to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 21.02.2022

Διεθνή

Στο τραπέζι το ουκρανικό - «Σήμερα» κληρώνει για Λουγκάνγσκ - Σχέδιο κατοχής «αποκάλυψαν» οι ΗΠΑ (liveblog)

Το Κίεβο διέψευσε ανακοίνωση του ρωσικού στρατού πως ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία θανατώθηκαν από τους Ρώσους - Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν προσεχώς, όπως πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν - Όρος να μην έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε - Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως υπάρχει έτοιμο ρωσικό σχέδιο κατοχής της Ουκρανίας - Η απόφαση για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών θα ληφθεί σήμερα, είπε ο Πούτιν


Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες και μεθοριακοί φρουροί απέτρεψαν σήμερα «ομάδα δολιοφθορέων-αναγνώρισης» από την Ουκρανία, σκοτώνοντας πέντε δολιοφθορείς. Το Κίεβο διέψευσε την είδηση την οποία χαρακτήρισε ψευδή υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει παρουσία ουκρανικών δυνάμεων στο Ροστόφ όπου έγινε το περιστατικό.
___

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νότιας στρατιωτικής διοίκησης, το περιστατικό συνέβη στις 21 Φεβρουαρίου, 2022 στις 06.00 (ώρα Μόσχας), στο κατοικημένο σημείο Μιτκίνσκαγια της περιοχής του Ροστόφ, που βρίσκεται σε τμήμα της μεθορίου Ρωσίας- Ουκρανίας, όπου και εντοπίσθηκε η εν λόγω ομάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έπειτα από μάχη, πέντε δολιοφθορείς της ομάδας αυτής σκοτώθηκαν και πως δύο οχήματα του ουκρανικού στρατού εισήλθαν στο έδαφος της Ρωσίας για να παραλάβουν επειγόντως τα μέλη της ομάδας δολιοφθορέων, τα οποία καταστράφηκαν. Κανένας από τους Ρώσους μεθοριακούς φρουρούς δεν τραυματίσθηκε.

Το Κίεβο διέψευσε την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού. «Ούτε ένας από τους στρατιώτες μας δεν παραβίασε τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα (Δευτέρα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.
___

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε «προκλήσεις» των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και κάλεσε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και να τεθεί σε εφαρμογή «άμεσα» νέα κατάπαυση του πυρός.

Αξιωματούχοι των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία της Λουγκάνσκ έκαναν λόγο σήμερα για δύο άμαχους νεκρούς σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού του ουκρανικού στρατού, στοιχείο που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως υπάρχει έτοιμο ρωσικό σχέδιο κατοχής της Ουκρανίας

Η Ουάσινγκτον διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταρτίζουν λίστες Ουκρανών για να σκοτώσουν ή να στείλουν σε στρατόπεδα σε περίπτωση στρατιωτικής κατοχής» της Ουκρανίας, αναφέρεται στην επιστολή, που απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Αμερικανίδα διπλωμάτης προειδοποιεί σε αυτήν την επιστολή ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοποιήσεις, όπως απαγωγές ή βασανιστήρια και θα μπορούσε να στοχεύει πολιτικούς αντιφρονούντες.

Πούτιν: Η απόφαση για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών θα ληφθεί σήμερα

Η απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από την Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

«Η Ουκρανία θα εφαρμόσει το Μινσκ»

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης σήμερα ότι ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Με τις δηλώσεις του αυτές, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Πούτιν απαντούσε σε μια εκτίμηση του ειδικού απεσταλμένου του για την Ουκρανία, Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν θα εφαρμόσει ποτέ τις ειρηνευτικές συμφωνίες όπως έχουν τα πράγματα.

____

Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχονται τη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Μακρόν

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία, όπως πρότεινε ο ομόλογός τους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με το Παρίσι και την Ουάσινγκτον να θέτουν ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε.

Η απρόσμενη ανακοίνωση έγινε την ώρα που θεωρείτο άμεσα επικείμενο το ξέσπασμα ρωσοουκρανικού πολέμου.

«Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχθηκαν καταρχήν να γίνει μια τέτοια σύνοδος», ανέφερε με ικανοποίηση το Ελιζέ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος «η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Όμως η σύνοδος κορυφής «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία» στο μεσοδιάστημα, τόνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν «αν δεν έχει γίνει εισβολή», επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Την Πέμπτη η προπαρασκευαστική συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ

Την ατζέντα της συνόδου κορυφής θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους που προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας καταγράφηκε ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία συνέχιζαν χθες Κυριακή να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Την Παρασκευή η συνάντηση Λεβρόφ - Λεντριάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στο Παρίσι την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία μέχρι τότε.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει "προκαταρκτικές διαβουλεύσεις" πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε..

Oι τελευταίες εξελίξεις σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)