμως με τη σκιά του- και να προχωρήσει σε έναν διάλογο διασφαλίζοντας την ύπαρξή του στο πλαίσιο ενός προγραμματικού σχεδίου. Οφείλουμε να εμπνεόμαστε από την πολιτική ιστορία για να μπορέσουμε να γίνουμε χρήσιμοι στην κοινωνία. Η δημοκρατική παράταξη έχει ευθύνες για την οικοδόμηση του μονοκομματικού κράτους της Δεξιάς από το 1932 μέχρι το 1981, γιατί ήταν διαιρεμένη και δεν επέλεξε να καταστεί κυρίαρχη μέσω της προγραμματικής σύγκλισης και της συνεργασίας των δυνάμεών της».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει, ότι οι ΑΝΕΛ συγκυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ νομοθετώντας όσα μέτρα έκρινε ότι μπορούσε να υλοποιήσει η κυβέρνηση βάσει των δεσμεύσεων που είχε ήδη αναλάβει η χρεοκοπημένη Ελλάδα, την οποία άλλοι χρεοκόπησαν, καθώς και μέτρα που οι ίδιοι μπορεί να μην υποστήριζαν ιδεολογικά αλλά δεν εμπόδισαν την υιοθέτησή τους. Το να λέγεται συλλήβδην ότι τα στελέχη των ΑΝΕΛ είναι ακροδεξιά, είναι τραγική ανακρίβεια. Σήμερα που βγήκαμε από τα μνημόνια χάρη σε τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας, μπορούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο χωρίς ιδεοληψίες, γιατί αν πάρουμε το δεξιόμετρο, οι ακροδεξιοί με τους οποίους συνεργάστηκε το ύστερο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ χειρότεροι», καταλήγει ο κ. Κουρουμπλής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)