to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:42 | 23.04.2019

Αυτοδιοίκηση

Π. Φάληρο: Το αδιαχώρητο στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Κ. Μερκουράκη

Το αδιαχώρητο επικράτησε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκητικής Κίνησης», με τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Μερκουράκη να απευθύνει προσκλητήριο ανανέωσης και ενότητας. Εκατοντάδες πολίτες πέρασαν από τα γραφεία της παράταξης, με τις ευχές και τις δηλώσεις στήριξης να έχουν την τιμητική τους.


Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, παρευρέθηκαν η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, οι βουλευτές Νίκος Ξυδάκης και Βάλια Βαγιωνάκη, η γενική γραμματέας Ισότητας των φύλων (και κάτοικος Π. Φαλήρου), Φωτεινή Κούβελα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίων, Χρήστος Καπάταης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Μαρία Νερούτσου και Αγγελική Λεβέντη, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Μπίτσικας, Γιώργος Καραμαρούδης και Γιάννης Φρέρης.

Χαιρετισμό απέστειλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΡΑΚ, Αργυρώ Σύριγγα και Γιάννης Μαυρομάτης που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Από τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΑΟΠΦ, Νίκος Δέτσης, ο έφορος του τένις Γιώργος Πράππας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά, Μαρία Καφούρου και τα μέλη του ΔΣ Κική Περέα και Μαίρη Χαμάντ, η Πρόεδρος των φίλων του Ερυθρού Σταυρού στο Π. Φάληρο, Λίτσα Κολυβά, η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος Π. Φαλήρου, Μαίρη Αντωνιόζα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κατοίκων Αμφιθέας, Τάκης Καϊμάκης, οι τέως υποψήφιοι Δήμαρχοι, Γρηγόρης Αθανασιάδης και Στέλιος Βαλέττας, καθώς και η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ελευθερία Αγγελή και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με την Ρένα Δούρου, Νατάσσα Κατρανίδου, Παναγιώτης Ζώης, Καρέμ Ράουα και Άννα Φενερλή.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μερκουράκης μίλησε για τα σχέδια του συνδυασμού, για το Π. Φάληρο και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πόλη και στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η παράταξη έχει πετύχει να πείσει «ολοένα και περισσότερο κόσμο πως μια άλλη πορεία για την πόλη είναι εφικτή», καθώς και ότι η ΡΑΚ και ο ίδιος δεν έρχεται να αλλάξει πολιτική στον Δήμο, αλλά έρχεται «να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η πολιτική». «Αυτό υποδεικνύει η κοινωνία, αυτό υποδεικνύουν και οι ανάγκες της και αυτό είναι τελικά που κρίνεται σε τούτες εδώ τις εκλογές» πρόσθεσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ξεπερασμένες λογικές που θέλουν τον δήμο σε ρόλο διαχειριστή και «παράρτημα της κεντρικής κυβέρνησης», ενώ υπογράμμισε ότι βασικό μέλημα της ΡΑΚ τόσο πριν, όσο και το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές «πρέπει να είναι το να δείξουμε στους πολίτες με απλό και κατανοητό τρόπο ότι η δική μας λογική, που αντλεί παραστάσεις από την Ελλάδα που δίνει μάχες τόσα χρόνια και σηκώνεται όρθια, μπορεί να δημιουργήσει σταδιακά έναν Δήμο – σύμμαχο του πολίτη».

«Έναν δήμο που θα απλώνει δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όσους το έχουν ανάγκη, που θα πιστεύει πως το καθήκον του είναι να συμβάλει στην αλλαγή της πραγματικότητας που ζούμε, που θα σέβεται και θα προστατεύει τους δημόσιους χώρους και το περιβάλλον, που θα απεχθάνεται δημαρχοκεντρικές λογικές που αφυδατώνουν τις συλλογικές διαδικασίες και δημιουργούν χώρο μόνο για παράγοντες και σχέσεις συναλλαγής, που θα επενδύει στην Παιδεία όχι με το άγχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά με το άγχος της δημιουργίας και της προσφοράς στη νεολαία της πόλης, που θα ενισχύει τον σωματειακό και μαζικό αθλητισμό, που θα φέρνει τον πολιτισμό κοντά στον πολίτη, που θα στοχεύει στην ποιότητα ζωής και θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις γειτονιές του παλαιού Φαλήρου, που θα εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες, για να προσφέρει νέες δυνατότητες και ευκολίες και να μειώνει τα λειτουργικά κόστη» συνέχισε.

