to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 26.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις με τραυματίες στη Λβιβ - Mεγαλώνει ο φόρος αίματος του πολέμου (liveblog)

Μία μέρα αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση ελέγχου των εδαφών του Ντονμπάς, συνεχίζονται οι μάχες σε όλες τις σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας - Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν το Σάββατο 26/3 στην πόλη Λβιβ την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον ρώσο ομόλογό του - 1.081 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 1.707 τραυματίστηκαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ - Δραματική η κατάσταση με τις εξαγωγές σιτηρών - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog


[Πυκνός καπνός στην πόλη Λβιβ-AP Photo/Nariman El-Mofty]

Στα περίχωρα της πόλης Λβιβ που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία ήχησε συναγερμός μετά τις τρεις εκρήξεις, μάλλον σε αποθήκη καυσίμων. Οι πρώτες πληροφορίες που φθάνουν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πέντε τραυματίες ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη. «Πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές με πυραύλους εντός των ορίων της πόλης Λβιβ», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Μαξίμ Κοζίτσκι, στο Telegram.

Στο μεταξύ, Γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαιώνει ότι "επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς" στο τελευταίο δελτίο του που δημοσιοποίησε σήμερα την αυγή. Κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.

Ντονμπας και Βαλκάνια - Οι ομοιότητες και τα αντίθετα συμφέροντα των  Δυτικών - Voice News

Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι "επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Ντονμπάς" σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να "αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία" στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές "δημοκρατίες".

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Στην Πολωνία ο Μπάιντεν: Αποκάλεσε «χασάπη» τον Πούτιν

3,7 εκατ. εκτοπισμένοι μέχρι σήμερα

Τεράστιος  είναι ο φόρος αίματος του πολέμου ποθ συνεχίζει να κλιμακώνεται. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ότι 1.081 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 1.707 τραυματίστηκαν, με τον πραγματικό απολογισμό να αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος.

Παράλληλα, από τις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 2,2 εκατ. άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα την πολωνική συνοριοφυλακή, σε ένα σύνολο περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπων που αναχώρησαν για το εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων 1,8 εκατ. είναι παιδιά.

Η μάχη των οικονομιών

Στο οικονομικό μέτωπο, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που έχει σκοπό να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κυρίως με την προμήθεια αμερικανικού αερίου.

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες βράδυ νόμο που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνων για "ψευδείς πληροφορίες" σχετικά με τη δράση της Μόσχας στο εξωτερικό, ένα ακόμη κατασταλτικό όπλο προκειμένου να ελέγξει την πληροφόρηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ρωσικών εταιρειών που, όπως αναφέρει, παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις και στις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ).

Οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες στις οποίες αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις -- συμπεριλαμβανομένων των Serniya Engineering και Sertal -- είχαν νωρίτερα προστεθεί σε μια αμερικανική λίστα που απαγορεύει τις εξαγωγές ευαίσθητων τεχνολογιών σε αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα WSJ. Παρότι οι εταιρείες μπαίνουν σε “μαύρη λίστα”, το μέτρο δεν συνεπάγεται την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)