to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ουκρανοεξεταστές και Ουκρανομέτρες

Τον αποτροπιασμό μας και την αντίθεσή μας εναντίον του πολέμου και του Πούτιν την δείξαμε έμπρακτα με τη διαδήλωση στη Ρωσική Πρεσβεία, που σχεδόν στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τολμούσαμε. Ή με την παρουσία μας στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις της Τρίτης 1 Μαρτίου


Δεν αρκεί να είσαι εναντίον της κτηνώδους πολεμικής εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με μια άποψη, για να είσαι "συνεπής" και αληθινός φίλος των Ουκρανών, πρέπει ταυτόχρονα, να μη λες λέξη για όσα προηγήθηκαν και τις ευθύνες της Δύσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ή για την εσωτερική κατάσταση στην Ουκρανία και την ύπαρξη εκεί δυνάμεων που συνέτειναν στην εσωτερική αποσταθεροποίηση και τις εθνοτικές συγκρούσεις. Για τη δράση ακροδεξιών και ναζιστικών συμμοριών και τις νατοϊκές, ακόμη και τις πυρηνικές (!) φιλοδοξίες του καθεστώτος του Κιέβου.

Ορισμένοι ακραιοκεντρώοι και νεοφιλελεύθεροι "Ουκρανομέτρες", έχουν βγάλει υποδεκάμετρα στα social και μετράνε το βαθμό της προσήλωσής μας στην Ουκρανοφιλία, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Δυστυχώς, μέσα από τα γυαλιά του πιο μπαγιάτικου και ψυχροπολεμικού φιλοαμερικανισμού και νατοϊσμού.

Οι επιθέσεις τους στην καθαρή θέση όλων των αριστερών δυνάμεων εναντίον της ρωσικής εισβολής, δεν μας πτοούν.

Τον αποτροπιασμό μας και την αντίθεσή μας εναντίον του πολέμου και του Πούτιν την δείξαμε έμπρακτα με τη διαδήλωση στη Ρωσική Πρεσβεία, που σχεδόν στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τολμούσαμε. Ή με την παρουσία μας στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις της Τρίτης 1 Μαρτίου.

Αφού, στη στερεοτυπική και καθυστερημένη τους αντίληψη, η Αριστερά όλων των αποχρώσεων είναι ταυτισμένη με τη Ρωσία, ως συνέχεια της ΕΣΣΔ.

Κούνια που τους κούναγε...

Με τη λογική τους, κινδυνεύουν ο Μπέρνι Σάντερς που σε μια έξοχη ομιλία του πρόσφατα μίλησε αναλυτικά για τη σωρεία εγκληματικών λαθών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή ή ο (υπεράνω υποψίας) γνωστός καθηγητής των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Ιωακειμίδης, που δημοσίευσε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο: "Είμαστε όλοι Ουκρανοί (Οι ευθύνες της Δύσης)", αλλά και πολλοί άλλοι, να χαρακτηριστούν από ορισμένους δημοσιολογούντες "Ουκρανοεξεταστές" , ότι πάσχουν από "τρικυμία εν κρανίω". Ότι ανακατεύουν στην επιχειρηματολογία τους εναντίον της εισβολής των Ρώσων, "αρχαϊκό αντινατοϊσμό και αντιαμερικανισμό", ή ότι ασπάζονται τις ίδιες "μπούρδες" με τον Πούτιν στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την εισβολή, επειδή, θυμίζουν τα λάθη της Δύσης στην Ουκρανία.

Όσο για το "ατόπημά" τους να μη χαρακτηρίζουν "Χίτλερ" τον Πούτιν, αυτό σύμφωνα με την αντίληψη των εν λόγω κυρίων, είναι πραγματικά πολύ ύποπτο και, μάλλον καθιστά το "Είμαστε Όλοι Ουκρανοί" που γράφει ο καθηγητής Ιωακειμίδης στον τίτλο του άρθρου του, άκρως υποκριτικό!

Γενικώς, όποιος/α αντιτίθεται στον Πούτιν και τον πόλεμο, χωρίς να ασπάζεται επιχειρήματα που ούτε τα πιο έξαλλα νατοϊκά επιτελεία χρησιμοποιούν, είναι εκτός της ιδεολογικής καθαρότητας που απαιτούν ορισμένοι όψιμοι και μονόπλευροι "αντιϊμπεριαλιστές". Που θέλουν να στεγάσουν τα αντιπολεμικά αισθήματα των λαών κάτω από την αστερόεσσα ή τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Που όλως τυχαίως, ήταν στην προφυλακή του "Βάστα Σόιμπλε" και ανέμιζαν σημαίες τύπου "Παραιτηθείτε" με κεντροαριστεροδεξιά απολειφάδια την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, στην περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ιεραρχώντας ως πρώτιστο ζητούμενο την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έλαμψαν διά της απουσίας τους και ανέχθηκαν τις κραυγές περί "προδοτών που πούλησαν τη Μακεδονία".

Τους ξέρουμε.

Τους γνωρίζουμε καλά.

Αυτοί είναι.

* ΥΓ: Απαραίτητη διόρθωση σε προηγούμενο άρθρο μου: ο Γιανουκόβιτς δεν ανατράπηκε από την "πορτοκαλί επανάσταση", αλλά από το Εuromaidan του 2013-`14.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)