to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 19.05.2015

πηγή: in.gr

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Έλλειμμα εμπιστοσύνης των λαών στους παγκόσμιους οργανισμούς

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των λαών προς τους Παγκόσμιους Οργανισμούς, εξαιτίας της αδυναμίας να συμβάλλουν στη δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, τόνισε στην χθεσινή ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε ανατρεπτικές πολιτικές», τόνισε.


Στη διάσκεψη που ξεκίνησε χθες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της παγκοσμιοποίησης και της διεύρυνσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. 

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των λαών προς τους Παγκόσμιους Οργανισμούς και τόνισε, ότι για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε ανατρεπτικές πολιτικές όπως:
α) την από κοινού και δια του ΠΟΥ διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, των τιμών των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων ώστε να είναι προσιτά σε όλους,
β) τη μείωση του χρόνου διάρκειας των πατεντών στα φάρμακα ώστε να παραχθούν αξιόπιστα γενόσημα φάρμακα προσβάσιμα από πολλούς,
γ) πρωτοβουλίες για τον διαχωρισμό του κόστους της έρευνας από την τελική τιμή των φαρμάκων στα πλαίσια ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα υπηρετεί τα δικαιώματα των ασθενών, 
δ) αύξηση της ανταποδοτικότητας των δημόσιων επενδύσεων για την Υγεία.

«Μόνο έτσι θα αισθανθούν οι λαοί ότι εργαζόμαστε με πίστη για αυτούς, ότι υπηρετούμε αυτούς κι όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. 

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στις κοινωνικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, όπως η ανεργία, η ύφεση και η υγειονομική κρίση. «Το υγειονομικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση κυρίως λόγω της υποστελέχωσης» τόνισε. 

Τέλος, υπογράμμισε ότι επιπρόσθετοι λόγοι επιβάλλουν την ανάγκη στήριξης των υγειονομικών συστημάτων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου ως χωρών πρώτης επαφής με το εντεινόμενο κύμα μετανάστευσης. Κα ζήτησε την υποστήριξη του ΠΟΥ στην πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ελλάδα για τη στήριξη του υγειονομικού της συστήματος, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα προσβλέπει στην τεχνική συνεργασία με τον ΠΟΥ και είναι έτοιμη να συνεισφέρει, με όσες δυνάμεις και γνώσεις διαθέτει, στη διασφάλιση της υγείας ως πρώτιστου κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος για όλη την ανθρωπότητα».

Μαίρη Μπιμπή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)