to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 18.10.2016

Διεθνή

Π. Ιγκλέσιας: Στους δρόμους εναντίον «μεγάλου συνασπισμού» σοσιαλιστών - δεξιάς

Η ισπανική Αριστερά θα δώσει μια κοινωνική απάντηση στους δρόμους εναντίον του "μεγάλου συναπισμού" δεξιάς, σοσιαλιστών και "Πολιτών", προειδοποπιησε ο Ιγκλέσιας, ενώ η πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών και γερουσιαστών προσανατολίζεται να απέχει και να επιτρέψει μια νέα δεξιά κυβέρνηση.


Του Αργύρη Παναγόπουλου - ΑΥΓΗ

Η ισπανική Αριστερά θα δώσει μια κοινωνική απάντηση στους δρόμους εναντίον του «μεγάλου συναπισμού» δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών», προειδοποπιησε ο Ιγκλέσιας, ενώ η πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών και γερουσιαστών προσανατολίζεται να απέχει και να επιτρέψει μια νέα δεξιά κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών και γερουσιαστών θα στηρίξει τη νέα δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι επιλέγοντας την «τεχνική αποχή», όπως φάνηκε από την σημερινή κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων υπό την.. επίβλεψη του προέδρου της Επιτροπής διαχείρισης του κόμματος. Από τους 30 βουλευτές και γερουσιαστές που ζήτησαν το λόγο μίλησαν 20 και μόλις 3 τάχθηκαν υπέρ του «όχι στη δεξιά και το Ραχόι», ενώ η αποχώρηση του προέδρου της Επιτροπής διαχείρισης ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια να λογοκριθεί το «όχι».

Μονόδρομος η δεξιά για πραξικοπηματίες… σοσιαλιστές

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση» από τη κυβέρνηση Ραχόι, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης του PSOE Χαβιέρ Φερνάντεθ μιλώντας το πρωί στην κοινή συνεδρίαση των σοσιαλιστών βουλευτών και γερουσιαστών που θα καλέσει σε μερικές ημέρες να στηρίξουν τη δεξιά κυβέρνηση δια της αποχής!

«Η αποχή είναι δυνατή στη δημοκρατία όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατή εναλλακτική λύση…Θα κάνουμε αποχή ή θα έχουμε τρίτες εκλογές», συμπλήρωσε απειλητικά προς του βουλευτές και τους γερουσιαστές ο Φερνάντεθ, για να παραδεχθεί ότι «το κτίριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος δέχθηκε ένα σφοδρό πλήγμα, αλλά διατηρούμε το οικόπεδο που χτίστηκε», υπογραμμίζοντας λίγο αργότερα ότι η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής (Κεντρικής) Επιτροπής του κόμματος που θα αποφασίσει για την αποχή ή όχι στη δεξιά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Ημερομηνία που είναι απαγορευτική για τη διοργάνωση εσωτερικού δημοψηφίσματος με τη συμμετοχή των μελών του κόμματος.

Σοσιαλιστές Μαδρίτης και Καταλονίας εναντίον της δεξιάς

«Να μην πειθαρχείς στις ψηφοφορίες στη γραμμή του κόμματος αποτελεί ένα πρόβλημα,  αλλά καταλαβαίνω γιατί ο Σάντσεθ θα ψηφίσει «όχι»», τόνισε η Σάρα Ερναντεθ, η γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Μαδρίτης PSOE-M, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της δεν θα πρέπει να στηρίξει τη δεξιά κυβέρνηση. Η Ερνάντεθ απέφυγε περαιτέρω αντιπαραθέσεις με την πολιτική της Επιτροπής διαχείρισης του κόμματος, αποφεύγοντας παράλληλα να προσφέρει ενδείξεις εάν ο Σάντσεθ θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί γραμματέας στο επόμενο συνέδριο του κόμματος. 

«Εάν υπάρχει κάποιο μέρος που οι σοσιαλιστές δεν μπορούν να μοιάζουν με το Λαϊκό Κόμμα αυτή είναι η Καταλονία», τόνισε ο επανεκλεγείς το Σάββατο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας PSC Μιγκέλ Ιθέτε, επιβεβαιώνοντας ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν εναντίον της αποχής και εναντίον οποιασδήποτε δεξιάς κυβέρνησης, προβλέποντας ότι «θα σχηματιστεί η χειρότερη των κυβερνήσεων που θα έχει μια εξασθενισμένη αντιπολίτευση». Ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανδαλουσίας PSOE-A ζήτησαν την παραίτηση των βουλευτών και των γερουσιαστών του PSC.

«Δεν φοβηθήκαμε τις σφαίρες [της ΕΤΑ], δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δημοκρατία, δεν φοβόμαστε τις τρίτες εκλογές… Δεν θα πρέπει να απέχουμε και θα πρέπει να αποτρέψουμε μια δεξιά κυβέρνηση», τόνισε η Ιδόια Μεντία, η γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Χώρας των Βάσκων PSE-EE, διευκρινίζοντας όμως ότι το κόμμα της δεν θα αποχωρήσει από τις ομοσπονδιακές δομές του PSOE και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί του «δεν θα σπάσουν την εσωτερική πειθαρχία» ή με άλλα λόγια θα στηρίξουν τη… δεξιά κυβέρνηση. 

Στις Βαλεαρίδες Νήσους, τη Ριόχα, τη Ναβάρα και την Καντάμβρια τα τοπικά σοσιαλιστικά κόμματα είναι εναντίον της αποχής, ενώ στη Βαλένθια έχει ουσιαστικά διασπαστεί στη μέση. 

