to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ούτε μύγα στο σπαθί τους

Δυο μήνες αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την κυβερνητική παράταξη.


Ούτε μύγα στο σπαθί τους

Όχι επίθετα, παρακαλώ. Ούτε επιρρήματα ή επιφωνήματα. Ούτε ερωτηματικά, θαυμαστικά ή αποσιωπητικά.

Μόνο ουσιαστικά. Και αριθμοί. Και τελείες.

Όχι κρίσεις, σχόλια, συμπεράσματα.

Μόνο γεγονότα. Ξερά.

Δυο μήνες πανδημίας κορωνοϊού. Δυο μήνες περιορισμών, έκτακτων μέτρων, καραντίνας. Αλλά και δυο μήνες αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την κυβερνητική παράταξη.

«Follow the money», όπως λέμε και στα Γιαννιτσά.

Έχουμε, λοιπόν: 

• 30.000.000 ευρώ επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με σκοπό την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό 

(Σημείωση: Πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διαθέτουν την υποδομή για διαγνωστικά τεστ και ήταν πρόθυμα να αναλάβουν την πραγματοποίηση των ελέγχων  τουλάχιστον στο 1/5 του κόστους σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα).

• 25.000.000 ευρώ για τη διάθεση κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών και κλινών ΜΕΘ.  

- 1.600 ευρώ αποζημίωση για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορωνοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική. 

(Σημείωση: Η σχετική αποζημίωση πριν τον κορωνοϊό είχε καθοριστεί στα 800 ευρώ).

• Υπερκοστολόγηση στην αγορά εξοπλισμού υψηλής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια: 20 ευρώ οι μάσκες και 18,60 ευρώ οι στολές, έναντι 5,45 και 8 ευρώ, αντίστοιχα, που αγοράστηκαν από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

(Σημείωση: Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια των υλικών αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης και της αποσφράγισης των προσφορών, ιδιοκτήτης δε των εταιρειών από τις οποίες αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα υλικά είναι στέλεχος της ΟΝΝΕΔ).

• Κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης για επιβολή διατίμησης στις (αχρείαστες και επιβλαβείς πριν από λίγο, απαραίτητες τώρα) προστατευτικές μάσκες προσώπου. 

(Σημείωση: Μονάδα κατασκευής μασκών στη Λάρισα στήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ και ανήκει σε επιχειρηματία, που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη).

• 15.000.000 ευρώ για τη διάθεση ξενοδοχείων και ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης.

• 86.000.000 ευρώ  στα ΚΕΚ για την «τηλεκατάρτιση» των επιστημόνων, από τα οποία 36.000.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες των επτά περίφημων πλατφορμών, κάποιοι από τους οποίους έχουν σχέση ή είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

(Σημείωση: Η χορήγηση επιδόματος 800 ευρώ [αντί των 600 που τελικά δόθηκαν] σε 180.000 επιστήμονες, -επίδομα που μπορούσε να δοθεί ως απευθείας ενίσχυση,- θα στοίχιζε στο κράτος 144 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προτίμησε να δώσει 193 εκατ. ευρώ για προγράμματα τηλεκατάρτισης τύπου «Σκόιλ ελληκικού» και «Μέτζη του Νεούκτη», τα οποία με πάθος υποστήριζαν υπουργοί στα κανάλια).

• 20.000.000  εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ (με επιλεκτική εξαίρεση κάποιων και χρηματοδότηση άλλων, παντελώς άγνωστων) για την επικοινωνιακή καμπάνια αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

(Σημείωση: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να  μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, όπως π.χ. για θέματα υγείας).

• Αναστολή καταβολής των δόσεων του έτους 2020 για τις τηλεοπτικές άδειες, ύψους 20.000.000 ευρώ περίπου.

• Μείωση κατά 50% για τρεις μήνες της οφειλόμενης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μηνιαίας αμοιβής προς τον πάροχο δικτύου (DIGEA).

• 13.500.000 ευρώ έκτακτη ενίσχυση στις Περιφέρειες για χρηματοδότηση περιφερειακών ΜΜΕ.

• 35.000 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία συνδέεται με την οικογένεια  Μπακογιάννη, για την εκστρατεία ενημέρωσης  για την πανδημία.

(Σημείωση: Οι ύμνοι προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από τα ΜΜΕ είναι άσχετοι με όλα τα παραπάνω).  

• 506.740 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για την απολύμανση των φυλακών και την απεντόμωση-μυοκτονία στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με απευθείας ανάθεση από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

(Σημείωση: Η εταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της, ώστε να μπορεί να κάνει απολυμάνσεις, λίγες μέρες προτού αναλάβει το έργο, ενώ μέχρι τότε το αντικείμενό της ήταν η διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και εμπορικών εκθέσεων, η παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων, το εμπόριο κοσμημάτων και η εκμετάλλευση διαμερισμάτων AirBNB).

