to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 10.05.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Την Πέμπτη το ΣΑ του ΟΗΕ - Δεν θα συμμετάσχει η Ρωσία στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την Πέμπτη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Έκτακτη συνεδρίαση στην Γενεύη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο δεν θα συμμετέχει η Ρωσία - Σε εξέλιξη οι κινήσεις των ΗΠΑ για την επίσπευση διάθεσης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να διεξαγάγει μεθαύριο Πέμπτη νέα, δημόσια συνεδρίαση για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με δεδομένη την «συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», ανέφεραν διπλωμάτες χθες Δευτέρα. Η συνεδρίαση, που οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού, θα είναι η 16η του ΣΑ αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για την Ουκρανία, προκειμένου να συνεχίζει να ασκείται πίεση στη Ρωσία και να παραμένει απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, θέλουν να πιστεύουν αρκετές κυβερνήσεις, ιδίως κρατών της Δύσης. Την Πέμπτη, η Γαλλία και το Μεξικό ζήτησαν να εκθέσουν την κατάσταση στο πεδίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Η συνεδρίαση θα γίνει μετά τον βομβαρδισμό του σαββατοκύριακου εναντίον σχολείου στην ανατολική Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι, σύμφωνα με το Κίεβο.

Αναμένεται να διεξαχθεί την ίδια ημέρα με την έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, για την «επιδείνωση της κατάστασης» στην Ουκρανία. Η νέα συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει εξάλλου μερικές ημέρες μετά την υιοθέτηση την περασμένη Παρασκευή, ομόφωνα, ανακοίνωσής του, που καταρτίστηκε από τη Νορβηγία και το Μεξικό και εξέφρασε «σθεναρή υποστήριξη» στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην προσπάθεια να εξευρεθεί «ειρηνική λύση» στη σύρραξη. Επρόκειτο για την πρώτη εκδήλωση ενότητας στο ΣΑ μετά την εισβολή, καθώς μέχρι αυτήν η Ρωσία, κράτος μόνιμο μέλος του με δικαίωμα βέτο, είχε εμποδίσει όλα τα σχέδια αποφάσεων.

Απούσα η Ρωσία από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα «την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

«Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της αυτό το νέο πολιτικό σόου που οργανώθηκε με τη μορφή μιας έκτακτης συνόδου», αναφέρει η Ζαχάροβα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Δυστυχώς τα επιχειρήματά μας και οι διευκρινίσεις μας για τους αληθινούς στόχους αυτής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η πραγματική κατάσταση επί του πεδίου δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη», δήλωσε.

«Είναι φανερό πως δεν θα ακουστούν ούτε αυτή τη φορά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας αυτή τη σύνοδο «νέο αντιρωσικό διάβημα της 'συλλογικής Δύσης'».

ΗΠΑ: Σε εξέλιξη οι κινήσεις για την επίσπευση της διάθεσης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο συμφώνησαν στην επίσπευση της διάθεσης πρόσθετης βοήθειας 39,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37,68 δισεκατομμυρίων ευρώ) στην Ουκρανία όπως δήλωσαν χθες, δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τη σχετική νομοθετική πρόταση. Οι κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, χαλάρωσαν τους φόβους για το ενδεχόμενο ότι μία καθυστερημένη ψήφος θα μπορούσε να διακόψει τη ροή αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ενδεχόμενο να ψηφίσει το αναφερόμενο σχέδιο ακόμη και σήμερα.

Το νομοσχέδιο, διευρύνει το αίτημα που έκανε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα, για τη διάθεση 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (31,24 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι ηγέτες της Γερουσίας δήλωσαν επίσης, ότι προετοιμάζονται για να κινηθούν ταχύτατα.

Περίπου 100 άμαχοι παραμένουν στο Αζοφστάλ

Περίπου εκατό άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε χθες βράδυ πως στον αχανή χώρο των εγκαταστάσεων βρίσκονται άμαχοι, πέρα από τους 100.000 κατοίκους σε άλλους τομείς της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιοι ανάμεσά τους θέλουν να φύγουν από την πόλη», λιμάνι στρατηγικής σημασίας στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, είπε ο κ. Κιριλένκο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο πως όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου απομακρύνθηκαν από την Αζοφστάλ. Η εγκατάσταση είναι ο τελευταίος τομέας της πόλης που δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τις ρωσικές δυνάμεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)