to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:46 | 16.01.2019

Πολιτική

Π. Καμμένος: Είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε και στηρίξαμε

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να προκηρύξει δημοψήφισμα «προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη συμφωνία των Πρεσπών»


Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος είπε ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης δεν αφορά στον απολογισμό της κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με το δίλημμα που «λανθασμένα έχει φέρει ο κ. Τσίπρας για το αν συμφωνούμε ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Λέω όχι στη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πάγια θέση του, την οποία είχε και κατά τη συζήτηση της ενδιάμεσης συμφωνίας με τον Κώστα Σημίτη, «όπου έγινε το πρώτο μεγάλο έγκλημα με την παραχώρηση, έστω και προσωρινή, του όρου "Μακεδονία" από τη Βουλή των Ελλήνων».

Είπε ότι διαφώνησε και το 2007 με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για εξεύρεση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, όπως και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων αυτής της κυβέρνησης, επίσης για εξεύρεση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes.

Τόνισε ότι πάγια θέση και του ιδίου και των ΑΝΕΛ είναι η όποια λύση να συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1992, «που δεν έχει ανατραπεί ποτέ» και σύμφωνα με την οποία «το ελληνικό κράτος δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία"».

Είπε ότι στη Βουλή συγκρούονται τρεις διαφορετικές απόψεις: Εκείνη της συμπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που δέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών, η δεύτερη της ΝΔ, «όπως εκφράζεται από την ηγεσία της που συμφωνεί με την παραχώρηση του όρου "Μακεδονία" και erga omnes» και η τρίτη είναι η θέση που εκφράζουν οι ΑΝΕΛ και «προσφάτως ο κ. Λεβέντης».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης και στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ξεκάθαρο ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν, δεν θα συμφωνήσουν και δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση που θα παραδίδει τον όρο "Μακεδονία".

«Η διαβεβαίωση την οποία είχαμε τον Ιούνιο και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά ήταν ότι η συμφωνία θα έλθει μετα τις εκλογές. Και τελικά αυτό άλλαξε με τη διαβεβαίωση του Νοεμβρίου ότι η συμφωνία αυτή θα έλθει για συζήτηση και θα ξανασυζητήσουμε το θέμα με τον πρωθυπουργό μετά τον Μάρτιο» ανέφερε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας «έχουμε δύο φορές αλλαγή της στάσης του κυβερνητικού εταίρου έναντι ημών».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε δύο κείμενα με το πρώτο να αφορά άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου εκ μέρους της ΝΔ στις 8 Μαΐου 2017 με ερώτηση στον τότε ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, όπου αναφέρεται, ότι «ο ίδιος ως ΥΕΘΑ δεν θα δεχόταν τον όρο "Μακεδονία" και όπου ο κ. Κουμουτσάκος και οι 17 βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την ερώτηση "αναγνωρίζουν ιθαγένεια σλαβομακεδονική στους Σλάβους των Σκοπίων».

Στο συγκεκριμένο κείμενο η ΝΔ ερωτούσε τον ΥΠΕΞ Κοτζιά, είπε, «αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ και ποιά είναι η επίσημη θέση της χώρας για την ονομασία της πΓΔΜ, εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που αναφέρει το ΥΕΘΑ».

Το δεύτερο κείμενο αφορά στην απάντηση των ΑΝΕΛ στην από 15 Οκτωβρίου 2015 επιστολή του Ν. Κοτζιά στα κόμματα σχετικά με τις θέσεις τους για το ζήτημα της πΓΔΜ, στην οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απάντησαν επισημαίνοντας ότι πάγια θέση τους είναι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992 για μη χρήση του όρου "Μακεδονία", ενώ αν η θέση αυτή πρόκειται να αλλάξει πρέπει να προηγηθεί εκ νέου σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ.

Ο κ. Καμμένος παραθέτοντας στοιχεία για τον συσχετισμό εντός του Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, όταν και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η ΝΔ, είπε «ότι κι αν ψήφιζαν οι ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα κέρδιζε», ενώ στάθηκε κυρίως στο ότι αν οι ΑΝΕΛ «έριχναν» την κυβέρνηση, τότε «θα ερχόταν ο Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί σύνθετη ονομασία erga omnes δηλαδή "Βόρεια Μακεδονία"».

Πρόσθεσε ότι αν οι ΑΝΕΛ απέσυραν τότε την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, η χώρα δεν θα είχε βγεί από τα μνημόνια, το κοινωνικό μέρισμα δεν θα είχε δοθεί, το ποσοστό της ανεργίας δεν θα είχε μειωθεί, η αύξηση των εξαγωγών δεν θα είχε σημειωθεί, δεν θα υπήρχε καμία πρόνοια για τους ανασφάλιστους και η χώρα δεν θα είχε ανακτήσει την κυριαρχία της.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφερόμενος σε στελέχη του κόμματός του είπε ότι άλλοι τον ακολουθούν και άλλοι τον εγκαταλείπουν, ενώ εκείνο που ο ίδιος μέμφεται είναι ότι «κάποιοι επέλεξαν τον υπουργικό θώκο για την ψήφο εμπιστοσύνης» τους οποίους και διέγραψε.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό στη βάση μιας έντιμης συμφωνίας να μην παραμείνουν υπουργοί στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ μερικοί εκ των οποίων δεν είναι κάν εκλεγμένοι.

Επανερχόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «μέχρι να έλθει εδώ» έχει «περάσει» από συνταγματικά ανομήματα, καθώς δεν έχει την υπογραφή του Προέδρου της πΓΔΜ, ενώ συνιστά και παραβίαση της θέλησης του γειτονικού λαού, έτσι όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη γείτονα και επιπλέον «επιβαρύνεται» και με τις ψήφους κάποιων Αλβανών μειονοτικών με όλα αυτά τα θέματα να περιγράφονται στην αναφορά στον ΟΑΣΕ.

Είπε ακόμα ότι η συμφωνία που η κυβέρνηση θέλει να φέρει εδώ «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπέγραψε ο Κοτζιάς» και αντί να προχωρήσει με πολιτική παρρησία και τόλμη στην κύρωση της συμφωνίας κατόπιν δημοψηφίσματος επιδιώκει να εγκλωβίσει με την ψήφο εμπιστοσύνης τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία αντεθνική, αντισυνταγματική «γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα των Σκοπίων και εκβιάστηκε η βούληση της πλειοψηφίας του λαού και του κράτους αυτού», αντιδημοκρατική «γιατί δεν υπήρχε εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα και ούτε ρωτήθηκε η γνώμη του ελληνικού λαού» και αντιπροοδευτική «γιατί το 80% του ελληνικού λαού την απορρίπτει και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ».

«Επειδή αυτή η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά παραπλανητική είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε, και στηρίξαμε με εντιμότητα, καθαρότητα και ευθύνη» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Τέλος ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής είπε «μην προχωρήσετε σε αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, κατά παράβαση των άρθρων του συντάγματος γιατί θα έχετε τεράστια ευθύνη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)