to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 28.06.2013

Κοινωνία

"Ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στην ΕΡΤ θα περάσουν τα κλεισίματα και οι απολύσεις!" (βίντεο)

Φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ από την κινητοποίηση των κατοίκων προκειμένου να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων


Το ότι τα μνημόνια σπέρνουν αφειδώς τη φτώχια και την εξαθλίωση στους εργαζόμενους, αυτό πλέον, είναι δυστυχώς καθεστώς. Σίγουρα, ωστόσο, η πλέον απεχθής (και απάνθρωπη) πλευρά των μνημονιακών πολιτικών είναι αυτά που επιφέρουν στον τομέα της υγείας για τον κόσμο της εργασίας. Σε όποια χώρα έχουν εφαρμοστεί ανάλογα μέτρα βάρβαρης λιτότητας (και στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί τα χειρότερα…) ο μέσος όρος ζωής έχει κατρακυλήσει προς τα κάτω ενώ η ιατρική περίθαλψη έγινε είδος πολυτελείας που αφορά μόνο τους έχοντες και κατέχοντες.

Ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συνέβη στον τομέα της υγείας. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει ως σήμα κατατεθέν έναν ανελέητο κοινωνικό δαρβινισμό: ο «ικανότερος επιβιώνει, ο αδύναμος εξαφανίζεται». Πουθενά αυτό δεν εφαρμόζεται με πιο κτηνώδη τρόπο από ότι στο χώρο της υγείας. Η συνταγή απλή και αδυσώπητη: όποιος έχει χρήματα έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όποιος όχι απλά πεθαίνει.

Προφανώς αυτή η απροκάλυπτη ταξική πολιτική δημιουργεί αντιστάσεις. Μια από τις πιο ελπιδοφόρες αντιστάσεις είναι και η κινητοποίηση των κατοίκων στα Πατήσια για να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Χθες γύρω στους 700-1000 κατοίκους της περιοχής πραγματοποίησαν μια πολύ μαχητική διαδήλωση στην Πατησίων. Το ακόμα καλύτερο ήταν όταν σε αυτή τη διαδήλωση βρέθηκε όλη η Αριστερά! Δίπλα-δίπλα, με τα πανό τους και τα συνθήματά τους ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βεβαίως, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν τελευταίες (old habits die hard, που λένε και οι κουτόφραγκοι!). Μια εκπρόσωπος(;)-συνδικαλίστρια του ΚΚΕ κατήγγειλε, στο σύντομο χαιρετισμό της προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δήθεν «είναι υπέρ του κλεισίματος των νοσοκομείων»! Αν εξαιρέσουμε αυτό το εξόφθαλμο φάουλ-ψέμα, τα πράγματα στη χθεσινή συγκέντρωση-διαδήλωση εκτυλίχθησαν θετικά και μαχητικά για το κίνημα.  

Στο φακό του left μίλησαν οι:

Στράτος Τσελλάς, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Πατησίων και ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και συντονιστής υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Άγγελος Καλοδούκας

 

 Ανδρέας Ξανθός

Στράτος Τσελλάς

 

Περισσότερες φωτογραφίες από την κινητοποίηση εδώ

Για τη συγκέντρωση και διαδήλωση της 27/6 ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Πατησίων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ενάντια στο επαπειλούμενο κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων. Στην κινητοποίηση, η οποία διοργανώθηκε από το σωματείο του νοσοκομείου, παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός, Μαρία Μπόλαρη, Βασίλης Κυριακάκης και Αφροδίτη Σταμπουλή. 

Στον χαιρετισμό που πραγματοποίησε ο πρώτος, υπογράμμισε ότι τόσο η παρουσία της αντιπροσωπείας των βουλευτών όσο και η μεγάλη συμμετοχή των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει όλες τις δυνάμεις της για να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα νοσοκομεία, για να έχουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι – έλληνες και μετανάστες – δημόσια και καθολική περίθαλψη.

Η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής ήταν μαζικότερη από κάθε άλλη φορά – θυμίζουμε ότι καθώς το Γενικό Πατησίων βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των όσων μνημονιακών κυβερνήσεων έχουν αναλάβει το έργο της «σωτηρίας της χώρας», έχουν οργανωθεί στο παρελθόν πολλές απεργίες και διαδηλώσεις. Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή των σωματείων άλλων νοσοκομείων που χαρακτηρίζονται ως «μικρά» και «περιττά» από τους φωστήρες που κόβουν και ράβουν προϋπολογισμούς με στόχο εξόφληση του χρέους την εκπλήρωση των δανειακών συμβάσεων , την ικανοποίηση της εργοδοσίας και των ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο της υγείας. Όλοι δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν συντονισμένα τους αγώνες ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια της «νέας» δικομματικής κυβέρνησης.

Τέλος, κρατάμε ως δήλωση που μας εκφράζει όλους το χαιρετισμό εργαζόμενου από την ΕΡΤ: «Ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στην ΕΡΤ θα περάσουν τα κλεισίματα και οι απολύσεις!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)