to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:24 | 22.07.2022

Διεθνή

Σημαντική συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας για τα σιτηρά - Πάνω από 20 εκ. τόνοι θα ταξιδέψουν

Συμφωνία που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών υπέγραψαν Ουκρανία και Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη. Η εξέλιξη κρίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς θα μπορούσε να αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.


Με βάση τη συμφωνία, πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι που βρίσκονται «κολλημένοι» σε αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα θα ξεμπλοκάρουν.

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας

Οι επαφές Σοϊγκού

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έφθασε, σύμφωνα με απευθείας τηλεοπτικά πλάνα, στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ρωσία και η Ουκρανία θα υπογράψουν αργότερα σήμερα μια συμφωνία προκειμένου να διευκολύνουν την εξαγωγή σιτηρών.

Ο Σοϊγκού θα έχει επίσης διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι έφθασε στην Κωνσταντινούπολη η αντιπροσωπεία του Κιέβου στις συνομιλίες με τη Μόσχα που αποσκοπούν στην αποδέσμευση των εξαγωγών σιτηρών που παραμένουν στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

"Η ουκρανική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Υποδομών, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, έφθασε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διαπραγματευθεί μια λύση στο θέμα των σιτηρών", ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.
___________

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο δίμηνης διαπραγμάτευσης και θα υπογραφεί σε λίγες ώρες στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προβλέπει:

Σύσταση κέντρου συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στο κέντρο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών πλευρών, ένας Ουκρανός, ένας Ρώσος, ένας Τούρκος, καθώς και ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και οι ομάδες τους. Θα είναι επιφορτισμένο με την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος εναλλαγής των πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με ειδικούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, θα χρειασθούν ακόμη τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες και να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Πραγματοποίηση επιθεωρήσεων των πλοίων κατά την αναχώρησή τους από τα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στην Τουρκία. Η επιθεώρηση των πλοίων που θα μεταφέρουν τα φορτία των σιτηρών αποτελούσε απαίτηση της Μόσχας που ήθελε να αποκλείσει την παράλληλη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

 Scholz, Johnson condemn ′atrocious′ train station strike — as it  happened | News | DW | 08.04.2022

 Για πρακτικούς λόγους, οι επιθεωρήσεις δεν θα γίνονται εν πλω, ενδεχόμενο που είχε εξετασθεί, αλλά στην Τουρκία, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διαθέτει δύο σημαντικά εμπορικά λιμάνια, το Χαϊντάρπασά, στην είσοδο του Βοσπόρου και το Αμπαρλι, στην Θάλασσα του Μαρμαρά.Οι επιθεωρήσεις θα γίνονται από εκπροσώπους των τεσσάρων πλευρών κατά τον απόπλου και τον κατάπλου.

Ασφαλείς διάδρομοι ναυσιπλοΐας. Ρώσοι και Ουκρανοί δεσμεύονται να σεβασθούν του διαδρόμους ναυσιπλοΐας που θα διασχίζουν την Μαύρη Θάλασσα και θα εξαιρούνται από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.Βάσει της συμφωνίας, εάν χρειασθεί αποναρκοθέτηση, θα πρέπει να γίνει από «τρίτη χώρα» - άλλη από τις τρεις εμπλεκόμενες - η οποία δεν έχει ορισθεί.

Κατά την αναχώρηση από την Ουκρανία, τα πλοία θα συνοδεύονται από ουκρανικά (μάλλον πολεμικά) πλοία, ανοίγοντας τον δρόμο μέχρι την έξοδο από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα.

Τετράμηνη ανανεώσιμη ισχύς

Η συμφωνία θα έχει ισχύ τεσσάρων μηνών που θα ανανεώνεται αυτόματα. Αν 20 έως 25 τόνοι σιτηρών βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι στα σιλό των ουκρανικών λιμανιών, με έναν ρυθμό μεταφοράς 8 τόνων τον μήνα, οι τέσσερις μήνες θα αρκέσουν για την μεταφορά του συνόλου των αποθεμάτων και την εκκένωση των σιλό.

