to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 21.06.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Ουκρανία: Υποστηρίζει το σχέδιο εκεχειρίας του Ποροσένκο ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υποστηρίζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με τους ένοπλους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο εξήγγειλε μονομερώς την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Ωστόσο τόνισε ότι χωρίς κινήσεις που θα οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις το σχέδιο δεν θα καταστεί βιώσιμο.




«Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάσθηκε από τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου για τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι δεν θα είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό εάν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένα βήματα που θα οδηγήσουν στον διάλογο», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.



Επίσης ο Πούτιν πρόσθεσε ότι υποστηρίζει την απόφαση του ουκρανού προέδρου για μονομερή κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φιλορώσους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα και τόνισε ότι: «Η δυνατότητα που προσφέρεται με την κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και για την εξεύρεση πολιτικού συμβιβασμού ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία».
 

Τέλος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις δύο εμπόλεμες πλευρές να τερματίσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 

Χθες το Κρεμλίνο, όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, χαρακτήριζε τελεσίγραφο προς τους ρωσόφιλους αποσχιστές την μονομερή κατάπαυση του πυρός  που ανακοίνωσε ο Ποροσένκο, ενώ ζητούσε εξηγήσεις για τα πυρά που δέχθηκε σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία, κατά την οποία φέρεται ότι τραυματίσθηκε ένας Ρώσος εργαζόμενος.
 

Εν τω μεταξύ το Σάββατο το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της κεντρικής Ρωσίας,  λίγες ώρες αφότου η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορά της με την Ουκρανία.
 

«Σύμφωνα με την εντολή του (Ρώσου προέδρου) από τις 11.00 ώρα Μόσχας οι δυνάμεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
 

Το ειρηνευτικό σχέδιο
 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Πορονέσκο την Παρασκευή κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός, μέχρι τις 27 Ιουνίου, με τους φιλορώσους αποσχιστές στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.
 

Όπως είπε το διάστημα (των επτά ημερών) «είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία του αφοπλισμού, να αρχίσουμε να ορίζουμε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ειρηνευτικού σχέδιου, το οποίο απαρτίζεται από 14 σημεία, για τον τερματισμό της φιλορωσικής αποσχιστικής εξέγερσης στην ανατολική
 

Το σχέδιο αναφέρει «τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συνομιλίες», την αμνηστία «για εκείνους που έχουν παραδώσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα», την απελευθέρωση των ομήρων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
 

Επίσης ορίζει «τον αφοπλισμό», τον τερματισμό της «παράνομης κατάληψης» των κτηρίων των περιφερειακών διοικήσεων των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες, τη σύντομη διενέργεια εκλογών για τα τοπικά κοινοβούλια και ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην περιοχή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)