to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 20.02.2014

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή

Ουκρανία: Τουλάχιστον 60 διαδηλωτές νεκροί μόνο σήμερα στο Κίεβο

Στα στελέχη της αστυνομίας της Ουκρανίας μοιράστηκαν πολεμικά όπλα τα οποία διατάχθηκαν να χρησιμοποιούν «όπως προβλέπει ο νόμος» για την αντιμετώπιση των πολιτικών ταραχών οι οποίες συνεχίζονται στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο.


Η πολύμηνη σύγκρουση ανάμεσα στα μέλη των Μπερκούτ, των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, και τους διαδηλωτές κλιμακώθηκε σε ιδιαίτερα αιματηρές ταραχές τις τελευταίες δυο ημέρες.

«Υπέγραψα [τη σχετική] διαταγή και στην αστυνομία δόθηκαν πολεμικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση απεικονίζονται αστυνομικοί να ρίχνουν ριπές αυτομάτων όπλων. Σε άλλο βίντεο ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης που φορά κράνος ανοίγει πυρ πίσω από ένα δέντρο.

Ο Ζαχαρτσένκο κάλεσε τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν τις πιο ακραίες ενέργειες.

Πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μόνον σήμερα από σφαίρες στο Κίεβο, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σβιάτοσλαβ Χανένκο, στέλεχος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης.

«Πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν», όλοι «από σφαίρες», δήλωσε ο Χανένκο.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να αποδεχθεί την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας και άλλων εταίρων να υποστηρίξουν τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την αντιπολίτευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)