to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 29.03.2021

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Αοριστίες και υπεκφυγές Κοντοζαμάνη για τα πρακτικά της Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας

Ο Π. Κουρουμπλής επικαλέστηκε την απόφαση του ΠΟΥ για την ανάγκη διαφάνειας στις διαδικασίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας , ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα θεσμικά όργανα διαχείρισης της πανδημίας και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά προφανώς ανωνύμως για να προστατεύονται τα μέλη της Επιτροπής


Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα, ανωνύμως, τα πρακτικά της Επιτροπής των Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως προέκυψε κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη δημοσιοποίηση των Πρακτικών της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Ο Π. Κουρουμπλής επικαλέστηκε την απόφαση του ΠΟΥ για την ανάγκη διαφάνειας στις διαδικασίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας , ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα θεσμικά όργανα διαχείρισης της πανδημίας και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά προφανώς ανωνύμως για να προστατεύονται τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και να μπορεί ο κόσμος να έχει γνώση των προτάσεων, σε σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.  Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διορισμούς στην Επιτροπή με βάση κομματικά κριτήρια και χωρίς τη συμμετοχή θεσμικών οργάνων, όπως το ΚΕΣΥ, ο ΕΟΦ κλπ. «Η Επιτροπή λειτουργεί σαν να είναι επτασφράγιστο μυστικό χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να ενημερώνονται τουλάχιστον τα πολιτικά κόμματα ή  άλλοι σχετικοί θεσμοί.

Αλλά οι αποφάσεις της αφορούν ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επηρεάζουν όχι μόνον την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας. Διότι χρεώνει η Επιτροπή τη μεταδοτικότητα της ασθένειας στις συναθροίσεις του πληθυσμού, στο συνωστισμό και στο λιανεμπόριο. Ειδικά για το λιανεμπόριο και την εστίαση, ενοχοποιήθηκαν χωρίς να έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει εκεί τέτοιο ζήτημα. Κι έκλεισαν δύο τομείς, στους οποίους εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας», είπε ο κ. Κουρουμπλής και ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη να δημοσιοποιήσει ποιοι Έλληνες συμμετείχαν, αν συμμετείχαν, στις ευρωπαϊκές διαδικασίες για την προμήθεια των εμβολίων και πόσο κόστισε αυτή στη χώρα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην ερώτηση για τις διαδικασίες επιλογής των εκπροσώπων και περιορίστηκε να πει ότι η χώρα μας έχει μέσω των ευρωπαϊκών διαδικασιών εξασφαλίσει την κάλυψη όλου του πληθυσμού με εμβόλια. Επιπλέον υποστήριξε ότι τα κόμματα ενημερώνονται τακτικά για τη διαχείριση της πανδημίας και ότι η Επιτροπή στελεχώθηκε από επιστήμονες εγνωσμένης αξίας και εγνωσμένου κύρους. Είπε ότι δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά, ούτε ανώνυμα, για λόγους προστασίας των επιστημόνων, ώστε αυτοί να μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα και επικαλέστηκε σχετικά τη μυστικότητα της διάσκεψης των Δικαστηρίων. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι γνώμες τους  γίνονται γνωστές από τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ και αυτό είναι αρκετό.

Ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητά η αντιπολίτευση είναι τα πρακτικά, ανωνύμως, για να προστατεύονται τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και να φαίνονται οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες, πάντα ανώνυμα. Είπε ακόμα ότι  η κυβέρνηση έχει εθιστεί σε μία λογική ωραιοποίησης των πάντων, ενώ οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου, Διευθύντριας της ΜΕΘ Ευαγγελισμού, δείχνουν ότι η Επιτροπή δυσκολεύεται πλέον πολύ στο έργο της. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε ακόμα να διευρυνθεί η σύνθεση της Επιτροπής σε ειδικότητες για να μπορεί αυτή να ανταποκρίνεται σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει πλέον στην κοινωνία και όχι μόνο στα ιατρικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα, «σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Bloomberg είναι μόλις τρίτη από το τέλος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο η κυβέρνηση ούτε επιτάσσει μεγάλες ιδιωτικές κλινικές ούτε επιτάσσει όλα τα κρεβάτια του στρατού, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, και ταυτοχρόνως αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις του επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)