to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 27.05.2013

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Η Αριστερά αποτελεί την επόμενη εναλλακτική πρόταση στην Ελλάδα και όχι μόνο

Συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου και βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Κουρουμπλή στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο»


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει με διάσπαση στο επικείμενο συνέδριο, δηλώνει με απόλυτη πεποίθηση ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και επισημαίνει πως η διαφορετικότητα των απόψεων δεν υποκρύπτει διάθεση διάσπασης. Συμπληρώνει, δε, πως όλοι έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της συγκυρίας και την ευθύνη προκειμένου η Αριστερά να είναι η επόμενη εναλλακτική πολιτική πρόταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δηλώνει οπαδός της Ενωμένης Ευρώπης χωρίς, όμως, να κρύβει και τον προβληματισμό του, καθώς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι που αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Στον Γιάννη Σπ. Παργινό

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πορεύεται στο συνέδριο των αρχών Ιουλίου με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κόμματος. Με το παρόν σχήμα λίγο έλειψε να κερδίσει τις περασμένες εκλογές. Γιατί δεν παραμένει ως έχει;

Π.Κ.: Η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ήταν να προχωρήσουμε στην αυτοδιάλυση των συνιστωσών, συγκροτώντας ένα ενιαίο κόμμα με ενιαίες εκφωνήσεις στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, που θα είναι αποτέλεσμα πραγματικής λειτουργίας της εσωκομματικής δημοκρατίας. Φιλοδοξούμε ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να είναι ένας ζωντανός οργανισμός των μελών και όχι των υπηκόων.

2. Κρίνετε ότι η αντίσταση των λεγόμενων συνιστωσών θα είναι τέτοια που θα κινδυνεύσει η παραταξιακή συνοχή με ανεξέλεγκτες συγκρούσεις και διασπάσεις;

Π.Κ.: Οι εκφράσεις των συνιστωσών επέδειξαν εκπληκτική ωριμότητα όλον αυτόν τον καιρό που, οφείλω να ομολογήσω, με έχει εντυπωσιάσει. Η διαφορετικότητα των απόψεων σε αυτόν τον χώρο δεν υποκρύπτει διάθεση διάσπασης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας και την ευθύνη που όλοι μας μοιραζόμαστε προκειμένου η Αριστερά να είναι η επόμενη εναλλακτική πολιτική πρόταση στην Ελλάδα και όχι μόνο.

3. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομιλούν για διαγραφές τύπου ΠΑΣΟΚ 75, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με συνοπτικές διαδικασίες έθεσε εκτός κόμματος πρωτοκλασάτα στελέχη. Φοβάστε παρόμοια εξέλιξη ενόψει συνεδρίου;

Π.Κ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιχειρεί να προασπίσει τη συλλογικότητα μέσα από την κατοχύρωση της μη ενοχοποίησης της διαφορετικής άποψης. Αν αυτή η φιλόδοξη υπόθεση καταστεί πραγματικότητα, τότε θα μπορούμε να ήμαστε υπερήφανοι. Διότι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα θα έχει αναμετρηθεί με τους πειρασμούς του ηγεμονισμού και θα έχει επικεντρωθεί σε αξίες, όπως η πραγματική δημοκρατική λειτουργία, και όχι σε αξιώματα.

4. Εσείς οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, ως ΕΚΜ, μπορεί να θεωρείστε ως μια άλλη συνιστώσα;  Εχετε ενιαία έκφραση σε βαθμό που να είναι λίαν διακριτή η παρουσία σας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;

Π.Κ.: Από την πρώτη στιγμή οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε την προοπτική της ενοποίησης και της μετατροπής των συνιστωσών σε τάσεις, ώστε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να διαμορφωθεί σε κόμμα πολυτασικό με κατοχυρωμένη την εσωκομματική δημοκρατία. Ο τίτλος του ενιαίου φορέα θα παραμείνει ως έχει και το ΕΚΜ ως συλλογικότητα θα αποτελεί τάση, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες. Η απόλυτη ταύτιση απαιτεί χρόνο και έχει ιδεολογικές και πολιτικές προϋποθέσεις. Εν πάση περιπτώσει, όμως, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός μεγάλου δημοκρατικού και πατριωτικού μετώπου για την ανάκτηση της εθνικής και της λαϊκής κυριαρχίας και την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής με δημοκρατικό τρόπο. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει την ευθύνη που μοιραζόμαστε για να είναι η Αριστερά η επόμενη εναλλακτική πολιτική πρόταση στην Ελλάδα.

