to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 18.07.2019

Πολιτική

Π. Κορφιάτης: Το Σ.ΕΠ.Ε. χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία

«Το Σ.ΕΠ.Ε υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζι με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, και την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων»


"Το Σ.ΕΠ.Ε υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζι με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, και την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων" αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook ο Ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Παναγιώτης Κορφιάτης.

"Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;" συνεχίζει και αναλύει τι σημαίνει η ενσωμάτωση του και η μη οργανωτική και επιχειρισιακή του αυτονομία:
1 Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.

2 Ενα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.

3 Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την διεύθυνση υποστήριξης.

Η ιστορία τού πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία.

Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπέρασματα, δυστυχώς για τους Επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας"

Έφη Αχτσιόγλου: Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων

«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ», σχολίασε από την πλευρά της η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».

ΕΑΚ: «Υπουργείο Εργασίας ή υπηρεσία εξυπηρέτησης εργοδοτών;»

«Με το καλημέρα, η νέα Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα τις αντεργατικές της προθέσεις και τη συμμόρφωση της με τις εντολές του ΣΕΒ και των εργοδοτών», τονίζει από την πλευρά της η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (ΕΑΚ).

«Λειτουργώντας ως τροχονόμος της εργοδοσίας (σ.σ.: η κυβέρνηση), υποβαθμίζει την αυτοτέλεια και την όποια ανεξαρτησία του ΣΕΠΕ (κάτι στο οποίο ακόμα και η Τρόικα είναι αντίθετη) προκειμένου στη συνέχεια να αφήσει ελεύθερους τους εργοδότες να παραβιάζουν κατά συρροή την εργασιακή νομοθεσία χωρίς ελέγχους, χωρίς καμία εποπτεία στην αγορά εργασίας, χωρίς καμιά προστασία των εργαζομένων», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΑΚ τονίζοντας ότι «θα παλέψει και για την άμεση πραγματοποίηση συνεδρίων σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ και για την κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας ενάντια στις νέες διαφαινόμενες αντεργατικές πολιτικές, που προετοιμάζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)