to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ουρά» του Μητσοτάκη το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας;

Δεν έβαλα τελεία στον τίτλο, όπως πήγαινε το χέρι μου, αλλά ερωτηματικό. Ερωτηματικό για το αν γίνεται ουρά του Μητσοτάκη το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας, το ΠΑΣΟΚ.


Πρέπει να αφήσουμε ένα περιθώριο μεταστροφής. Γιατί κάθε προοδευτικός και αριστερός άνθρωπος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαίρεται για την δεξιά πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. Μια πορεία που αν συνεχιστεί θα το μετατρέψει σε παρακολούθημα της Δεξιάς. Αντίθετα πιστεύουμε ότι η ιστορία του ΠΑΣΟΚ, η τομή που έφερε ο Ανδρέας στην ελληνική κοινωνία, η αντί-δεξιά διαχρονικά στάση του έχουν και πρέπει να έχουν θέση ακόμα και τώρα στους επιγόνους του.

Όπως επίδραση σε στελέχη και μέλη πρέπει να έχει και η προσπάθεια αρκετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων να απαγκιστρωθούν από την Δεξιά και να ακολουθήσουν τον δρόμο των Σοσιαλιστών που συνεργάζονται με την Αριστερά όπως σε Ισπανία και Πορτογαλία. Δεν είναι όλοι Γκεγκέρογλου, Λοβέρδοι, Κωνσταντινόπουλοι που ανατριχιάζουν στο άκουσμα και μόνο της λέξης ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα δίνουν καθημερινά διαπιστευτήρια στην ΝΔ.

Οι διαφοροποιήσεις στελεχών όπως οι Παπανδρέου , Καστανίδης στο χουντικής έμπνευση νομοσχέδιο για τις κινητοποιήσεις δείχνουν ότι η μετάλλαξη του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ουρά του Μητσοτάκη δεν θα είναι απρόσκοπτη. Βεβαίως η πρόεδρος Φ. Γεννηματά έχει βάλει την σφραγίδα της στην σύμπλευση με τον Μητσοτάκη σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα όπως η απλή αναλογική, η προανακριτική για την NOVARTIS, ο νόμος για τις διαδηλώσεις αλλά και με την συνεχή επίθεση όχι στην δεξιά κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ, διακρινόμενη ιδιαίτερα και για το μένος της προς τον Α. Τσίπρα.


Το ερώτημα τελικά είναι αν μπορεί να μεταστραφεί αυτή η δεξιά πορεία. Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσπαθήσει και θα επιμείνει στην κατεύθυνση προγραμματικής σύγκλισης στη βάση ενός ρεαλιστικού προοδευτικού προγράμματος. Όχι για να «αδειάσει» ή να ξεμπροστιάσει το ΚΙΝ.ΑΛ. Αλλά γιατί το ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να είναι μέρος της προοδευτικής πλειοψηφίας. Η ανακοπή αυτής της μετάλλαξης του ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να γίνει παρά το γεγονός ότι η δεξιά πορεία και η σύμπλευσή του με την Δεξιά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία στρατηγική επιλογή. Ίσως και ένα προαπαιτούμενο για να επαναληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο το σχήμα Σαμαρά – Βενιζέλου που κατέστρεψε ουσιαστικά την χώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως αντιστάσεις υπάρχουν και η συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να ηττηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση οι περιπέτειες που περιμένουν το ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι μεγάλες. Και πρώτα από όλες το περιμένει η συρρίκνωση. Αυτό θα είναι το τίμημα της ολοκλήρωσης της μετάλλαξης του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)