to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 03.07.2022

Πολιτική

Ούτε... μονόστηλο: Οι εξελίξεις του σκανδάλου Novartis δεν «συγκίνησαν» τα (φιλοκυβερνητικά) πρωτοσέλιδα

«Άκρα του τάφου σιωπή» και μισόλογα στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μετά το πρωτοφανές φιάσκο - Τι έλεγαν παλιότερα αρθρογράφοι, που τώρα σιωπούν προκλητικά.


Διαβάζουμε στο avgi.gr και το σχόλιο του Νίκου Σβέρκου: Τα περί σκευωρίας, που υποτίθεται είχαν οργανώσει και εκτελέσει πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατά 10 πολιτικών προσώπων γύρω από το τεράστιο σκάνδαλο Novartis, κατέρρευσαν με πάταγο την Παρασκευή, μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού βουλεύματος. Υπενθυμίζεται πως διαρροές από ανώτατες δικαστικές και κυβερνητικές πηγές, το βράδυ της Πέμπτης διέσπειραν χυδαία fake news (αναπαρήχθησαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) περί παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, αποδίδοντάς τους κεντρικό ρόλο στο στήσιμο της «σκευωρίας».

 

Ωστόσο η αλήθεια ήταν διαφορετική. Αφενός οι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται για τελείως άσχετες υποθέσεις. Αφετέρου οι υπόλοιποι ελεγχθέντες, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεβάνης, απαλλάχθηκαν από κάθε εμπλοκή και δεν παραπέμπονται.

Παράλληλα όμως ο κόλαφος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για την ουσία της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis, καθώς το βούλευμα δικαιώνει απόλυτα τους χειρισμούς των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, καθώς οι προστατευόμενοι μάρτυρες ορθά χαρακτηρίσθηκαν ως τέτοιοι, ενώ αναφορικά με τον Νίκο Μανιαδάκη το βούλευμα υιοθετεί το γεγονός πως ο Γιάννης Στουρνάρας τον απειλούσε με απηνείς διώξεις, εάν δεν αλλάξει τις καταθέσεις του.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν βόμβα μεγατόνων, που σε μια κανονική δημοκρατική χώρα θα προκαλούσαν πολιτικό και δημοσιογραφικό σεισμό. Φευ, ζούμε στην Ελλάδα του καθεστώτος Μητσοτάκη, στη χώρα που κατατάσσεται 108 στην Ελευθερία του Τύπου. Καθόλου τυχαία εάν εξετάσει κανείς πώς καλύπτουν το ζήτημα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Αρχικά την ίδια μέρα, το θέμα «έπαιξε» ελάχιστα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Σήμερα, οι κυριακάτικες εφημερίδες που δεν βρήκαν ούτε ένα μονόστηλο στο πρωτοσέλιδό τους να αφιερώσουν στη βόμβα που έσκασε την Κυριακή το πρωί.

πρωτοσελιδα Novartis σκευωρία

Ούτε μισή λέξη για το θέμα δεν περιλαμβάνεται στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων. Ούτε μισή!

Τι συμβαίνει όμως στο εσωτερικό των εφημερίδων; Ανατρέξαμε σε δυο εφημερίδες.

 

Στην Καθημερινή, από την ιστοσελίδα της οποίας η Ιωάννα Μάνδρου ζήτησε συγγνώμη για την διασπορά της ψεύτικης είδησης περί παραπομπή για την σκευωρία, το θέμα βρίσκεται λίγο στον πάτο της σελίδας 18!. Υπενθυμίζεται ότι η Ιωάννα Μάνδρου, που είπε στο ΣΚΑΙ ότι είναι σοκαρισμένη από την ψεύτικη διαρροή που της έδωσε ανώτατη δικαστική πηγή, εκτιμώντας μάλιστα ότι ήταν στοχευμένη η παραπληροφόρηση, δήλωσε έτοιμη να παρατήσει τη δημοσιογραφία.

Ιδού τι έγραψε σήμερα:

μανδρου σκευωρία novartis καθημερινη

Φαίνεται ότι η κα Μάνδρου ηρέμησε, άλλαξε την απόφασή της να φύγει από την δημοσιογραφία και έγραψε πολύ πιο ήπια. Μιλά μόνο για κάποια... «ερωτηματικά» σχετικά με την πρώτη ψευδή διαρροή.

Ψάξαμε επίσης τι έγραψε σήμερα στο Βήμα ο Γιάννης Πρετεντέρης, καθώς επί χρόνια έχυσε τόνους μελάνι για την υποτιθέμενη σκευωρία.

Θυμίζουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την αρθρογραφία του στα Νέα και το Βήμα:

  • 7/2/2018: «Με τη Novartis βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια. Αν ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές δεν θα έχει πρόβλημα. Αλλά αν δεν τις κερδίσει το δεύτερο ημίχρονο θα έχει πολύ μεγάλο ζόρι»
  • 9/2/2018: «Αυτό με τους "κουκουλοφόρους μάρτυρες" απορώ και πώς το σκέφτηκαν: [...] Το παραμύθι είναι πάντα ίδιο. "Ο καθαρός Τσίπρας" - ριμέικ της παλαιότερης επιτυχίας "τα καθαρά χέρια του Μιχαλολιάκου"»
  • 14/4/2019: «Δεν υπάρχουν Πρέσπες, ούτε Novartis. Η διεύθυνση είναι "Πρεσπες και Novartis γωνία" και όλα καταλήγουν σε μια ομάδα ανενδοίαστων ανθρώπων που μετέρχονται κάθε μεθόδου και μεθόδευσης για να μείνουν στην εξουσία»
  • 19/4/2019: «Αν δεν υπάρχει σκάνδαλο, τότε υπάρχει κακοφτιαγμένη σκευωρία. Και η σκευωρία διώκεται ποινικά με πολλούς τρόπους [...] Υποθέτω και πως οι δύο [ΝΔ και ΚΙΝΑΛ] θα τους πάνε μέχρι τέλους. Χωρίς επιστροφή»
  • 14/6/2019: «Οι νέες αποκαλύψεις του αντεισαγγελέα Αγγελή αναδεικνύουν ένα ολόκληρο κύκλωμα το οποίο μεθόδευε, δολοπλοκούσε και παραπληροφορούσε [...] Το αποτελούν κυβερνητικά στελέχη με πρώτο τον επονομαζόμενο "Ρασπούτιν" και από κοντά τον νυν υπουργό δικαιοσύνης. [...] Το αποτελούν επίορκοι δικαστικοί οι κατονομαζόμενες ευθύνες θα ελεγχθούν και ποινικά [...] Το αποτελούν οι πρόθυμοι μάρτυρες της στημένης δικογραφίας και οι υποκινητές τους, Το αποτελούν και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι που μετείχαν της πλεκτάνης».
  • 20/9/2019: «Εξ όσων γνωρίζουμε έως τώρα η δράση αυτού του κυκλώματος δεν αφορούσε μόνο της Novartis [...[ Δεν ήταν δηλαδή τίποτα ιδεολόγοι ή ιδεοληπτικοί αριστεροί που έδιναν μάχες ηθικής. Ήταν υπόκοσμος που εκτελούσε συμβόλαια. Δεν ήταν Σαβοναρόλε. Ήταν Κορλεόνε»,
  • 5/11/2019: «Η υπόθεση Novartis αποδεικνύεται πιο χυδαία κι από όσο νομίζαμε. Μια πλεκτάνη με στοιχεία οικονομικής κομπίνας, δικαστικού θρίλερ και πολιτικής σκευωρίας»
  • 29/6/2020: «Με την Novartis σκάρωσαν μια ιστορία. Η ιστορία πέθανε. Και τώρα περιφέρουν το πτώμα. [...] Μην πιστεύετε ποτέ τους στρατευμένους. Δεν είναι μόνο ψεύτες, ούτε απλώς τούβλα, αλλά δυσκολεύονται και στα αγγλικά».
  • 24/2/2022: «Η χώρα εμφανίζεται στα χέρια μιας παραδικαστικής συμμορίας. Λίστα Λαγκάρντ, Φαλσιανί, Μιωνής, Βγενόπουλος, Novartis, τα ίδια πρόσωπα σε εναλλασσόμενους ρόλους».

Κάποιος που ακόμα πιστεύει στην ύπαρξη αξιοπρέπειας στο δημόσιο λόγο, θα ανέμενε σήμερα από τον συγκεκριμένο αρθρογράφο μια «συγγνώμη». Ωστόσο τι έγραψε σήμερα στο Βήμα ο Γιάννης Πρετεντέρης;

Πρετεντέρης Βήμα Novartis

«Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη εξάντλησε την επιείκεια και την μεγαλοψυχία της επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό ανθρωπισμού. [...] Από την άλλη ίσως να πρυτάνευσαν σκοπιμότητες, κυκλώματα ή συντεχνιακές ευαισθησίες. [...] Οι ανοιχτοί λογαριασμοί δεν κλείνουν με μερεμέτια. Κι όσο δεν κλείνουν, παραμένουν ανοιχτοί. Και παράξενοι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)