Μνημόνιο για τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα

Russia, Ukraine to sign deal on restarting grain exports, Turkey says

Μνημόνιο που θα συνοδεύει την συμφωνία και θα υπογράφεται από τον ΟΗΕ και την Ρωσία θα εγγυάται ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν θα αφορούν τα σιτηρά και τα λιπάσματα κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί όρο sine qua non για την υπογραφή της συμφωνία από την Μόσχα.

>> Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών

Τζόνσον και Τράς: Αναγκαίο να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η επισήμανση αυτή έγινε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Εξάλλου, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία διεκδικεί την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία στη θέση του Τζόνσον, τόνισε ότι το Λονδίνο θα φροντίσει να τηρήσει η Ρωσία τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

«Αυτή η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί και θα την παρακολουθούμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι πράξεις της Ρωσίας αντιστοιχούν στα λόγια της», ανέφερε η Τρας σε γραπτή ανακοίνωσή της. «Για να επιστρέψει η βιώσιμη ασφάλεια και η οικονομική σταθερότητα στον κόσμο, ο Πούτιν πρέπει να βάλει τέλος στον πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ανεπιθύμητος» στη Ρωσία ο Μπόρις Τζόνσον και ακόμη δέκα αξιωματούχοι -  CNN.gr

Tαχεία εφαρμογή της συμφωνίας για εξαγωγή των σιτηρών ζητά Ζ. Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την αποδέσμευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ζοζέπ Μπορέλ

Έκανε λόγο για «ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες να ξεπεραστεί η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ταχεία και με καλή πίστη εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας».

Ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι «η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει καταστροφικό παγκόσμιο αντίκτυπο. Η Ρωσία σκόπιμα καταστρέφει τις γεωργικές και μεταφορικές υποδομές και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων και δημιουργώντας προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων παγκοσμίως μέσω του αποκλεισμού των λιμανιών της Ουκρανίας και της λεηλασίας των ουκρανικών σιτηρών. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η παρούσα συμφωνία προσφέρει την ευκαιρία να αρχίσει η αντιστροφή αυτής της αρνητικής πορείας».

Η Ουκρανία θα απαντήσει στρατιωτικά σε οποιεσδήποτε ρωσικές προκλήσεις

Οι όποιες «προκλήσεις» εκ μέρους της Ρωσίας σε σχέση με την συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών για τις εξαγωγές σιτηρών θα αντιμετωπισθούν στρατιωτικά, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

«Η Ουκρανία δεν θα υπογράψει κανένα έγγραφο με την Ρωσία. Θα υπογράψουμε συμφωνία με την Τουρκία και με τα Ηνωμένα Έθνη και θα αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι τους. Η Ρωσία θα υπογράψει μια αντίστοιχη συμφωνία με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στο Twitter πριν την αναμενόμενη τελετή υπογραφής συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

 Russian troops have not gained  any operational and tactical advantage in Ukraine — Official website of the  President of Ukraine

«Δεν θα υπάρχει συνοδεία των μεταφορικών πλοίων από ρωσικά πλοία και παρουσία Ρώσων αντιπροσώπων στα λιμάνια μας. Σε περίπτωση προκλήσεων, θα υπάρξει άμεση στρατιωτική απάντηση.

«Όλες οι επιθεωρήσεις των εμπορικών πλοίων θα πραγματοποιούνται από κοινά κλιμάκια στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας εφόσον παραστεί ανάγκη», διευκρίνισε.

Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί «εξαιρετική είδηση» την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε γραπτή δήλωσή του, χαρακτήρισε «εξαιρετική είδηση για όλη τη διεθνή κοινότητα» τη συμφωνία για την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών που υπεγράφη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

«Η απεμπλοκή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι βασικής σημασίας για να μπορέσουν να αποσταλούν σε πολίτες χωρών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και για να αποφευχθεί μια διεθνής επισιτιστική κρίση», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη και πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που υπεγράφησαν σήμερα», πρόσθεσε.

«Η Ιταλία εύχεται οι συμφωνίες αυτές να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα προς ουσιαστικές προοπτικές ειρήνης, με σημεία που να μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτά από την Ουκρανία», δήλωσε τέλος ο Μάριο Ντράγκι.

Η συγκίνηση του Μάριο Ντράγκι -«Ευχαριστώ, ακόμη και οι κεντρικοί  τραπεζίτες έχουν καρδιά» | in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)