to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:26 | 24.08.2021

Οικονομία

Ούτε με αρνητικό test οι ανεμβολίαστοι στην εστίαση: Μουδιασμένοι οι επιχειρηματίες - Ομολογία αποτυχίας βλέπει η αντιπολίτευση

Οι επαγγελματίες της εστίασης θεωρούν πως ο υπουργός Υγείας, με τις σημερινές του δηλώσεις περιέγραψε ένα «μίνι lockdown», καθώς «ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων - Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης


Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χαράσσουν μια βαθιά γραμμή ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Με μία ματιά: Τι θα ισχύει από 13 Σεπτεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου του 2022:

  1. Οι κλειστοί χώροι εστίασης, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες με έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης, με την εφαρμογή covid free app.
  2. Όπως λένε οι επιχειρηματίες θα έχουν ειδικό προσωπικό που θα ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά την είσοδο των πελατών.
  3. Στην περίπτωση οικογένειας σημειώνεται ότι τα παιδιά υποχρεούνται να κάνουν self-test για το σχολείο, το οποίο είναι δωρεάν. Οπότε θα επιδεικνύουν το αρνητικό τεστ. Εξαίρεση αποτελούν όσα παιδιά άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί.
  4. Σχετικά με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους της επιχείρησης θα υποβάλλονται σε 2 rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζόμενου, 10 ευρώ ανά τεστ.
  5. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

«Μίνι lockdown» στην εστίαση τα νέα μέτρα;

Ήδη, σε «μίνι lockdown» εκτιμά πως οδηγούν οι προϋποθέσεις για την παρουσία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο  Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και  παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown»,  τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και καλεί την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιεί,  για μια ακόμη φορά, τον κλάδο με στόχο να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης   και μάλιστα την ίδια ώρα που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί  για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως  o«πολιορκητικός κριός» απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες.  Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα εξαντλώντας  κάθε δυνατότητα που είχαν. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δουλέψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών».

Η ΠΟΕΣΕ και τα Μέλη της σέβονται την προσπάθεια για την  αντιμετώπιση της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες και τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν,  όμως ζητούν από την κυβέρνηση στα μέτρα που εξήγγειλε να παράσχει αντισταθμιστικά προς  στις επιχειρήσεις του Κλάδου  για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως:

Μείωση ενοικίων - Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας - Νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου»

«Ο Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μέτρα διχασμού, οικονομικής εξαθλίωσης, κατάρρευσης του ΕΣΥ, έκρηξης της πανδημίας

Ιδιαίτερη σκληρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αιχμή τον αποκλεισμό και την οικονομική αφαίμαξη των ανεμβολίαστων πολιτών επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός τιμωρεί έναν στους δυο πολίτες για να διαχειριστεί την αποτυχία του.

Όπως επισημαίνει πρόκειται για μέτρα διχασμού, οικονομικής εξαθλίωσης, κατάρρευσης του ΕΣΥ και νέας έξαρσης της πανδημίας. «Αντί να πείσει στοχευμένα τους πολίτες που διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις από τις κυβερνητικές αντιφάσεις και παλινωδίες για την ανάγκη εμβολιασμού όλων, με μόλις το 50% των πολιτών πλήρως εμβολιασμένο παρά τα δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ για καμπάνια ενημέρωσης, στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους και ποντάρει τα πάντα στο διχασμό για να επιβιώσει πολιτικά.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομολογία αποτυχίας βλέπει στη σκληρότητα των μέτρων για τους ανεμβολίαστους και το ΚΙΝΑΛ

«Η κυβέρνηση ομολόγησε σήμερα ότι απέτυχε -έως τώρα- στους στόχους του προγράμματος εμβολιασμού και στη δημιουργία του αναγκαίου “τείχους ανοσίας”», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου επισημαίνει ακόμη ότι «οι σημερινές εξαγγελίες της [σ.σ.: κυβέρνησης] θα κριθούν στην πράξη, από την ύπαρξη και λειτουργία ενός αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς του κράτους. Κάτι που ως τώρα -και ιδιαίτερα στους θερινούς μήνες- δεν υπήρξε».

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ακόμη την ανάγκη «να υπάρξει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και πειθούς για τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων».

Γ. Βαρουφάκης: Ο αυταρχισμός κατά των ανεμβολίαστων «τσιμεντώνει» την αντίστασή τους

Την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους, εκφράζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που υποστηρίζει ότι ο αυταρχισμός «τσιμετώνει» την αντίστασή τους.

Ειδικότερα, ο Γ. Βαρουφάκης σε δήλωσή του αναφέρει:

«Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν ότι ο αυταρχισμός εναντίον των ανεμβολίαστων "τσιμεντώνει" την αντίστασή τους στο εμβόλιο και υπονομεύει την απαραίτητη εκστρατεία να εμβολιαστούν όσο περισσότερες/οι γίνεται;».

Ακόμα, νωρίτερα ανακοινώθηκε πως ανελλαδική στάση εργασίας 10:00 - 15:00 προχωρά την Πέμπτη (26 Αυγούστου), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά της covid-19.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)