• 232.648 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής και απολυμαντικών για τις ανάγκες των φυλακών, με απευθείας ανάθεση από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής

(Σημείωση: Η εταιρεία συστάθηκε τέσσερις μέρες πριν αναλάβει την προμήθεια του Δημοσίου).

• 24.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία με απευθείας ανάθεση από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την προσωπική της προβολή.

• 7.500 ευρώ ο μηνιαίος μισθός των διοικητών ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και ΟΑΣΑ και 400 ευρώ η αμοιβή για τη συμμετοχή των μελών των Δ.Σ. στις συνεδριάσεις του, 10.666 ευρώ ο μηνιαίος μισθός του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, 7.500 ευρώ του αναπληρωτή του και μπόνους από 15% έως 30% αναδρομικά, 16.666 ευρώ ο μηνιαίος μισθός του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ και μπόνους μέχρι 100.000 ευρώ το χρόνο, 8.314 ευρώ ο μηνιαίος μισθός των στελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

(Σημείωση: Εν τω μεταξύ καθιερώθηκε η εκ περιτροπής εργασία με «μισή δουλειά – μισά λεφτά», ενώ η αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού των 650 ευρώ για 700.000 περίπου εργαζόμενους αναβλήθηκε για το 2021).

• 92.716 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για την τρίμηνη επικοινωνιακή καμπάνια της τηλεκπαίδευσης, την κατασκευή της ιστοσελίδας «Μαθαίνουμε στο σπίτι» και τη δημιουργία εικαστικού υλικού στα social media, με απευθείας ανάθεση από το Υπουργείο Παιδείας.

• 35.563 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία ηλεκτρονικού help-desk για την τηλεκπαίδευση, με απευθείας ανάθεση από το Υπουργείο Παιδείας.

• 4.445.000 ευρώ σε τεχνική εταιρεία για την κατασκευή δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα, με πρόσκληση μόνο προς αυτήν και κατακύρωση του έργου στην ίδια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

(Σημείωση: Την απόφαση υπέγραψε μετακλητός υπάλληλος, ο οποίος προσλήφθηκε μετά την υπογραφή -από τον ίδιο- της παραπάνω ανάθεσης).

• 10.988.876,58 ευρώ στην εταιρεία «Μορέας» λόγω μειωμένης κίνησης οχημάτων και είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης – Καλαμάτας.

• Κατ’ εξαίρεση μη αναστολή των προθεσμιών για υποβολή «δήλωσης επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών» σε βάρος τραπεζικών στελεχών, για τα οποία είχαν σχηματισθεί δικογραφίες για κακουργηματικές πράξεις.

(Σημείωση: Τον Νοέμβριο 2019 ψηφίστηκε η [μόνο] κατ' έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών και έπαψε η δυνατότητα αυτεπάγγελτης εισαγγελικής ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απιστίας).

• 15.000.000 ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες,  για την επιδότηση, πέραν των μέχρι σήμερα επιδοτούμενων άγονων γραμμών, και άλλων τριάντα έξι. 

• Διευκολύνσεις ρευστότητας στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

• Ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο και χρηματοδότηση με 3.400.000 ευρώ ξενοδοχείου στην περιοχή της Ακρόπολης, του οποίου η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε με απόφαση του ΣτΕ

(Σημείωση: Την ιδιοκτήτρια εταιρεία ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου εκπροσώπησε ως δικηγόρος ο νυν Υπουργός Επικρατείας).

• Νομοσχέδιο για το περιβάλλον: προώθηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και εξορύξεων υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000 (φωτογραφική ρύθμιση για τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»), εκχώρηση του ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες «αξιολογητές», επιλεγμένους και αμειβόμενους από τον επενδυτή, αλόγιστη επέκταση βιομηχανικών «αιολικών πάρκων», παραχώρηση του κερδοφόρου εθνικού δικτύου διανομής ενέργειας σε επίδοξους επενδυτές

• Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: παράταση του καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων, πρόβλεψη διορισμού σωρείας μετακλητών υπαλλήλων και πρόβλεψη μυστικών κονδυλίων, τα οποία θα διαχειρίζεται χωρίς κανέναν έλεγχο ο υπουργός.

«Λεφτόδεντρα», λοιπόν, υπάρχουν. Για τους λίγους, τους «εκλεκτούς», τους φίλους, τους κολλητούς. Γι’ αυτούς που η κρίση είναι ευκαιρία. Ευκαιρία λεηλασίας του δημόσιου χρήματος.

Όλα αυτά θα καταγραφούν με μελανά χρώματα στην ιστορία της σύγχρονης, στυγνής, κυνικής και αδίστακτης Δεξιάς.

Τίποτε δεν πρέπει να ξεχαστεί, όταν περάσει η υγειονομική κρίση. Γιατί κάποιοι τότε θα θέλουν να μας πουν πως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Οι ίδιοι χρυσοπληρωμένοι κονδυλοφόροι, που τώρα τα κρύβουν, για να μη μάθουμε.

Γι’ αυτό «σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις, να μην τις παίρνει ο άνεμος», που λέει κι ο ποιητής.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)