to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Π. Ιγκλέσιας: «Οι πολιτικές λιτότητας μας οδηγούν στο χάος»

«Οι πολιτικές λιτότητας μας οδηγούν στο χάος και εμείς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από ό,τι τα έκαναν άλλοι στο παρελθόν», υποστηρίζει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξή του στο Reuters


Ισπανία: Παραμένουν πρώτοι στις δημοσκοπήσεις οι Podemos

Η Ευρώπη πρέπει να  σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας, αλλιώς θα δει τα ακροδεξιά κόμματα να αυξάνουν τη δύναμή τους και να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη δημοκρατία, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας ότι ίσως σε ένα χρόνο μπορεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών να βρίσκεται και η Μαρίν Λεπέν. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Ιγκλέσιας υποστήριξε ότι η κούραση και η απόγνωση από τη λιτότητα έχει κάνει τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη δεκτικούς στα ξενόφοβα μηνύματα μίσους της ακροδεξιάς, η οποία «παίζει» με την αίσθηση μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών ότι η Ε.Ε. τούς έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. Παρότι αυτά τα κόμματα δεν έχουν κάνει μεγάλες προόδους στην Ισπανία, όπου οι ψηφοφόροι στρέφονται αντίθετα σε αντικαπιταλιστικά κόμματα, όπως το Podemos, σε άλλες χώρες και κυρίως στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. 

«Είναι πολύ σημαντικό να δεχθείτε το χέρι που σας τείνουμε εμείς, που είμαστε φιλοευρωπαίοι και υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη», είπε ο Ιγκλέσιας. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε πως «ίσως σε ένα χρόνο η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου μπορεί να έχει μια θέση στο Eurogroup. Θα πρέπει να ερωτηθεί η κ. Μέρκελ εάν προτιμά να κάτσει δίπλα στη Λεπέν ή σε εμένα». 

Παρότι το Podemos αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν την πρωτιά, μπροστά από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση, τους Σοσιαλιστές, ωστόσο σκοπεύει στην απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη του χρόνου. «Έχω την εντύπωση ότι εάν δεν συμβεί αυτό», λέει ο Ιγκλέσιας, «η χώρα θα κυβερνηθεί από έναν μεγάλο συνασπισμό σαν αυτούς που κυβερνούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα συνεχίσουν τις πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει στην καταστροφή».

«Οι πολιτικές λιτότητας μάς οδηγούν στο χάος» 

Το χρέος της Ισπανίας, ύψους 1 τρισ. ευρώ, φθάνει σχεδόν το 100% του ΑΕΠ και οι πληρωμές των δόσεων είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ετήσιου προϋπολογισμού. Το Podemos έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης και παρότι παραδέχεται ότι και αυτές οι διακηρύξεις και άλλα μέτρα που προτείνουν θα συναντήσουν μεγάλη αντίσταση στην Ευρώπη, εκτιμά ότι οι εταίροι θα είναι αναγκασμένοι «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους» την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. 

«Οι πολιτικές λιτότητας μας οδηγούν στο χάος και εμείς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από ό,τι τα έκαναν άλλοι στο παρελθόν», υποστηρίζει ο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου σχεδιάζει να πετύχει την ανάπτυξη αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες και την εσωτερική ζήτηση, μεταρρυθμίζοντας το φορολογικό σύστημα, αυξάνοντας τις εισφορές για τα υψηλά εισοδήματα και δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.  

Ο Ιγκλέσιας υπόσχεται επιπλέον να συζητήσει με τις εταιρείες νερού και ενέργειας για πιο φθηνά τιμολόγια στα χαμηλά εισοδήματα, λέει ότι θα θέσει ως προτεραιότητά του την κατάργηση των εξώσεων λόγω κόκκινων δανείων, αλλά εν τω μεταξύ έχει υπαναχωρήσει από τις διακηρύξεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους στην προσπάθεια να κερδίζει και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις Iσπανούς που ψήφισαν Σοσιαλιστές το 2011 και ένας στους δύο ψηφοφόρους του πρώην κομμουνιστικού  Izquierda Unida τώρα θα επέλεγαν Podemos. Ο ίδιος ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει ότι τώρα πια η πραγματική αντιπολίτευση στο κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι είναι το Podemos, ωστόσο η τελευταία μέτρηση δείχνει κι άλλη μια απειλή»: το καινούργιο στην εθνική πολιτική σκηνή κίνημα των Πολιτών (Ciudadanos).

Δημοσκόπηση στο χθεσινό φύλλο της El Pais δείχνει αυξημένη πιθανότητα οι ψήφοι να μοιραστούν στα τέσσερα. Το Ciudadanos, υπό την ηγεσία του 35χρονου δικηγόρου Αλμπερτ Ριβιέρα -που μέχρι πρόσφατα είχε παρουσία μόνο στην περιφέρεια της Καταλονίας- εάν γίνονταν σήμερα εκλογές θα αποσπούσε το 18,4% των ψήφων, ελάχιστα πίσω από το Λαϊκό Κόμμα που έρχεται τρίτο με 18,6%. Πρώτο παραμένει το Podemos με 22,5% -μειωμένο αισθητά από το 27,7% που είχε τον Φεβρουάριο- ενώ δεύτεροι είναι οι Σοσιαλιστές με 20,2%.

Το μετριοπαθές Ciudadanos, που αυτοχαρακτηρίζεται κεντροαριστερό και δέχεται τον διάλογο με τα συστημικά κόμματα, καταγράφει λοιπόν εντυπωσιακή πορεία, αφού ξεκίνησε τη χρονιά με 8,1% εκτινάχθηκε στο 12,2% τον Φεβρουάριο και τώρα αυξάνει κι άλλο τα ποσοστά του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)