to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 14.10.2021

Οικονομία

Π. Κουρουμπλής: Διαψεύδει τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός διευρύνει τις ανισότητες και διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης για αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης στους κατώτατους μισθούς , τόνισε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.


«Επειδή στην πολιτική τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος σήμερα η κυβέρνηση δίνει αύξηση 2% στο μισθό. Δηλαδή 30-40 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο. Με βάση την υπόσχεσή της όμως και αφού η ανάπτυξη είναι 6% θα προσδοκούσα ότι οι κατώτεροι μισθοί θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 12%. Άρα η ΝΔ άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κουρουμπλής.

«Το ζητούμενο σε μια τόσο δύσκολη περίοδο είναι αν με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό και με την προβλεπόμενη ανάπτυξη 6% για το 2021 και 4,5% για τον επόμενο χρόνο, διευρύνονται ή μειώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.» Όπως είπε, «τη στιγμή που η πανδημία έχει βάλει ολόκληρη την κοινωνία σε δοκιμασία, με τη χώρα μας να έχει δυστυχώς το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε ηλικίες κάτω των 70 ετών, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση κόβει περίπου 900 εκατ. ευρώ υγειονομικών και έκτακτων δαπανών καταπολέμησης της πανδημίας. Ενώ θα έπρεπε όχι μόνο να αυξήσει τις δαπάνες αυτές, αλλά να προχωρήσει στη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας στο ΕΣΥ από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για τους υγειονομικούς και να δώσει επιτέλους  το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Αυτό θα έπρεπε να είναι μέριμνα για να πιστέψουμε ότι αυτό το 6% της ανάπτυξης αφορά και αυτόν τον κόσμο».

«Ο προϋπολογισμός για την Πρόνοιας το 2022 προβλέπεται 3,7 δισ. ευρώ, μειούμενος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021.   Ας με διαψεύσει ο κ. υπουργός και ας μας πει πόσα ήταν τα λεφτά αυτά το 2015 και πόσα ήταν το 2019. Για να δούμε πώς αντιλαμβάνεται κανείς το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής. Έχει  μειωθεί η φτώχεια ή με  τερτίπια περικόπτονται δαπάνες από το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με συνέπεια μέσα δύο χρόνια οι 270.000 δικαιούχοι να γίνουν 217.000; Όταν οι Ρομά, έχουν αφεθεί στην τύχη της και στην απελπισία τους; Όταν 170 χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία 67% και άνω, άνεργοι λαμβάνουν επίδομα 330 ευρώ και για να το πάρουν αυτό το επίδομα πρέπει να μην έχουν κανένα άλλο εισόδημα, δεν υπήρξε καμία μέριμνα γι’  αυτούς τους ανθρώπους».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι «ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με τα τελευταία πρόσφατα μέτρα σηματοδοτεί το πώς οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει δώσει αυτά που έχει δώσει,  δεν μειώνει το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, με συνέπεια να πλήττονται τα λαϊκά στρώματα, ούτε μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ούτε και υποχρεώνει τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν ένα μέρος της ακρίβειας, όπως έχει γίνει στο εξωτερικό».

Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για διωγμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την απαίτησή της να συνενωθούν για να λάβουν στήριξη. Πρέπει να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση αν πράγματι αναγνωρίζουμε ότι αυτή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», είπε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε «ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία  και θα πρέπει να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες  και όχι να βαίνουν μειούμενες.  Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ βλέπουμε ότι οι έμμεσοι φόροι διευρύνονται. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουν οι πλατιές μάζες και όχι οι έχοντες και κατέχοντες», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)