to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 25.08.2013

Οικονομία

Ούτε εθελοντικά δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη γνωστοί εφοπλιστές

"Η ναυτιλία είναι ο μόνος κλάδος που συμμετέχει οικειοθελώς, με αύξηση της φορολογίας τους και μάλιστα με δική της έγγραφη δήλωση. Πριν από 3 εβδομάδες, έγινε η επικύρωση αυτής της συμφωνίας ανάμεσα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τον πρωθυπουργό, όταν και προσυπογράφηκε ότι τα πλοία υπό ελληνική σημαία, αλλά και τα πλοία υπό ξένη σημαία που ανήκουν σε εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, θα πληρώσουν διπλάσιο φόρο. Αυτό είναι μια σημαντική συνεισφορά, δεν πρέπει να την παραμελούμε".


Τάδε έφη πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην πολυδιαφημισμένη συμφωνία για εθελοντική φορολογική συνεισφορά των εφοπλιστών. Η συμφωνία προβλέπει τη συγκέντρωση 140 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή που οι φορολογικοί συντελεστές για τους ναυτικούς είναι 15% για τους αξιωματικούς και 10% για τα κατώτερα πληρώματα, με την επιπλέον φορολογία να ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να τονιστεί πως η φορολογία για τα πληρώματα υπερδιπλασιάστηκε (3% και 6% ήταν αντίστοιχα) και όχι εθελοντικά... Η αντίστοιχη συνεισφορά των εφοπλιστών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, άγγιζε τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Οι "πατριώτες της θάλασσας" όμως φαίνεται πως δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ούτε καν εθελοντικά, παρά τις πιέσεις του προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών και του Α. Σαμαρά. Μάλιστα, εξαιτίας της αναιμικής προσέλευσης σε πρώτη φάση, δόθηκε διορία, με αίτημα του Θ. Βενιάμη.

Η παράταση δόθηκε, οι εφοπλιστές σφύριξαν ξανά αδιάφορα, όπως φαίνεται από τη λίστα που εξέδωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα dealnews.gr. Συνολικά συμμετείχαν στο πρόγραμμα της εθελοντικής φορολογίας 442 ναυτιλιακές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων έχουν κοινό ιδιοκτήτη.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά ονόματα που αρνήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με την Deal, και έτσι δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ είναι οι Πάρις Δράγνης, ο Αδαμάντιος Πολέμης, ο Κωστάκης Λοΐζου, ο Βασίλης Θεοχαράκης, ο Νίκος Ε. Λιβανός, ο Πήτερ Λιβανός, ο Γιώργος Σακαλής, ο Λεωνίδας - Δημήτρης Ευγενίδης, ο Νικόλας Φιστές και ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Νίκος Νοτιάς, ο Λεό Πατίτσας, ο Γιώργος Περογιαννάκης, ο Αδαμάντιος Λεμός, ο Νίκος Μαδιάς, ο Ηλίας Τσάκος, ο Πάνος Ηλιόπουλος, ο Σταμάτης Φραγκούλης, ο Γιώργος Φραγκίστας και ο Χρήστος Π. Λεμός.

Από την άλλη, μεταξύ εκείνων που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ο Β. Μαρινάκης, ο Δ. Μελισσανίδης, ο Γ. Βαρδινογιάννης, ο πρόεδρος της ένωσης, Θ. Βενιάμης, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, ο όμιλος Λασκαρίδη, οι οικογένειες Τσάκου, Κωνσταντακόπουλου και Αλαφούζου.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)