to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 07.06.2015

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πάνε τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ»

Το μήνυμα ότι όλοι οι πολίτες, σε όποια γωνιά της χώρας και αν βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα της δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας έστειλε σήμερα από τα Σφακιά ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής. Στην δεύτερη, μέσα σε δύο μήνες, επίσκεψη του στην Κρήτη ο κ Κουρουπλής εγκαινίασε το νέο κτίριο του Πολυδύναμου Ιατρείου της περιοχής επισημαίνοντας πώς «μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η ενίσχυση και η στήριξη της δημόσιας Υγείας».


Ο κ. Κουρουπλής ανακοίνωσε ότι το νέο Πολυδύναμο Ιατρείο στα Σφακιά θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό ώστε «να είναι μια δομή ζωντανή που θα εμπνέει αίσθημα ασφάλειας στους ανθρώπους. Θα τους κάνει να νιώθουν ότι δεν είναι ξεχασμένοι σε αυτή την περιοχή, ότι στα νησιά μας θα λειτουργήσει η έννοια της ισοπολιτείας γιατί όλοι είναι φορολογούμενοι και όλοι πληρώνουν για να έχουν αυτές τις υπηρεσίες».

Από τα Χανιά ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου για την κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζοντας την υποστελέχωση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια υγεία.

Παράλληλα τόνισε ότι πυλώνας του συστήματος Υγείας είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

« Χωρίς οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με στρατηγική την πρόληψη, δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα Υγείας» τόνισε.

Ο κ Κουρουπλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στην πολιτική του υπουργείου του για το φάρμακο με αφορμή και τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ. «Πάντα είχαμε τη θέση ότι δεν υπάρχει ανάγκη στην Ελλάδα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πάνε στα σούπερ μάρκετ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 11500 φαρμακεία. Σε κάθε γωνιά υπάρχει ένα φαρμακείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πάνε τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ».

Και διευκρίνισε: «Εγώ δεν σας κρύβω ότι απαίτηση της Τρόικας ήταν να πάνε όλα τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεν έδωσε το δικαίωμα κατά τη διαπραγμάτευση. Δεν συμφώνησε να πάνε όλα τα μη συνταγογραφούμενα, αλλά ένα μέρος από αυτά. Αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι φαρμακοποιοί.

Ας έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία που τους έδειξε σεβασμό και είναι ειλικρινής στην προσπάθεια να δώσομε λύση. Η χώρα κάνει διαπραγμάτευση. Τι να κάνουμε; Να σταματήσουμε την διαπραγμάτευση διότι έχουν εμμονές σε ένα τέτοιο θέμα;»

Ο κ. Κουρουπλής αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι κάθε μέρα θέτουν και νέα ζητήματα. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός είπε προχθές στη Βουλή ότι δεν γίνεται αυτή η δουλειά να συνεχίζεται. Κάθε πρωί που ξυπνάνε οι φίλοι μας στην Ευρώπη μάς ζητάνε και κάτι καινούργιο. Αυτή η ιστορία πρέπει κάποτε να τελειώσει. Έξι ζητήματα έθεσε ο πρωθυπουργός, με πρώτιστο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης. Χωρίς αναδιάρθρωση δεν μπορούμε να πάμε σε καμία διαπραγμάτευση.

Από εκεί και πέρα έδειξε κατανόηση, έδειξε σωφροσύνη , έδειξε υπευθυνότητα. Υποχώρησε και σε πολλά ζητήματα για τα οποία δέχεται και κριτική μέσα από το κόμμα. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να πάει πιο πίσω. Εμείς δεν θέλουμε να δεχτούμε αυτό που δεν θέλουν να παραδεχτούν αυτοί: ότι τα μέτρα που έλαβαν μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν».

Από τα Σφακιά ο κ Κουρουπλής έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σημαντικές, όπως επεσήμανε, ανακοινώσεις που θα αφορούν τα ιδρύματα πρόνοιας σε όλη την χώρα.

Την κορδέλα των εγκαινίων του Πολυδύναμου Ιατρείου έκοψε ο υπουργός Υγείας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολλάκη επί της δημαρχίας του οποίου δημιουργήθηκε το Ιατρείο, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βάγιας Βαγιωνάκη, του επικεφαλής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειάρχη Κρήτης και πλήθους κόσμου.

Το νέο κτίριο που φιλοξενεί το Πολυδύναμο Ιατρείο βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας Σφακίων και καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Διαθέτει ακτινολογικό, μικροβιολογικό και βιοχημικό εργαστήριο, καρδιολογικό, παιδιατρικό, χειρουργικό και παθολογικό τμήμα, αίθουσα βραχείας νοσηλείας και βοηθητικούς χώρους. Σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί με αγροτικό γιατρό και παιδίατρο ενώ θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για ενίσχυσή του με δύο επικουρικούς γιατρούς.

Πριν τα εγκαίνια του ιατρείου, ο κ. Κουρουπλής έδωσε το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις για την επανάσταση των Σφακίων κατά των Τούρκων στην «Θυμιανή Παναγιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)