to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 13.04.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Π. Δαμιανός: «Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από οποιοδήποτε άλλο ιδανικό»

«Περιμένουμε από ώρα σε ώρα μία ευτυχή κατάληξη» για τον Β. Δημάκη, οι δυνάμεις που νοιάζονται είναι σε εγρήγορση, είπε ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. «Η απεργία πείνας και δίψας είναι έσχατο μέσο, δεν θεωρώ ότι έχουν ακολουθηθεί όλα τα άλλα», εκτίμησε, ενώ σημείωσε ότι η ανακοίνωση του υπουργείο Δικαιοσύνης αδικεί το έργο που έχει κάνει, με το νόμο Παρασκευόπουλου, την αποσυμφόρηση των φυλακών, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, την ίδρυση σε όλες τις φυλακές σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.


«Οι άνθρωποι που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον στη ζωή τους είναι όλοι ίδιοι, δεν χωρίζονται σε χρώματα και ιδεολογίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν τέτοιες διαστάσεις. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αλά καρτ. Πρόκειται για μία ανθρώπινη ζωή, είναι ανεπανάληπτη, μοναδική, πάνω από οποιοδήποτε άλλο ιδανικό, την Παιδεία, τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν», είπε ο κ. Δαμιανός.
 
Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η απεργία πείνας και η απεργία δίψας είναι το έσχατο όπλο, ως τέτοιο θα πρέπει πρώτα να έχουν ακολουθηθεί όλα τα άλλα, αυτό να είναι το τελευταίο. Θέλει μεγάλη προσοχή, έχουν γίνει λάθη από όλες τις μεριές» συμφωνώντας ότι θέλει προσοχή σε αυτούς που συμβουλεύουν έναν άνθρωπο σε μία τέτοια κατάσταση. «Η απεργία πείνας και δίψας που θα θέσει σε κίνδυνο αυτή τη ζώη είναι το έσχατο μέσο. Δεν θεωρώ ότι έχουν ακολουθηθεί όλα τα άλλα μέσα και από τις δύο πλευρές».
 
Την ίδια στιγμή όμως, «όταν κινδυνεύει η ζωή δεν μπορούμε να συζητάμε αυτό το θέμα, να λέμε αν ήταν αυτό ή το άλλο λάθος, ας το δούμε αύριο-μεθαύριο όταν θα έχει λήξει το θέμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα δεδομένο, ότι κινδυνεύει η ζωή αυτού του ανθρώπου».
 
Ο Β. Δημάκης «έκανε μεγάλη προσπάθεια, αγωνίστηκε, πέρασε στο πανεπιστήμιο, είναι πολύ αξιέπαινος για όλα αυτά που έχει πετύχει», συνέχισε ο κ. Δαμιανός, αλλά όπως είπε, θυμίζοντας και την διετή καθυστέρηση εφαρμογής της τροπολογίας για το βραχιολάκι στην υπόθεση Ρωμανού, «ένας δικαστικός πρέπει να πειστεί ότι δεν θα ξανασυμβούν πράγματα που κάποιος φοβάται, αυτό θέλει λίγο χρόνο».
 
Για την ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στις καταγγελίες της υπεράσπισης του Β. Δημάκη, ο κ. Δαμιανός είπε «θεωρώ ότι ήταν λάθος, ήταν άστοχη, ως μη όφειλε το υπουργείο να εξηγήσει κάτι για το οποίο δεν είναι αρμόδιο, δεν οφείλει να δώσει εξηγήσεις, που θα όφειλε ένας δικαστικός, γιατί πήρε αυτή την απόφαση». 
 
Παραδέχθηκε από την άλλη ότι υπήρξε μεγάλη πίεση από τα ΜΜΕ για την υπόθεση. «Δεν ήταν παρέμβαση, δημιουργήθηκε αυτή η άδικη για το υπουργείο εντύπωση, για όσα έχει κάνει, το νόμο Παρασκευόπουλου, την αποσυμφόρηση των φυλακών, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, την ίδρυση σε όλες τις φυλακές σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης; Είναι ένα τεράστιο πρώτο βήμα, που πρέπει να στηρίξει η εκπαιδευτική κοινότητα για να στελεχωθούν», τόνισε ο ίδιος.
 
«Πιστεύω ότι οι δυνάμεις που νοιάζονται για την ομαλή πορεία της υπόθεσης είναι σε εγρήγορση, περιμένουμε από ώρα σε ώρα μία ευτυχή κατάληξη. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και να έχουμε χαρμόσυνα αποτελέσματα, από ώρα σε ώρα», συνέχισε ο κ. Δαμιανός, για να καταλήξει λέγοντας ότι ο Β. Δημάκης «πρέπει να πείσει, ίσως ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Ένας άνθρωπος που αγωνίζεται με αυτό τον τρόπο, με ειλικρινείς στόχους, για να προοδεύσει στη ζωή του. Πρέπει να πειστούν και οι άνθρωποι που θα πάρουν τις αποφάσεις, γιατί κάποιος άλλος θα βάλει υπογραφή, όχι εγώ, γι' αυτό το θέμα. Να δώσουμε λίγο χρόνο, να πειστούν, να τελειώσει αυτή η κατάσταση».
 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)