to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 08.03.2022

Διεθνή

Νέα κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία - Επιτείνεται το προσφυγικό δράμα (liveblog)

Συνεχής ενημέρωση από το live blog του left.gr


Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης 8/3 μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης, 9 Μαρτίου, την 14η ημέρα δηλαδή που η Ουκρανία θα ζει τη φρίκη του πολέμου. 

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η πρόταση αυτή θα μεταφερθεί στις ουκρανικές αρχές που θα πρέπει, όπως και χθες, να επιβεβαιώσουν μέχρι τα μεσάνυχτα (02.00 ώρα Ελλάδας) το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και από ποια ώρα θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι πρώτοι διάδρομοι εκκένωσης για τους αμάχους άνοιξαν το πρωί της Τρίτης, ιδίως στο Σούμι, στα βορειοανατολικά, απ’ όπου αναχώρησαν δύο αυτοκινητοπομπές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εκκενώσεις συνεχίζονται επίσης και στην περιοχή του Κιέβου. Σε άλλες πόλεις, όπως στην Μπούτσα, στα βόρεια της Μαριούπολης, οι άμαχοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι.

Την ίδια ώρα, Ππληθαίνουν οι αναφορές για επίκειμενη ρωσική επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ώρες ενώ επιτείνεται το προσφυγικό δράμα: Ξεπέρασαν ήδη τα 2 εκατ. οι άνθρωποι που έχουν φύγει από την Ουκρανία. Άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων

Με φόντο τα παραπάνω ο Τζο Μπάιντε ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών καυσίμων. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τη Δύση μπορεί να υπερδιπλασιάσει την τιμή στα 300 δολάρια το βαρέλι και να οδηγήσει στο κλείσιμο του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)