Unidos Podemos στις πλατείες και τις… απεργίες

«Δεν είμαστε μόνο το Podemos του κοινοβουλίου. Είμαστε το Podemos των πλατειών και των δρόμων... Κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη του δρόμου», τόνισε ο ηγέτης του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν για να μεταφερθεί η αντιπαράθεση για το σχηματισμό μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης με τη συνενοχή των «πραξικοπηματιών» σοσιαλιστών από τη βουλή στους δρόμους και τις πλατείες.

Ο Ιγκλέσιας θεωρεί πλέον αναπόφευκτο το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης Ραχόι και εκτιμά ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως με μια «ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση». Για τον ηγέτη του Unidos Podemos ο Ραχόι θα καταφέρει να κυβερνήσει με τη ψήφο των «Πολιτών» και κάποιων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρόλο «που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο τρόπος». Σε συγκέντρωση στην αριστερή καρδιά της Μαδρίτης, στη πλατεία που είναι αφιερωμένη στην εξέγερση της 2ας Μαΐου, ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να οχυρωθούμε στη βουλή» και ζήτησε από το Podemos και τη δημοκρατική Ισπανία να κινητοποιηθεί με το σύνθημα: «Πάμε στην πρωτεύουσα!». Ενόψει του συνεδρίου του Podemos ο γενικός γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε για το «νέο Podemos» που θα πρέπει να δημιουργηθεί προφανώς μετά τη ψήφο για το σχηματισμό της κυβέρνησης Ραχόι.  

Αναγνωρίζοντας ότι το Podemos δεν είχε επαρκείς δυνάμεις για να ανατρέψει την κατάσταση προειδοποίησε ότι «δεν γεννηθήκαμε για να μεταφέρουμε αιτήματα του κόσμου σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που δεν δαγκώνουν… Εάν αυτό έγινε πρέπει να το αλλάξουμε και να ανασυνταχθούμε».

Για τον Ιγκλέσιας ο «μεγάλος συνασπισμός Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος και  «Πολιτών» περιορίζεται στους θεσμούς. Δεν θα καταφέρουν να μας οδηγήσουν να οχυρωθούμε στο κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο ηγέτης του Unidos Podemos.    

Ο Ιγκλέσιας κάλεσε το Podemos να στηρίξει τη γενική απεργία που θα συγκαλέσουν τα συνδικάτα εάν ο Ραχόι καταφέρει να σχηματίσει μια νέα δεξιά κυβέρνηση. Ακόμη και η σοσιαλιστική εργατική συνομοσπονδία UGT, το δεύτερο σε μέγεθος συνδικάτο στη χώρα μετά τις αριστερές Εργατικές Επιτροπής CC.OO., δεν αποκλείει την πιθανότητα γενικής απεργίας. 

Ο πολιτικός γραμματέας του Podemos και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ινίχο Ερεχόν προετοιμάζει μια δυναμική παρουσία του κόμματος στη βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων του Ραχόι εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συναίνεσης εναντίον της δεξιάς. Για τον Ερεχόν ο αγώνας εναντίον της δεξιάς δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί διαμέσου της αυτοαναφοράς στο Podemos, αλλά διαμέσου ανοιγμάτων στην κοινωνία για να μπορεί να διευρυνθεί η συναίνεση του κινήματος που θα καταφέρει να ανατρέψει τη δεξιά στις κάλπες.

O οργανωτικός γραμματέας του Podemos Ετσενίκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του κόμματος, την αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία, κάλεσε σε κινητοποιήσεις εναντίον της δεξιάς κυβέρνησης με στόχο την ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων.

Ψευδομάρτυρες και παρακρατικοί εναντίον του Podemos

Τη στιγμή που φαίνεται ότι ολοκληώνονται τα σενάρια ενός μεγάλου συνασπισμού» και στην Ισπανία, που θα μπορούσε να επιταχύνει την «πασοκοποίηση» του Σοσιαλιστικού Κόμματος έρχονται στην επιφάνεια λεπτομέρειες από την παρακρατική λειτουργία της «Ασφάλειας της ισπανικής αστυνομίας για την κατασκευή πλαστών κατηγοριών εναντίον του Ιγκλέσιας και άλλων ηγετικών στελεχών του Podemos.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η Ασφάλεια της ισπανικής αστυνομίας αναζητώντας μάρτυρες ή καλύτερα ψευδομάρτυρες εναντίον του Podemos έφθασε μέχρι τη Βενεζουέλα, όπου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πέντε πρώην κρατικούς αξιωματούχους της χώρας που προστατεύον οι ΗΠΑ και ορισμένοι από αυτούς έχουν τις περιουσίες τους σε φορολογικούς παραδείσους, μεταξύ των οποίων του Παναμά.

Έτσι η Ασφάλεια του Ραχόι κάλεσε τον Απρίλιο του 2016 πέντε πρώην αξιωματούχους της Βενεζουέλας στη Μαδρίτη για να καταθέσουν εναντίον του Podemos! Τις πέντε αυτές… ψευδομαρτυρίες πέρασε η Ασφάλεια με επικεφαλής τον δεύτερο στην ιεραρχία της αστυνομίας Εουχένιο Πίνο στον δημοσιογράφο Εντουάρντο Ίντα, ο οποίος κατασκεύασε τον πλαστό φάκελο PISA της χρηματοδότησης του Podemos από τη Βενεζουέλα του Τσάβες!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)