to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 18.02.2021

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Δικαίωση κόντρα στις παράνομες επεκτάσεις συμβάσεων κτηματογράφησης

Αποτελεί δικαίωση για τη χώρα μας και προσωπικά της προσπάθειάς μου ως υπουργού Εσωτερικών και των συνεργατών μου, η απόφαση της Κομισιόν να απαλλάξει την Ελληνική Δημοκρατία από το πρόστιμο των 100 εκατ. ευρώ για το θέμα των παράνομων επεκτάσεων των συμβάσεων για τις κτηματογραφήσεις στους Δήμους Θέρμης, Βόλβης και Κασσάνδρας.


Δήλωση του βουλευτή Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Η ηθική δικαίωση έρχεται όταν με επιμονή και ακράδαντο πείσμα υπερασπίζεσαι το Κράτος Δικαίου. Το 2006, ξεκίνησε ένα «πάρτι» που αφορούσε παράνομες επεκτάσεις συμβάσεων κτηματογράφησης σε ορισμένους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2016, όταν ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια συσσωρευμένη  εκκρεμότητα παράνομων ποινικά και αστικά υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονταν πολλά συμφέροντα. Η υπόθεση αυτή είχε ως επίδικο, το κατά πόσον οι Δήμοι θα έπρεπε να προβούν σε ανακλήσεις των παράνομων πράξεων επέκτασης των συμβάσεων ή θα έπρεπε να προχωρήσουν σε λύσεις των εν λόγω συμβάσεων.


Στην πρώτη περίπτωση αποκλειόταν η άσκηση του δικαιώματος αγωγής και διεκδίκησης οφειλών από τις συμβεβλημένες με τους Δήμους εταιρείες. Στη δεύτερη περίπτωση, της λύσης των συμβάσεων, απαιτείτο σύνταξη συγκριτικού πίνακα πίσω από τον οποίο κρυβόταν το δικαίωμα αποζημιώσεων στις ως άνω εταιρείες.


Από την πρώτη στιγμή, σε συνεννόηση με τον τότε Υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο που είχε μεγάλη γνώση των θεμάτων του Δήμου Θέρμης, την τότε Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εσωτερικών, Βίκυ Γιαβή και τους συνεργάτες μου, προβάλλαμε σθεναρή αντίσταση σε πολλές και περίεργες πιέσεις. Στόχος μας ήταν να προτιμηθεί η επιστροφή των συμβάσεων στο αρχικό φυσικό και οικονομικό αντικείμενό τους, γιατί οι επεκτάσεις των συμβάσεων πέραν του αρχικού συμβατικού αντικειμένου ήταν παράνομες!

Ενώ, λοιπόν, υπήρχε μια δεκαετής εκκρεμότητα της χώρας μας που είχε ήδη απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεμηνύθη εγγράφως στην Ελληνική Κυβέρνηση η απόφαση να επιβληθεί άμεσα πρόστιμο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ! Εάν δεν είχαμε κινηθεί έγκαιρα ως Υπουργείο Εσωτερικών - με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος της χώρας μας – το πρόστιμο των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα επιβαλλόταν και θα είχε αφενός άμεσες και σοβαρές συνέπειες στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και αφ’ ετέρου οι επιτήδειοι θα είχαν καρπωθεί τα κέρδη των παρανομιών τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε από υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα στην υπόθεση αυτή ήταν πολλά, ποικίλα και «περίεργα». Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από «περίεργους» δρόμους έφθαναν έγγραφα αντίθετα με την επίσημη γραμμή του Υπουργείου Εσωτερικών.  Και αυτά τα έγγραφα τα χρησιμοποιούσαν οι θιγόμενες ανάδοχες εταιρίες, ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Παρά ταύτα, η προσπάθεια μας ήταν συνεχής, αδιάκοπη και ανυποχώρητη, με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση του κράτους δικαίου!

Στις 26 Απριλίου του 2016, με  επιστολή μου προς την Ευρωπαία Επίτροπο κα Elzbieta Bienkowskaεξήγησα ότι ο Δήμος Θέρμης υπήρξε ο πρώτος που συμμορφώθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.. Κι αυτό γιατί ο Δήμος Θέρμης είχε ανακαλέσει τις παράνομες επεκτάσεις των συμβάσεων και δεν είχε προχωρήσει στην λύση των συμβάσεων, όπως ζητούσαν διάφοροι περίεργοι κύκλοι, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν τα αγώγιμα δικαιώματα των εταιρειών που εμπλέκονταν σε τέτοιες υποθέσεις.


Στην ίδια επιστολή, ενημέρωσα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ψήφισε διάταξη (άρθρο 16, Ν.4368/2016) που επιβάλλει στους Δήμους να συμμορφώνονται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και που προβλέπει ότι αν καταδικαστεί η Ελλάδα για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου, εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης Οργανισµού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πρόστιμο θα παρακρατείται από τους πόρους του οικείου ΟΤΑ. Ακολούθως, στις 28 Ιουλίου του 2016 υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης κ. Αχιλλέα Ζήση, ζητώντας να διερευνηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση αυτή.


Σήμερα έρχεται η δικαίωση! Σε συνέχεια των δικών μας επίμονων ενεργειών, η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, με έγγραφό της, δίνει τέλος στο πολυετές ζήτημα της συμμόρφωσης του Δήμου Θέρμης. Στο έγγραφο, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Η Αυγή» την 13η Φεβρουαρίου 2021, η Κομισιόν, ύστερα από τις ενέργειες και του υπουργείου Εσωτερικών,  αναγνωρίζει ότι με την ανάκληση των παράνομων επεκτάσεων, ο Δήμος Θέρμης συμμορφώθηκε με την απόφαση ΔΕΕ C - 601/2010 και δεν υπάρχει καμία άλλη ενέργεια που πρέπει να κάνει ο Δήμος για την επιστροφή στην πρότερη (πριν από την παράνομη επέκταση των συμβάσεων) κατάσταση.


Αποτελεί δικαίωση για τη χώρα μας και προσωπικά της προσπάθειάς μου ως υπουργού  Εσωτερικών και των συνεργατών μου, η απόφαση της Κομισιόν να απαλλάξει την Ελληνική Δημοκρατία από το πρόστιμο των 100 εκατ. ευρώ για το θέμα των παράνομων επεκτάσεων των συμβάσεων για τις κτηματογραφήσεις στους Δήμους Θέρμης, Βόλβης και Κασσάνδρας. Υποχρέωση όλων είναι η με κάθε τρόπο υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του κράτους δικαίου!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)