5.  Μετά τα γεγονότα της Κύπρου, τη συνεχιζόμενη, αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική, σε συνδυασμό με το φούντωμα των ευρω-σκεπτικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, κρίνετε ότι γεννάται θέμα επαναπροσδιορισμού της θέσης της χώρας μας στην ευρωζώνη;

Π.Κ.: Είμαι κι εγώ ανάμεσα στους ανθρώπους που πίστεψαν και επένδυσαν στο ευρωπαϊκό όραμα. Αποφλοιώνοντας τη σημερινή πραγματικότητα, διαπιστώνει κανείς ότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι που αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη που θα εμπεδώνει την ισότητα των κρατών χωρίς η οικονομική ισχύς ή ο πληθυσμός κάθε μέλους να είναι κριτήριο για αυτή την ισότητα. Η EE συνελήφθη ως ιδέα και πραγματώθηκε με σκοπό να καμφθούν οι εθνικισμοί, που ακόμα και σήμερα δεν έχουν πεθάνει. Όταν, λοιπόν, μιλούμε για την Ευρώπη, δεν μπορούμε να συζητούμε μόνο με οικονομικούς όρους. Πιστεύω ότι η άνοδος ενός ενιαίου και ρωμαλέου πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην εξουσία θα σηματοδοτήσει ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα, κινητροδοτώντας την προσπάθεια για μια Ευρώπη των λαών, της κοινωνικής δημοκρατίας, της πραγματικής αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας κάθε, μα κάθε, ανθρώπου.

6. Το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που επιμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, απομόνωσε τη ΝΔ, με τη διακριτή διαφοροποίησή της από κυβερνητικούς εταίρους και κόμματα της Αριστεράς. Μήπως ήρθε η ώρα να ριχτούν κάποιες γέφυρες μεταξύ Κουμουνδούρου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου;

Π.Κ.: Στο θέμα της μνημονιακής πολιτικής μάς χωρίζει... άβυσσος. Στην πολιτική, βεβαίως, υπάρχουν στιγμές και ζητήματα για τα οποία όλοι καλούμεθα να υπερβούμε τις περιχαρακώσεις, αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη που οφείλουμε να επιδεικνύουμε ως εκπρόσωποι του τόπου και όχι των απόψεών μας. Ζητήματα όπως η δημοκρατία, η πραγματική όμως δημοκρατία, είναι διακυβεύματα που απαιτούν από όλους μας και υπερβάσεις και ανάληψη ευθυνών. Οφείλουμε όλοι μαζί να αναζητήσουμε τις αιτίες των φαινομένων που μεταλλάσσουν μια κοινωνία, βυθίζοντας τη σε ένα απάνθρωπο και ατέρμονο «κυνήγι μαγισσών».

7.  Αλήθεια, αυτό το περίεργο πολιτικό χάσμα που χωρίζει τα κόμματα της Κεντροαριστεράς πώς μπορεί να ξεπεραστεί;

Π.Κ.: Η συλλογική πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την πρώτη στιγμή έχει εκπέμψει το μήνυμα για τη συγκρότηση ενός πατριωτικού, δημοκρατικού, αριστερού, αναπτυξιακού μετώπου. Οφείλω να ομολογήσω πως όταν ως Ενωτικό Μέτωπο ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας αναζητώντας επαφές με όλες τις συλλογικές εκφράσεις του ευρύτερου χώρου, αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που πραγματικά ανταποκρίθηκαν σε μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς αυτιστικά φοβικά σύνδρομα.

8. Πώς φαντάζεστε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;  Με ποιους συμμάχους;

Π.Κ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρέπει να εξαντλήσει όλα τα πολιτικά περιθώρια, προκειμένου να πείσει την κοινωνία ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία η αναγκαιότητα των αλλαγών και των ανατροπών και οι αντιστάσεις που αυτές θα προκαλέσουν απαιτούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία οφείλει, όμως, να διευρύνει αυτομάτως το συμμαχικό της μέτωπο, τόσο ως προς τις συλλογικότητες όσο και ως προς τα πρόσωπα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)