Ο Κώστας Μερκουράκης στη συνέχεια έκανε λόγο πως η παράταξη επιδιώκει να δώσει σε αυτόν τον αυτοδιοικητικό αγώνα «πολιτικά χαρακτηριστικά», ενώ τόνισε ότι η ΡΑΚ ίσως είναι η μόνη δύναμη που βγήκε στον κόσμο ανοιχτά και άνοιξε ζητήματα για την παιδεία, την υγεία, την εργασία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.

«Είμαστε η μόνη δύναμη που έδωσε την δυνατότητα στον κόσμο να μιλήσει. Η μόνη δύναμη που κάνει εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από τη λογική των δημοσίων σχέσεων, των τραπεζωμάτων και των δεξιώσεων. Η μόνη δύναμη που ακούει τους πολίτες, κι άρα, θέλω να πιστεύω και θα παλέψω αν μας δώσετε την δυνατότητα, να είμαστε και η δύναμη που πάντα θα επιδιώκει να επιστρέφει τις εξουσίες πίσω εκεί που πραγματικά ανήκουν. Στους πολίτες», συμπλήρωσε εν μέσω χειροκροτημάτων.

«Γιατί κατά την άποψή μας δεν μπορεί να προχωρήσει ένας δήμος, δίχως να αφήνει χώρο στη συμμετοχή της κοινωνίας των κατοίκων. Δεν γίνεται οι σύλλογοι και οι αθλητές να μην έχουν  λόγο για τον αθλητισμό. Δεν γίνεται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να μην μπορούν να έχουν άποψη για τις επιλογές στην Παιδεία. Δεν γίνεται οι υπάλληλοι του Δήμου να μην έχουν λόγο για την διοίκηση. Δεν γίνεται να αναπαράγεται αυτή η λογική» συνέχισε.

Για τη ΡΑΚ και τους υποψηφίους τόνισε ότι αποτελούν «πραγματική συλλογικότητα, μια μαγιά ανθρώπων ικανών κι όχι άθροισμα υποψηφίων που ο ένας ανταγωνίζεται τον άλλο. Χωρίς επαγγελματίες Δημοτικούς Συμβούλους που μετρούν δεκαετίες και ψήφους, άλλα ανθρώπους διατεθειμένους να δοκιμαστούν και να προσφέρουν», ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε και στο νέο θεσμικό πλαίσιο του Κλεισθένη και την απλή αναλογική, κάνοντας λόγο για «πρόκληση προκειμένου να μιλήσουμε πολιτικά πάνω σε πραγματικά προβλήματα και σε συγκεκριμένη βάση».

«Εμείς αντιμετωπίζουμε την απλή αναλογική ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προγραμματικές συγκλίσεις, συνθέσεις και διάλογο. Ακριβώς γι’ αυτό, από την πλευρά μας επιδιώκουμε και ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην εκπόνηση ενός ρεαλιστικού, ολοκληρωμένου προγράμματος. Γιατί αυτό το πρόγραμμα θα το θέσουμε υπόψη των πολιτών προεκλογικά και πάνω εκεί θα πάμε να αναζητήσουμε συγκλίσεις μετεκλογικά. Γιατί είναι στοίχημα Δημοκρατίας η προώθηση πολιτικών συμφωνιών. Είναι στοίχημα επιτέλους να δοκιμαστεί η ικανότητα των Δημοτικών Συμβούλων και των παρατάξεων να παράγουν πολιτική πρωτογενώς στην πόλη για την πόλη. Είναι στοίχημα να περιθωριοποιηθούν πρακτικές συναλλαγής με μοναδικό κριτήριο την νομή της εξουσίας. Κι αν το θέλετε είναι και δική μας ευθύνη, επειδή η απλή αναλογική ήταν ένα πάγιο έτοιμα για τον χώρο μας, να φροντίσουμε να πετύχει. Να φροντίσουμε να λειτουργεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)